Τηλεργασία & μητρότητα: Πράγματα που θα βοηθήσουν να τα βγάλουμε πέρα
Τηλεργασία και μητρότητα: είτε μας αρέσει, είτε όχι, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα!
Το θέμα είναι πως μπορούμε να τα συνδυάσουμε με έναν πιο αποδοτικό και καλύτερο τρόπο, ώστε να αποφύγουμε πιθανή ψυχική ή και σωματική εξάντληση, το γνωστό burnout.
Ας δούμε λοιπόν κάποιους τρόπους για να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την δύσκολη και πιεστική κατάσταση:
- Εκτιμώ την κατάσταση: καταγράφω (στο μυαλό μου ή και σε χαρτί αν με βοηθάει περισσότερο) τις καθημερινές υποχρεώσεις
- Φτιάχνω ένα πρόγραμμα που εξυπηρετεί όλους όσους βρισκόμαστε στο σπίτι, σε συνεργασία όμως μαζί τους
- Εκμεταλλεύομαι τον χρόνο που μπορεί «να περισσέψει» για ξεκούραση, χαλάρωση, αυτοφροντίδα, κλπ
- Φροντίζω τον εαυτό μου: η αυτοφροντίδα είναι πολύ σημαντική για να καταφέρω να μην πάθω burnout. Περιλαμβάνει την υγιεινή, την διατροφή, την άσκηση, την ικανοποίηση από στιγμές, την ευχαρίστηση και την απόλαυση από μικρές καθημερινές δραστηριότητες, είτε μόνη, είτε με την υπόλοιπη οικογένεια, κλπ.
- Δεν ξεχνώ πως εκτός από μαμά είμαι και εργαζόμενη και το αντίθετο: αυτό σημαίνει πως βάζω όρια στην εργαζόμενη μαμά και δεν την «κουβαλάω» όλη τη διάρκεια της ημέρας… Όρια βάζω και στην οικογένεια (ανάλογα την ηλικία των παιδιών) τις ώρες που εργάζομαι ή συνεννοούμαι για το πώς θα επικοινωνούμε και με τι τρόπο τις ώρες εκείνες που για παράδειγμα μπορεί να βρίσκομαι σε διαδικτυακή συνάντηση αλλά το παιδί μου χρειάζεται κάτι για το μάθημα, αν πεινάει, κλπ.
- Αξιοποιώ τον ελεύθερο χρόνο: όταν κοιμούνται τα παιδιά, όταν ασχολούνται και είναι απορροφημένα με τα δικά τους…
- Φροντίζω να έχω δραστηριότητες ή παιχνίδια που θα ασχοληθούν τα μικρά, ώστε να μπορώ να κάνω και εγώ τη δουλειά μου
- Φροντίζω το σπίτι αλλά δεν ζητάω και την τελειότητα! Αναφέρομαι κυρίως στις μαμάδες που έχουν εμμονή με την καθαριότητα, καθώς όταν είμαστε όλοι μέσα στο σπίτι, είναι δύσκολο να διατηρηθεί όπως το θέλετε
- Μοιράζομαι τις δουλειές με τον σύζυγο ή και με τα παιδιά-αν είναι σε ηλικία τέτοια, όλοι χρειάζεται να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού
- Κάνω συχνά διαλείμματα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, ώστε και να ελέγξω τα παιδιά αν χρειάζονται κάτι, αλλά και να πάρω και λίγο τον χρόνο μου…
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας