Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά από την έξαρση των ιώσεων;

Συμβουλές για την πρόληψη των ασθενειών

Μαριαλένα Κυριακάκου
Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά από την έξαρση των ιώσεων;
Bigstock

Η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, μπήκαμε στον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου και για την πλειοψηφία των γονιών, ένα σημείο που ήδη μπορεί να προκαλεί άγχος είναι οι ιώσεις που έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους, λόγω και της παρατεταμένης παραμονής των παιδιών σε κλειστές αίθουσες.

Ειδικότερα στις μικρές ηλικίες, που δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα, η συχνότητα λοιμώξεων του αναπνευστικού αυξάνεται σημαντικά, ιδιαίτερα εάν σκεφτούμε πως τα μικρά παιδιά δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη στην τήρηση βασικών κανόνων προσωπικής υγιεινής.

Οι πρώτες σχολικές φθινοπωρινές ιώσεις - Τι να προσέξετε και πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά

Εκπαιδεύστε τα παιδιά σε θέματα υγιεινής

Για το λόγο αυτό λοιπόν, ένα από τα πρώτα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι η εκπαίδευση του παιδιού σε θέματα υγιεινής, όπως το σωστό και συχνό πλύσιμο των χεριών, με νερό και σαπούνι, για να απομακρύνονται τα μικρόβια με τα οποία έρχεται σε επαφή, αγγίζοντας παιχνίδια, επιφάνειες και πόμολα. Στη συνέχεια, εξαιρετικά σημαντική είναι και η υιοθέτηση ενός σωστού διατροφικού πλάνου, σύμφωνα με το οποίο το παιδί θα λαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα. Έτσι, η διατροφή του θα πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινά, φρούτα, λαχανικά και πηγή πρωτεϊνών σε επαρκείς ποσότητες.

sxolikes-fhtinoporines-ioseis.jpg

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις φθινοπωρινές ιώσεις

Bigstock

Γιατί αρρωσταίνουν συχνά τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό;

Ως προς την παραμονή σε κλειστούς χώρους, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε ο χώρος που περνά αρκετές ώρες το παιδί, όπως το δωμάτιο που παίζει ή μελετά, να αερίζεται επαρκώς, για να ανανεώνεται ο αέρας. Επιπρόσθετα, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν προκειμένου το παιδί να έχει τις απαραίτητες ώρες για ξεκούραση, καθώς ένας ποιοτικός ύπνος βοηθά σημαντικά στην άμυνα του οργανισμού. Ιδιαίτερη μέριμνα λοιπόν απαιτείται, ώστε το παιδί να έχει ένα καθημερινό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες, που του εξασφαλίζει τη διατήρηση της ευεξίας του, καθώς θα μπορεί να ανταπεξέρχεται σε αυτό.

Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τις ιώσεις που θα φέρει η επιστροφή στο σχολείο

Η πρόληψη των ασθενειών, κλείνοντας, έχει σαν βασικό της πυλώνα τον εμβολιασμό, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα. Οι γονείς δεν θα πρέπει να αμελούν τον εμβολιασμό του παιδιού, όπως συστήνει ο παιδίατρος, ενώ σε περιπτώσεις που το παιδί έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να εμβολιαστεί έναντι του ιού της γρίπης.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved