Σπιτικά μπισκότα βρώμης για το σχολείο σε τέσσερα βήματα

Ευσταθία Παπαδά
Bigstock

Για κολατσιό των παιδιών φτιάξτε υγιεινά μπισκότα βρώμης.

Τα μπισκότα αποτελούν ένα αγαπημένο snack για μικρούς και μεγάλους και μπορούν να αποτελέσουν μία εύκολη λύση για το κολατσιό του σχολείου.

Ωστόσο, τα μπισκότα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά και συντηρητικά.

Μπορούμε όμως να παρασκευάσουμε τα δικά μας μπισκότα επιλέγοντας τα υλικά εκείνα που θα τα κάνουν τόσο νόστιμα όσο και υγιεινά.

Αν ψάχνετε λοιπόν εναλλακτικές επιλογές για το κολατσιό που θα δώσετε στα παιδιά δείτε πώς θα τα φτιάξετε σε 4 βήματα!

Βήμα 1ο

Επιλέγουμε μία λιπαρή ύλη

Ξεκινάμε τοποθετώντας τη λιπαρή μας ύλη σε ένα μεγάλο μπολ καθώς είναι εκείνη που θα βοηθήσει το μίγμα μας να «δέσει» και θα χρειαστούμε περίπου 200 γραμμάρια. Το ταχίνι αποτελεί μία κλασική επιλογή καθώς είναι εξαιρετικά θρεπτικό και ιδιαιτέρως αν επιλέξουμε ταχίνι ολικής άλεσης. Είναι πλούσιο σε λιπαρά, εκ των οποίων η πλειοψηφία ανήκει στα ευεργετικά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, ενώ δεν περιέχει χοληστερόλη. Το λινελαϊκό οξύ (πολυακόρεστο) που περιέχει ανήκει στα απαραίτητα λιπαρά οξέα που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο τη διατροφική αξία αυτού του προϊόντος. Ωστόσο, το ταχίνι δεν περιέχει μόνο λιπαρά αλλά και σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

Αν δεν μας αρέσει το ταχίνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρα από άλλους ξηρούς καρπούς όπως το βούτυρο από αμύγδαλο, φιστίκι, φουντούκια και κάσιους. Επιλέγουμε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης και άλατος, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας βούτυρο από ξηρούς καρπούς μουλιάζοντας τους ξηρούς καρπούς και χτυπώντας τους στο multi.

Βήμα 2ο

Προσθέτουμε μέλι

Το μέλι θα «δέσει» περισσότερο το μίγμα μας και θα δώσει την απαραίτητη γλυκύτητα στα μπισκότα μας. Αποτελεί ένα προϊόν που περιέχει φυσικά σάκχαρα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Θα χρειαστούμε περίπου 250 γραμμάρια. Μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε σιρόπι σφενδάμου.

Βήμα 3ο

Προσθέτουμε ξηρούς καρπούς, σπόρους και αποξηραμένα φρούτα

Επιλέγουμε τα υλικά της αρεσκείας των παιδιών που θα δώσουν στα μπισκότα μας την ολοκληρωμένη γεύση. Ανάλατοι ξηροί καρποί, σπόροι όπως chia, λιναρόσπορος, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, αλλά και αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη είναι μερικές από τις επιλογές που έχουμε. Θα χρειαστούμε περίπου 100 γραμμάρια. Κάθε φορά μπορούμε να αλλάζουμε τα υλικά αυτά δίνοντας ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα στη γεύση τους έτσι ώστε τα παιδιά να μη βαριούνται. Μερικές σταγόνες σοκολάτας, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού αλλά και η κανέλα θα δώσουν ακόμα πιο έντονη γεύση και άρωμα στα μπισκότα.

Βήμα 4ο

Προσθέτουμε τη βρώμη

Αφού αναμίξουμε όλα τα παραπάνω υλικά προσθέτουμε περίπου 2 φλιτζάνια βρώμης της οποίας η διατροφική αξία είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο και βιταμίνη Ε που εμφανίζει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον περιέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, τις β-γλυκάνες που ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση μέσω της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες δρουν επίσης ευεργετικά για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Αφού αναμίξουμε όλα τα συστατικά, δίνουμε σχήμα στα μπισκότα μας, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 180C σε προθερμασμένο φούρνο για 6-8 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved