Πόσο ασφαλές είναι να τρώτε σουρίμι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Το σουρίμι αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή για σαλάτες και σνακ, αλλά είναι κατάλληλο για τις εγκύους;
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος γεμάτη ερωτήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά στη διατροφή. Με τόσες οδηγίες για το τι επιτρέπεται και τι όχι, πολλά τρόφιμα μπαίνουν στο μικροσκόπιο, ανάμεσά τους και το σουρίμι.
Πρόκειται για ένα προϊόν επεξεργασμένου ψαριού που συχνά εμφανίζεται στις σαλάτες, στα sushi rolls ή και ως ελαφρύ σνακ . Αλλά είναι το σουρίμι ασφαλές για την έγκυο και το μωρό της;
Τι είναι το σουρίμι και πώς παρασκευάζεται
Το σουρίμι είναι μια πάστα από λευκή σάρκα ψαριού, κυρίως μπακαλιάρου ή πέρκας, που επεξεργάζεται, αναμειγνύεται με αμυλούχα υλικά και διαμορφώνεται ώστε να μοιάζει με ψίχα καβουριού, αστακού ή άλλων θαλασσινών.
Ενώ αποτελεί μια φθηνή και ευρέως διαθέσιμη επιλογή, το σουρίμι περιέχει συχνά πρόσθετα όπως συντηρητικά, χρώματα και αρώματα για την ενίσχυση της γεύσης και της εμφάνισης.
Κάνει να τρώτε μαγιονέζα στην εγκυμοσύνη;
Διατροφικά οφέλη
Παρά την επεξεργασία του, το σουρίμι έχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι χρήσιμα για την έγκυο γυναίκα.
Περιέχει πρωτεΐνη, που είναι σημαντική για την ανάπτυξη των ιστών του μωρού, καθώς και χαμηλά λιπαρά, κάτι που το καθιστά ελαφρύ και εύπεπτο. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, και φώσφορο, που είναι σημαντικός για την υγεία των οστών.
Εγκυμοσύνη και φτέρνισμα: Είναι επικίνδυνο για το μωρό;
Πιθανές ανησυχίες
- Λόγω της επεξεργασίας του, το σουρίμι περιέχει συχνά πρόσθετα, όπως γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), αλάτι και τεχνητά αρώματα. Τα συστατικά αυτά μπορεί να μην είναι κατάλληλα σε μεγάλες ποσότητες για την εγκυμοσύνη.
- Αν και το σουρίμι παρασκευάζεται από ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο, η επεξεργασία του δεν αποκλείει εντελώς την πιθανότητα παρουσίας αυτού του βαρέως μετάλλου, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.
- Όπως και με άλλα θαλασσινά, εάν το σουρίμι δεν έχει αποθηκευτεί ή προετοιμαστεί σωστά, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης , κάτι που είναι ιδιαίτερα σοβαρό κατά την εγκυμοσύνη.
Εγκυμοσύνη: 5+2 κινήσεις που απαγορεύονται
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση
- Επιλέξτε επώνυμα προϊόντα: Αγοράστε σουρίμι από αξιόπιστες πηγές και ελέγξτε την ετικέτα για τη λίστα των συστατικών.
- Βεβαιωθείτε ότι είναι καλά μαγειρεμένο: Το σουρίμι που έχει μαγειρευτεί σωστά είναι ασφαλέστερο από το ωμό , καθώς μειώνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
- Καταναλώστε το με μέτρο: Περιορίστε την ποσότητα που καταναλώνετε για να μειώσετε την πιθανότητα πρόσληψης επιβλαβών συστατικών.
- Συμβουλευτείτε τη/το γιατρό σας: Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική, οπότε ζητήστε τη γνώμη της/του γιατρού σας πριν ενσωματώσετε το σουρίμι στη διατροφή σας.
Η ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία φρέσκων και φυσικών τροφίμων παραμένει η καλύτερη επιλογή για την υγεία της μητέρας και του μωρού.
Με πληροφορίες: youaremom.com