Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Ποιες είναι οι απαγορευμένες τροφές

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Ποιες είναι οι απαγορευμένες τροφές
Bigstock

Τα τρόφιμα που είναι πιο πιθανό να είναι μολυσμένα με βακτήρια ή να περιέχουν βαρέα μέταλλα είναι αυτά που πρέπει να μη καταναλώσετε καθόλου ή να περιορίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποια τρόφιμα μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια

Οι τροφιμογενείς ασθένειες, όπως η λιστερίωση , η τοξοπλάσμωση και η σαλμονέλα, προκαλούνται από βακτήρια τα οποία βρίσκονται σε ορισμένα είδη τροφίμων. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή ενός εμβρύου και μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες ή αποβολή.

Μείνετε μακριά από:

  • Μαλακά, μη παστεριωμένα τυριά (που συχνά διαφημίζονται ως «φρέσκα»), όπως φέτα, κατσικίσιο, μπρι, καμαμπέρ και μπλε τυριά, καθώς και το μεξικάνικο queso fresco. Τα μαλακά τυριά που αναγράφονται ως «παστεριωμένα» είναι συνήθως εντάξει, ειδικά αν είναι συσκευασμένα σε ατομική συσκευασία και δεν έχουν κοπεί στον πάγκο του ντελικατέσεν από ένα μεγαλύτερο κομμάτι.
  • Μη παστεριωμένο γάλα, μηλίτης ,
    τρόφιμα που περιέχουν ωμά αυγά, όπως μους, τιραμισού, ωμή ζύμη για μπισκότα, eggnog, σπιτικό παγωτό, dressing σαλάτας Καίσαρα ή μη καλά μαγειρεμένα ψάρια (σούσι)
  • Οστρακοειδή ή κρέατα
  • Πατέ
  • Επεξεργασμένα κρέατα όπως αλλαντικά (πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένα πριν από την κατανάλωση)

Εγκυμοσύνη και θαλασσινά

Τα ψάρια και τα οστρακοειδή μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό μέρος της διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή περιέχουν ωφέλιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά .

Αποφύγετε όμως τα είδη που μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, ο οποίος μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου. Ψάρια προς αποφυγή:

  • Καρχαρίας
  • Ξιφίας
  • Σκουμπρί
  • Κεραμιδόψαρο
  • Φιλέτο τόνου (περιορισμένες ποσότητες κονσερβοποιημένου τόνου και κατά προτίμηση light)
egkimosini-smoothies.jpg

Όταν επιλέγετε θαλασσινά, να τρώτε ποικιλία ψαριών και οστρακοειδών και να περιορίζετε την ποσότητα σε περίπου 350 γραμμάρια την εβδομάδα - δηλαδή περίπου δύο γεύματα.

Τα κοινά ψάρια που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο περιλαμβάνουν κονσερβοποιημένο τόνο,σολομό και γαρίδες . Ο λευκός τόνος έχει περισσότερο υδράργυρο από τον κονσερβοποιημένο, οπότε είναι καλύτερο να μην τρώτε περισσότερο από ένα γεύμα λευκού τόνου μέσα στην εβδομάδα.

Μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε μερικά τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που συνηθίζατε απολαμβάνετε. Σκεφτείτε όμως πόσο νόστιμα θα είναι όταν θα μπορείτε να τα γεύεστε ξανά με ασφάλεια !

Πηγή: kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved