Μπορώ να κάνω botox ενώ είμαι έγκυος;

Η εγκυμοσύνη φέρνει πολλές απορίες, ειδικά όταν πρόκειται για αισθητικές επεμβάσεις. Τι συμβαίνει, όμως, με το botox; Είναι ασφαλές ή πρέπει να αποφεύγεται;

Μπορώ να κάνω botox ενώ είμαι έγκυος;
Bigstock

Τι είναι το botox και πώς δρα στο σώμα μας

Το botox είναι μια πρωτεΐνη που προέρχεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και χρησιμοποιείται ευρέως για την εξομάλυνση των ρυτίδων, προσφέροντας ένα πιο λείο και νεανικό πρόσωπο.

Η δράση του βασίζεται στο να «μπλοκάρει» προσωρινά τα σήματα που στέλνει το νευρικό σύστημα στους μύες, αποτρέποντάς τους να συσπώνται. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς το βotox μπορεί να μεταφερθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος .

Είναι το botox ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αν και η επιθυμία για μια φρέσκια και νεανική εμφάνιση είναι απόλυτα κατανοητή, οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι στο ότι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης , οι αισθητικές επεμβάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται. Το θέμα βρίσκεται κυρίως στην έλλειψη έρευνας που να αποδεικνύει την απόλυτη ασφάλεια του botox για την μέλλουσα μαμά και το έμβρυο.

Η αμερικανική FDA, που είναι υπεύθυνη για την έγκριση φαρμάκων και θεραπειών, έχει ταξινομήσει το Botox στην κατηγορία C, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για τις επιδράσεις του στην εγκυμοσύνη.

Παρότι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι είναι επιβλαβές, οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να αποφεύγεται, απλά και μόνο λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων.

10 πρακτικά ρούχα που μπορείτε να φορέσετε στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

diataseis-prosopou.jpg

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η εγκυμοσύνη είναι μια ευαίσθητη περίοδος. Οι πιθανότητες είναι μικρές, αλλά το botox θα μπορούσε να επηρεάσει το έμβρυο αν διαχυθεί στην κυκλοφορία του αίματος.

Καθώς το φάρμακο δρα παραλύοντας τους μύες, δεν υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα που να εγγυάται για το πώς ενδέχεται να αντιδράσει το αναπτυσσόμενο σώμα του μωρού. Για παράδειγμα, υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η ανάπτυξη των μυών του εμβρύου ή να δημιουργηθούν άλλες επιπλοκές.

Επιπλέον, το σώμα της γυναίκας βιώνει πολλαπλές ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη, που μπορεί να επηρεάσουν το πώς ανταποκρίνεται στις θεραπείες, με κίνδυνο να αυξηθούν οι πιθανότητες αλλεργικών αντιδράσεων ή άλλων ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Πολλοί δερματολόγοι και αισθητικοί συνιστούν στις γυναίκες να αποφεύγουν το botox μέχρι το τέλος του θηλασμού. Οι ειδικοί, γενικά, δεν θεωρούν απαραίτητο το ρίσκο για μια θεραπεία αισθητικού σκοπού όταν πρόκειται για την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του μωρού. Αντί να ρισκάρουν, προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για να διατηρηθεί η καλή κατάσταση της επιδερμίδας.

Στομαχόπονος στην εγκυμοσύνη: Τι τον προκαλεί και πώς θα τον αντιμετωπίσετε

Eναλλακτικές λύσεις αντί του botox

1. Υαλουρονικό Οξύ

Φυσικό και ασφαλές, το υαλουρονικό οξύ βοηθά στην ενυδάτωση και «γέμισμα» της επιδερμίδας, μειώνοντας την εμφάνιση των ρυτίδων .

2. Ρετινόλη φυτικής προέλευσης (Bakuchiol)

Το bakuchiol είναι μια εξαιρετική εναλλακτική της ρετινόλης για εγκύους, καθώς βοηθά στη μείωση των λεπτών γραμμών χωρίς τους κινδύνους της παραδοσιακής ρετινόλης.

3. Φυσικές μάσκες με βιταμίνες

Πολλές μάσκες περιέχουν βιταμίνες C και E που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, δίνοντας λάμψη και βελτιώνοντας την ελαστικότητα του δέρματος.

4. Αντηλιακή προστασία

Ένα καλό αντηλιακό με δείκτη SPF μπορεί να προστατεύσει από τη φωτογήρανση, που είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες γήρανσης του δέρματος.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αυγά

maskes-prosopou-spitikes-gia-mama-(2).jpg

Πότε μπορώ να ξανακάνω botox μετά την εγκυμοσύνη;

Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί ο θηλασμός πριν επιστρέψετε σε θεραπείες ομορφιάς. Μόλις αυτή η περίοδος περάσει, λογικά θα επανέλθετε γρήγροα πάντα με την καθοδήγηση μιας/ ενός δερματολόγου .

Επιλέγοντας κατάλληλες εναλλακτικές, θα μπορέσετε να διατηρήσετε τη φρεσκάδα σας χωρίς να ρισκάρετε τίποτα.

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved