Μαμάδες, πώς θα επιβιώσετε χωρίς ρουτίνα;

Μη φτιάχνετε ρουτίνα μόνο για τα παιδιά σας αλλά και για εσάς.

Μαρίνα Μόσχα
Μαμάδες, πώς θα επιβιώσετε χωρίς ρουτίνα;
Bigstock

«Ρουτινιάσαμε!» – μια μικρή λέξη, σχεδόν αθώα, που ξεστομίζεται με αναστεναγμό, συχνά με παράπονο, με ένα βλέμμα στραμμένο σε κάτι πιο αυθόρμητο, πιο ελεύθερο. Κι όμως... έχετε αναρωτηθεί αλήθεια πόσο πολύτιμη είναι αυτή η "βαρετή" ρουτίνα που συχνά κατακρίνουμε; Η αλήθεια είναι ότι η καθημερινή επανάληψη, το πρόγραμμα, οι μικρές συνήθειες που επαναλαμβάνονται σχεδόν μηχανικά, μας προσφέρουν κάτι θεμελιώδες: ασφάλεια. Η ρουτίνα μας βοηθάει να νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτός ο σταθερός ρυθμός «σπάσει»; Όταν η καθημερινότητα ανατραπεί; Πώς μπορούμε να σταθούμε ψυχικά όρθιοι όταν όλα μοιάζουν ρευστά; Και – ας σταθούμε λίγο εδώ – πώς το βιώνουν αυτό οι μαμάδες; Γιατί η απουσία ρουτίνας δεν σημαίνει το ίδιο για όλους. Όταν είσαι μαμά, δεν χάνεις μόνο τον δικό σου ρυθμό. Χάνεις και τη σταθερότητα των παιδιών σου – και μαζί, τη δική σου γαλήνη.

Η πρωινή ρουτίνα της μαμάς - Tips & συμβουλές που θα αλλάξουν την καθημερινότητά σας

Η απουσία ρουτίνας στην καθημερινότητα των μαμάδων

kathimerinotita-mamas.jpg

Όπως προανέφερα, η ρουτίνα είναι κρίσιμη για τις μητέρες, οι οποίες φροντίζουν τα παιδιά τους και νιώθουν «άξιες, ικανές και λειτουργικές» όχι μόνο στην εκπλήρωση του μητρικού τους ρόλου αλλά και στην καθημερινή οργάνωση της οικογενειακής τους ζωής. Μία ρουτίνα η οποία μπορεί να χαθεί λόγω απρόσμενων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα μία ξαφνική ασθένεια ενός μέλους της οικογένειας ή δική τους, μία μετακόμιση, σε απώλεια δουλειάς, σε περίοδο διακοπών, κλπ. Καταστάσεις που φέρνουν «τα πάνω, κάτω», όπου η μαμά βρίσκεται στη δίνη μιας ψυχικής και σωματικής εξάντλησης, έως ότου βρεθούν και πάλι οι «σταθερές» στην καθημερινότητα.

Τα ερευνητικά δεδομένα φαίνεται να συμφωνούν, καθώς έχει φανεί ότι η έλλειψη σταθερού προγράμματος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γονεϊκού άγχους, ειδικά στις μαμάδες εκείνες που έχουν την πλήρη ευθύνη φροντίδας των παιδιών. Μαζί με την αβεβαιότητα που υπάρχει στην ροή της ημέρας επηρεάζεται η αίσθηση ελέγχου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση εξάντλησης και συναισθημάτων αυτό-αμφισβήτησης, ανεπάρκειας.

Η πιο συχνή απορία μιας μαμάς: «Γιατί νιώθω συνεχώς κούραση και ατονία;»

Η απουσία ρουτίνας στην καθημερινότητα των παιδιών

Δεν είναι μόνο οι μαμάδες που επηρεάζονται από την απουσία της καθημερινής ρουτίνας. Τα μικρά τους επίσης, από την ώρα που γεννιούνται μέχρι και την εφηβεία, έχουν ανάγκη από την σταθερότητα που προσφέρει το πρόγραμμα και η ρουτίνα, έτσι ώστε να νιώθουν ένα ασφαλές περιβάλλον. Η απώλεια της καθημερινής σταθερότητας μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους, να τα κάνει περισσότερο ευερέθιστα, να αυξήσει τα επίπεδα του άγχους, να παρουσιαστούν προβλήματα στον ύπνο ή στην όρεξη για φαγητό, κλπ. Και φυσικά, η μαμά καλείται να διαχειριστεί και πάλι αυτά τα προβλήματα.

Μαμάδες, πώς θα επιβιώσετε χωρίς ρουτίνα;

routina-mamas.jpg

Ας δούμε παρακάτω κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορείτε εσείς οι μαμάδες αλλά και οι μπαμπάδες θα επιβιώσετε χωρίς την σταθερότητα του προγράμματος και της καθημερινής ρουτίνας και την αίσθηση ασφάλειας που δίνει:

1. Μικρά προγράμματα: Μπορεί να χάθηκε η σταθερότητα του προγράμματος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βρείτε κάποιες σταθερές μέσα από μικρά προγράμματα, όπως για παράδειγμα, οι ώρα παιχνιδιού, ύπνου, φαγητού, κλπ.

2. Κοινές ασχολίες με τα μικρά σας: Μπορεί να έχει χαθεί η γενικότερη ρουτίνα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορείτε να καθορίσετε κάποιες στιγμές που θα λειτουργήσουν εκ νέου ρυθμιστικά, πχ. η προετοιμασία για το σχολείο, το βραδινό φαγητό, το βραδινό μπάνιο, κλπ.

3. Αυτοφροντίδα: Πόσες φορές έχουμε μιλήσει για την αυτοφροντίδα και τη σημασία της και πόσες μαμάδες την τηρείτε; Δυστυχώς πολύ λίγες – και το βλέπω αυτό στο θεραπευτικό δωμάτιο όπου κυρίως οι μαμάδες παραπονιέστε για τον προσωπικό χρόνο σας και πόσο έχετε παραμελήσει τον εαυτό σας, αν και το τελευταίο δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεστε πάντα. Ας κρατήσουμε λοιπόν στο μυαλό μας, ότι το πρώτο σύστημα στήριξης είναι ο ίδιος μας ο εαυτός και για αυτό χρειάζεται να τον φροντίζουμε. Έχετε ακούσει τις οδηγίες στο αεροπλάνο, όπου πρώτα ο γονιός θα φορέσει την δική του μάσκα σε αναταράξεις και μετά θα φορέσει στο παιδί του την μάσκα. Ακριβώς το ίδιο σημαίνει η αυτοφροντίδα, για να μπορείτε να φροντίσετε και την υπόλοιπη οικογένεια. Αν νιώθετε κουρασμένη, σας λείπει ύπνος, δεν τρέφεστε σωστά, δεν αφιερώνετε προσωπικό χρόνο στον εαυτό σας, να ξέρετε ότι αυτό έχει αντίκτυπο στα μικρά σας και στον σύντροφό σας που βλέπουν μία μαμά ευερέθιστη, κουρασμένη, «θαμπή» έχοντας χάσει την λάμψη της.

Το πρώτο σύστημα στήριξης είσαι εσύ. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, δεν μπορείς να φροντίσεις κανέναν αν δεν φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου. Ύπνος, σωστή διατροφή, λίγος προσωπικός χρόνος – είναι αναγκαία, όχι πολυτέλεια. Θυμήσου τις οδηγίες στο αεροπλάνο: πρώτα βάζεις τη μάσκα οξυγόνου στον εαυτό σου. Μόνο έτσι μπορείς να βοηθήσεις και το παιδί σου.

4. Δεν υπάρχει τελειότητα: Πόσο σημαντικό επίσης να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ότι το «τέλειο» βρίσκεται μόνο μέσα στο μυαλό μας και πουθενά αλλού. Πόσο μάλιστα σε καταστάσεις που μπορεί να επικρατεί κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει, σε καταστάσεις πέρα από την ρουτίνα που έχουμε μάθει να ζούμε. προσδοκία μιας «τέλειας οργάνωσης» σε χαοτικές συνθήκες οδηγεί συχνά σε ενοχή και απογοήτευση.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved