Έρευνα: Τα ψάρια στην εγκυμοσύνη μειώνουν τον κίνδυνο αυτισμού κατά 20%

Μια πρωτοποριακή μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της κατανάλωσης ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνδέοντας τη με τη μείωση εμφάνισης του αυτισμού.

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει καθοριστικά την ανάπτυξη του εμβρύου.

Μια πρόσφατη έρευνα από επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον μία φορά τον μήνα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί έως και 20%.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει ότι τα ψάρια προσφέρουν μοναδικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος του μωρού.

Ποια είναι η σύνδεση με τον αυτισμό

Ο αυτισμός αποτελεί μια διαταραχή με αιτίες που παραμένουν ασαφείς. Επηρεάζει την επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συμπεριφορά. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες για μια καλύτερη ζωή.

Η ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Drexel, ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες περίπου 4.000 εγκύων γυναικών. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ψάρια είχαν μικρότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με αυτισμό, σε σύγκριση με εκείνες που δεν έτρωγαν καθόλου ψάρια ή βασίζονταν μόνο σε συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Πόσο ασφαλές είναι να τρώτε σουρίμι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα θρεπτικά συστατικά των ψαριών

Τα ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Παράλληλα, περιέχουν ιώδιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο, συστατικά που συμβάλλουν στη βελτίωση της ομιλίας, της ακοής και της νευρολογικής λειτουργίας του μωρού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση ψαριών αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική από τη λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 .

Αυτό ίσως οφείλεται στον συνδυασμό των φυσικών θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στα ψάρια, τα οποία δρουν συνεργιστικά για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στον εγκέφαλο

Εκτός από τη μείωση του κινδύνου αυτισμού, η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσφέρει πολλαπλά οφέλη:

  • Βελτίωση της υγείας της καρδιάς και των οστών της μητέρας.
  • Μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας για το παιδί.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου αργότερα στη ζωή.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: 5 διατροφικά οφέλη του kale

Πόσο ψάρι είναι αρκετό;

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, οι έγκυοι συνιστάται να καταναλώνουν 220 έως 340 γραμμάρια ψάρι την εβδομάδα, δηλαδή περίπου δύο με τρεις μερίδες .

Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να επιλέγονται ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και οι σαρδέλες αποτελούν ασφαλείς και θρεπτικές επιλογές.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Ποιες είναι οι απαγορευμένες τροφές

Τι να προσέξετε

Η υπερβολική έκθεση σε υδράργυρο, που μπορεί να υπάρχει σε ψάρια όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας και τα ωμά ή καπνιστά οστρακοειδή, μπορεί να είναι επιβλαβής για το έμβρυο. Επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, προκαλώντας πιθανές μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα ακοής .

Ενσωματώνοντας τα ψάρια στη διατροφή

  1. Επιλέξτε φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο .
  2. Προτιμήστε τα ψητά ή βραστά, για να διατηρηθούν τα θρεπτικά συστατικά.
  3. Συζητήστε με τη/το γιατρό σας για το ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα και ποια ψάρια μπορείτε να καταναλώνετε.

Πηγή: news-medical.net

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved