Γιατί το ψάρι είναι σημαντικό στη διατροφή των παιδιών;

Tα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών.

Ευσταθία Παπαδά
Γιατί το ψάρι είναι σημαντικό στη διατροφή των παιδιών;
Bigstock

Η ενσωμάτωση των ψαριών στη διατροφή των παιδιών μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμβάλλοντας στη συνολική ανάπτυξή τους. Το ψάρι είναι μια πλούσια πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και ω-3 λιπαρών οξέων.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών.

psari.jpg

Ποια είναι τα καλύτερα ψάρια για τα παιδιά;

Ενίσχυση της εγκεφαλικής ανάπτυξης

Τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου . Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν τακτικά ψάρια τείνουν να έχουν καλύτερες μαθησιακές επιδόσεις. Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στο σχηματισμό των εγκεφαλικών κυτταρικών μεμβρανών και υποστηρίζουν τη μετάδοση σημάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη συγκέντρωση, καλύτερες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και βελτιωμένη ακαδημαϊκή επίδοση.

Υποστήριξη της υγείας των ματιών

Η κατανάλωση ψαριών είναι επίσης ευεργετική για την υγεία των ματιών . Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ένα κύριο συστατικό του αμφιβληστροειδούς, του τμήματος του ματιού που είναι υπεύθυνο για την ανίχνευση του φωτός. Η τακτική πρόσληψη ψαριών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής όρασης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ψάρι στη διατροφή του μωρού: Εύκολες και απλές συνταγές

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η συμπερίληψη των ψαριών στη διατροφή των παιδιών μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και στη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Τα ψάρια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως βιταμίνη D και το σελήνιο.

Βελτίωση της διάθεσης

Τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά και τη διάθεση των παιδιών. Τα παιδιά που καταναλώνουν τακτικά ψάρια είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς και μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Τα ω-3 βοηθούν επίσης στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να μειώσουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.

Υγεία των οστών

Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών όπως Β6, Β12 και D. Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των οστών, καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη γερών οστών και δοντιών.

Το ψάρι που προστατεύει τα παιδιά από το άσθμα

psaria-katanalosi-kai-paidia.jpg

Πρακτικές συμβουλές για την προσθήκη ψαριού στη διατροφή των παιδιών

Ξεκινήστε νωρίς: Προσφέρετε το ψάρι στα παιδιά όσο νωρίτερα γίνεται για να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν μια προτίμηση γι’ αυτό.

Κάντε την κατανάλωση ψαριού ενδιαφέρουσα: Χρησιμοποιήστε δημιουργικές συνταγές για να κάνετε τα ψάρια περισσότερο ελκυστικά. Τα fish sticks, τα tacos ψαριών και τα μπιφτέκια ψαριού είναι επιλογές που μπορεί να είναι πιο αποδεκτές από τα παιδιά.

Ενσωματώστε το ψάρι σε διάφορα γεύματα: Προσθέστε ψάρι σε πιάτα που είναι ήδη αποδεκτά από τα παιδιά όπως ζυμαρικά, σαλάτες και σάντουιτς.

Επιλέξτε το κατάλληλο ψάρι: Επιλέξτε ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως ο γαύρος, η τσιπούρα, η πέστροφα και οι σαρδέλες. Αποφύγετε τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο όπως ο ξιφίας.

Μαγειρέψτε το ψάρι κατάλληλα: Χρησιμοποιήστε υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο στο φούρνο, στη σχάρα ή τον ατμό για να διατηρήσετε τη θρεπτική αξία των ψαριών.

Συμπερασματικά, ενσωματώνοντας τα ψάρια στα γεύματα με δημιουργικό τρόπο, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να απολαύσουν τα πολλά οφέλη τους για την υγεία.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved