Όταν το μάτι του παιδιού είναι κόκκινο ή ροζ - Τι συμβαίνει και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα στα παιδιά - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

Όταν το μάτι του παιδιού είναι κόκκινο ή ροζ - Τι συμβαίνει και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε
Bigstock

Όταν το μάτι είναι ροζ, μπορεί να ακούγεται μια κατάσταση η οποία είναι λίγο τρομακτική ,αλλά είναι ένα σύνηθες οφθαλμολογικό πρόβλημα και απολύτως ιάσιμο. Η επιπεφυκίτιδα έχει μερικούς τρόπους προφύλαξης μολύνσεως και απλούς τρόπους θεραπείας.

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να το πάθει, αλλά με μεγαλύτερη συχνότητα τα παιδιά σε σχολική ηλικία, σε προσχολική , οι δάσκαλοι και γενικά σε άτομα που έρχονται σε άμεση επαφή με αρκετό κόσμο.

Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι όμως η επιπεφυκίτιδα;

Είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα, της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το λευκό του ματιού και το εσωτερικό των βλεφάρων. Παρόλο ο επιπεφυκότας είναι διαφανής, περιέχει αγγεία , τα οποία επικαλύπτουν τον σκληρό(το λευκό του ματιού). Ο,τιδήποτε μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονή έχει ως αποτέλεσμα τα αγγεία να διαστέλλονται. Έτσι προκαλείται αυτή η κόκκινη-ροζ εμφάνιση.

Η επιπεφυκίτιδα έχει διάφορες αιτίες

  • Ιογενής: Προκαλείται από ιο, όπως για παράδειγμα αυτός του κοινού κρυολογήματος, ειναι μια κατάσταση άκρως μεταδοτική, αλλά ιάται μέσα σε διάστημα μερικών ημερών δίχως κάποια θεραπεία.
  • Βακτηριακή: Προκαλείται από βακτήρια. Αυτός ο τύπος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οφθαλμό, και χρήζει θεραπείας.
  • Αλλεργική: Προκαλείται από ουσίες αλλεργιογόνες, όπως σκόνη, γύρη, τρίχες ζώων και εξαρτάται βέβαια από την δηκτικότητα του κάθε ατόμου. Μπορεί να είναι εποχιακή ή μη.
roz h kokkino mati sta paidia.jpg

Επιπεφυκίτιδα - Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλουν αναλόγως και με την αιτιολογία.

Κυρίως το μάτι είναι ροζ

Από εκκρίσεις, κνησμό, ευαισθησία στο φως, αίσθηση καύσου ή ξένου σώματος μέσα στο μάτι, οίδημα βλεφάρων κα. ,είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν ανάλογα με την αιτία.

Ποια είναι η θεραπεία της επιπεφυκίτιδας;

Η θεραπεία εξαρτάται και αυτή αναλόγως με την αιτία.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κολλύρια όπως τοπικά αντιβιοτικά, τεχνητά δάκρυα , αντιαλλεργικά, κορτιζονούχα. Δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση τους παρά μόνο μετά την σύσταση του οφθαλμιάτρου , γιατί λάθος κολλύρια μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Επιπεφυκίτιδα και πρόληψη

Οι γονείς πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη. Πρέπει να τηρούνται τα μετρά σωστής υγιεινής, όπως να πλένουν καλά τα χεριά τους, να αποφεύγουν την επαφή με άτομα με ίωση. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι άκρως μεταδοτική, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κολλήσει κάποιος πολύ εύκολα, όπως από μια χειραψία, εάν δηλαδή ο πάσχων ακουμπήσει τις εκκρίσεις στο μάτι του και μετά χωρίς να πλύνει τα χέρια του δώσει χειραψία σε άλλον, τότε εύκολα μπορεί να κολλήσει.

allergiki-epipefikitida.jpg
  • Μη μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως πετσέτες ή χαρτομάντηλα.
  • Να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και να αποφεύγετε το τρίψιμο των ματιών
  • Μη μοιράζεστε φακούς επαφής με φίλους

Εάν παρόλες τις προφυλάξεις το παιδί σας μολυνθεί και έχει επιπεφυκίτιδα προστατέψτε και τους γύρω σας από το να μολυνθούν και αυτοί, όπως να το αναφέρετε στο δάσκαλο του ώστε να ληφθούν παραπάνω μέτρα προστασίας , ή περιορίζοντας το παιδί για ένα χρονικό διάστημα.

Μπορεί να είναι σύμπτωμα του κορονοϊού η επιπεφυκίτιδα στα παιδιά;

Και να θυμάστε ότι επειδή το ροζ μάτι μπορεί να είναι σύμπτωμα από κάποια άλλη πάθηση του οφθαλμού , καλό είναι να συμβουλεύεστε τον οφθαλμίατρό σας.

Δημήτρης Ψαρράκος
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
email : dpsarrakos@gmail.com

*πρώτη δημοσίευση 28-01-2016 - ανανεώθηκε

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved