Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τι να τρώτε στο πρώτο τρίμηνο

Η ναυτία στην αρχή της εγκυμοσύνης, οι καούρες κα η κόπωση μπορεί να σας κάνουν να πεινάτε παράπανω ή λιγότερο κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τι να τρώτε στο πρώτο τρίμηνο

Το σώμα σας βιώνει μια αύξηση ορμονών αυτή τη στιγμή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ναυτίες. Μάλιστα, η ορμόνη προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας και της παλινδρόμησης.

Στις αρχές της εγκυμοσύνης, πολλές μέλλουσες μητέρες διαπιστώνουν ότι δεν έχουν καμία επιθυμία να φάνε κάποιο υγιεινό σνακ όπως φρέσκα φρούτα ή λαχανικά.

Οι ειδικοί συνιστούν τις εγκύους να μην πιέζονται και να μη φορτώνουν άσκοπα το στομάχι τους. Αντ 'αυτού, καλό είναι να εστιάσουν κατά το πρώτο τρίμηνο σε τροφές που συμβάλλουν στην κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών.

Αν διανύετε τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή σας τα εξής:

Ροφήματα στην εγκυμοσύνη: Ποια να αποφεύγετε και ποια να προτιμάτε

Πόσες επιπλέον θερμίδες χρειάζεστε στο πρώτο τρίμηνο

Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι ενεργειακές ανάγκες του εμβρύου, εξακολουθούν να είναι μικρές. Θα πρέπει να στοχεύετε στην κατανάλωση περίπου 2.000 θερμίδων την ημέρα κατά το πρώτο τρίμηνο, αν και η/ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει περισσότερες, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Στόχος, λοιπόν, είναι να τρώτε τρία γεύματα την ημέρα, συν ένα ή δύο σνακ.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Ποια τυριά επιτρέπονται και ποια όχι

Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε στο πρώτο τρίμηνο

Στο πρώτο τρίμηνο, επικεντρωθείτε ιδιαίτερα σε:

  • Φολικό οξύ: Αυτό είναι το πιο απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό όσον αφορά στη διατροφή του πρώτου τριμήνου - και την προγεννητική διατροφή γενικότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή το φυλλικό οξύ (γνωστό ως βιταμίνη Β9) παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα. Τρώτε πορτοκάλια , φράουλες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια, ξηρούς καρπούς, κουνουπίδι και παντζάρια.
  • Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι το κλειδί για την ανάπτυξη των μυών τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας και υποστηρίζει την ανάπτυξη των ιστών της μήτρας. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι τα αυγά, το γιαούρτι και το κοτόπουλο .
  • Ασβέστιo: Είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των δοντιών και των οστών του μωρού. Το πολύ λίγο ασβέστιο στη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε οστεοπόρωση. Γάλα, τυρί, γιαούρτι και σκούρα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου.
  • Σίδερο: Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός καθώς το αίμα σας αυξάνεται για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μωρού. Οπότε βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε μια σταθερή δόση σιδήρου με την προγεννητική σας βιταμίνη για να μειώσετε τον κίνδυνο αναιμίας. Εντάξτε στο πρόγραμμα μοσχάρι, κοτόπουλο, αυγά, τόφου και σπανάκι.
  • Βιταμίνη C: Τροφές πλούσιες σε C, όπως τα πορτοκάλια, το μπρόκολο και οι φράουλες, ενισχύουν την ανάπτυξη των οστών και των ιστών του μωρού.
  • Κάλιο: «Συνεργάζεται» με το νάτριο για να βοηθήσει το σώμα σας να διατηρήσει τη σωστή ισορροπία των υγρών και ρυθμίζει επίσης την αρτηριακή πίεση. Πλούσιες τροφές σε κάλιο είναι οι μπανάνες, τα βερίκοκα και τα αβοκάντο.
  • DHA: Το βασικό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, το DHA βρίσκεται σε ψάρια με χαμηλό ποσοστό υδραργύρου, όπως ο γαύρος , η ρέγγα και οι σαρδέλες.

Τα 10 πρώτα σημάδια δίδυμης κύησης

Τα καλύτερα τρόφιμα για το πρώτο τρίμηνο

Οι επαγγελματίες της διατροφής συνιστούν ιδιαίτερα τις παρακάτω τροφές, καθώς είναι πλούσιες πηγές βιταμινών, μετάλλων και μακροθρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός σας (και το αναπτυσσόμενο σώμα του μωρού σας) για να ευδοκιμήσει.

Οι επαγγελματίες διατροφής προτείνουν τα ακόλουθα τρόφιμα για το πρώτο τρίμηνο ιδίως επειδή αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμινών, μετάλλων και μακροθρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για εσάς και το έμβρυο .

H «μύτη της εγκυμοσύνης» τρεντάρει στο Tik Tok- Μάθετε τι είναι

Άπαχο κρέας

Μια καλή πηγή σιδήρου και πρωτεΐνης, είναι τα καλά μαγειρεμένα άπαχα κρέατα όπως κόντρα φιλέτο ή μπριζόλα, γαλοπούλα και κοτόπουλο καθώς προσφέρουν όλα τα αμινοξέα που δρουν ως δομικά στοιχεία για τα κύτταρα.

Γιαούρτι

Το ασβέστιο και η πρωτεΐνη συμβάλλουν στη σωστή δομή των οστών που είναι απαραίτητη κατά την εγκυμοσύνη.

Κέιλ

Το κέιλ (kale) είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό που προσφέρει φυτικές ίνες, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ.

Παπάγια στην εγκυμοσύνη- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι από τις καλύτερες διατροφικές πηγές καλίου.

Φασόλια και φακές

Ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες είναι πλούσια στα φασόλια και τις φακές. Μπορείτε να τα καταναλώνετε σε σαλάτες , σούπες, κ.ο.κ.

Τσάι πιπερόριζας

Τα προϊόντα τζίντζερ , όπως το τσάι τζίντζερ μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ναυτίας ενώ σας ανακουφίζουν από τις καούρες.

Είναι σημαντικό να τρώτε καλά το πρώτο τρίμηνο, όμως θα πρέπει να προσπαθήσετε να μην ανησυχείτε πάρα πολύ για το τι βάζετε στο πιάτο σας, καθώς αυτό μπορεί να προσθέσει περιττό άγχος σε μια περίοδο που πιθανότατα είναι ήδη αγχωτική.

Με πληροφορίες: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved