Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Ποια τυριά επιτρέπονται και ποια όχι
Δεν απαγορεύεται να τρώτε παστεριωμένο τυρί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απλά ροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες, για να βεβαιωθείτε ότι είναι παστεριωμένο.
Πιθανότατα έχετε ακούσει πολλά «πρέπει» και «δεν πρέπει» όσον αφορά στην εγκυμοσύνη σας. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν αρκετοί κανόνες για τα τρόφιμα. Τι συμβαίνει, για παράδειγμα, με ορισμένα τυριά;
Μην ανησυχείτε - πολλά (αν όχι τα περισσότερα) από τα αγαπημένα σας τυριά μπορούν καταναλωθούν άφοβα κατά την εγκυμοσύνη.
Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τυχόν τυριά ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται με τη χρήση μη παστεριωμένου γάλακτος. Αντ' αυτού, θα πρέπει να επιμείνετε στις παστεριωμένες ποικιλίες. Η παστερίωση είναι μια διαδικασία που θερμαίνει τα τρόφιμα σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για να σκοτώσει τα επιβλαβή βακτήρια.
Ποια τυριά είναι παστεριωμένα και ασφαλή
Να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες και να αναζητάτε τη λέξη «παστεριωμένο».
Οι ασφαλείς ποικιλίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Τσένταρ
- Μοτσαρέλα
- Προβολόνε
- Gouda
- Παρμεζάνα
- Τυρί cottage
- Τυρί κρέμα
- Ρικότα
- Οποιοδήποτε άλλο τυρί (αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο) που παρασκευάζεται με παστεριωμένο γάλα
Ποια τυριά συνήθως δεν είναι παστεριωμένα
Τα μαλακά τυριά, τα τυριά που έχουν ωριμάσει από βακτήρια και τα τυριά με μπλε είναι τα εκείνα που μπορεί να βρείτε στα ντελικατέσεν. Ανάλογα με τη μάρκα, μπορεί να είναι παστεριωμένα ή όχι, όπως:
- Μπρι
- Καμαμπέρ
- Φέτα
- Ροκφόρ
- Λευκό τυρί
Κίνδυνοι από την κατανάλωση μη παστεριωμένων τυριών
Τα μη παστεριωμένα τυριά μπορεί να φιλοξενούν κολοβακτηρίδια ή λιστέρια, τα οποία μπορούν να είναι η αιτία να αρρωστήσετε με τροφική δηλητηρίαση.
Και πάλι, έχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε τροφιμογενείς ασθένειες όταν είστε έγκυος. Ενώ οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ήπιες, υπάρχουν επιπλοκές που μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα απειλητικές. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσατε να αναπτύξετε λοίμωξη του αίματος ή ακόμη και μηνιγγίτιδα.
Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι μπορεί να μεταδώσετε την ασθένεια στο μωρό σας, ακόμη και αν δεν αισθάνεστε άρρωστη η ίδια. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν αποβολή, πρόωρο τοκετό ή ακόμη και θάνατο του βρέφους από μόλυνση.
Τι να κάνετε αν φάγατε μη παστεριωμένο τυρί
Αν καταλάθος καταναλώσατε τυρί που ανήκει στην κατηγορία των μη παστεριωμένων προσπαθήστε να μην ανησυχείτε πολύ. Παρακολουθήστε τη θερμοκρασία σας για να δείτε αν αισθάνεστε άρρωστες. Μπορεί να παρατηρήσετε διάρροια ή στομαχικές διαταραχές .
Εντωμεταξύ, επικοινωνήστε με τη/το γιατρό σας μήπως χρειαστεί να σας πάρει αίμα για να ελέγξει για λοίμωξη και να σας χορηγήσει αντιβιοτικά, εάν είναι απαραίτητο.
Να είστε σε επιφυλακή εάν εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη (πυρετός, μυϊκοί πόνοι κ.λπ.). Αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται με μια πιο σοβαρή λοίμωξη. Μπορεί να χρειαστούν 1 έως 4 εβδομάδες για να αναπτυχθούν.
Πηγή: healthline.com