Τι να κάνετε όταν το παιδί σας ζητάει συνεχώς πράγματα
Το παιδί σας παρακαλάει συνέχεια για παιχνίδια και λιχουδιές; Mάθετε πώς θα το χειριστείτε.
«Το θέλω αυτό!» ή «Θέλω και εκείνο» ή ακόμα «Μαμά, να το πάρουμε αυτό;». Το παιδί σας ζητάει να του αγοράσετε ό,τι βλέπει είτε είναι ένα παιχνίδι, μια καραμέλα, ακόμη και τυχαία αντικείμενα που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει.
Μέχρι τα 2, πολλά νήπια έχουν κολλήσει το μικρόβιο «το βλέπω, το θέλω!», γεγονός που σας δυσκολεύει να πάτε σε κάποιο μαγαζί παρέα ή και στο σουπερμάκετ, χωρίς το μικρό σας να προσπαθήσει να αρπάξει ό,τι βρει μπροστά του.
Μάθετε, λοιπόν, πώς μπορείτε να αποτρέψετε την απληστία του νήπιου παιδιού σας και να αντιμετωπίσετε τα συνεχή αιτήματά του.
Γιατί τα νήπια ζητούν συνεχώς πράγματα
Τα κλαψιάρικα παρακάλια του παιδιού σας για όποια δελεαστικά παιχνίδια και λιχουδιές βλέπει είναι κάθε άλλο παρά χαριτωμένες και μπορούν να σας φτάσουν στα όριά σας. Αλλά να είστε σίγουρες, πως αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική για τα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών και δεν είναι σημάδι ότι μεγαλώνετε ένα άπληστο παιδί.
Τα παιδάκια αυτής της ηλικίας δεν έχουν τον έλεγχο των παρορμήσεων και των επιθυμιών τους καθώς επίσης είναι από τη φύση τους ναρκισσιστικά. Σκέφτονται: «Το θέλω και πρέπει να το έχω τώρα!» Επιπλέον, έχουν ελάχιστη ή καθόλου κατανόηση της έννοιας της ιδιοκτησίας. Το αποτέλεσμα: Παρακαλούν ή αρπάζουν.
Θέλετε να τους διδάξετε ότι δεν μπορούν πάντα να παίρνουν αυτό που θέλουν, αλλά σε αυτή την ηλικία πρόκειται περισσότερο να ενθαρρύνετε την κοινωνική τους ανάπτυξη παρά να πατάξετε την απληστία .
Τρόποι αντιμετώπισης
1. Απλά πείτε «όχι»
Δεν είναι πάντα εύκολο και ας το παραδεχτούμε, το να ενδίδειτε είναι πιο απλό (και λιγότερο εξαντλητικό) από το να αντιμετωπίζετε το ξέσπασμα του νηπίου που μπορεί να ακολουθήσει αν δεν υποκύψετε στη θέλησή του.
Αλλά το να λέτε πάντα ναι, διδάσκει στα παιδιά ότι τα ξεσπάσματα είναι ο αποδεκτός τρόπος για να πάρουν αυτό που θέλουν, οπότε πείτε ευγενικά αλλά με σταθερό τόνο φωνής: «Όχι, δεν θα το αγοράσουμε αυτό σήμερα».
2. Μείνετε συνεπείς
Το να θέτετε όρια και να τα τηρείτε είναι το κλειδί της επιτυχίας.
Αν αρνηθείτε το αίτημά του τη μια μέρα αλλά ενδώσετε την επόμενη επειδή σας κάνει «σκηνή», το μάθημα που θα πάρει είναι ότι το «όχι» δεν σημαίνει πραγματικά «όχι».
3. Προειδοποιήστε
Εάν δεν σκοπεύετε να αγοράσετε στο παιδί σας παγωτό ή σοκολάτα, ενημερώστε το εκ των προτέρων. Τα νήπια διαχειρίζονται καλύτερα τις μεταβάσεις αν ξέρουν τι θα ακολουθήσει.
Πριν από την είσοδό σας, πείτε στο μικρό σας πόση ώρα θα σας πάρει και για ποιο λόγο βρίσκεστε εκεί. Πείτε: «Θα αγοράσουμε ρούχα σήμερα, όχι παιχνίδια » ή «Θα αγοράσουμε μόνο γάλα και ψωμί στο σουπερμάκετ, όχι έξτρα» - και επαναλάβετε καθώς μπαίνετε.
4. Κάντε window shopping
Όταν έχετε χρόνο, και πρόκειται ούτως ή άλλως να βρεθείτε κοντά σε ένα πολυκατάστημα παιχνιδιών πηγαίνετε για λίγο χωρίς να αγοράσετε κάτι.
Εξηγήστε στο νήπιό σας ότι αυτή είναι μια βόλτα «μόνο για να κοιτάξετε».
Με αυτό τον τρόπο θα διδάξετε στο μικρό σας παιδί ότι κάθε βόλτα σας δεν καταλήγει σε μια αγορά.
5. Είστε προετοιμασμένες να φύγετε
Αν, παρά τις προειδοποιήσεις σας, το μικρό σας καταλήξει να παρακαλάει αδιάκοπα φωνάζοντας δυνατά και κλαίγοντας, σκεφτείτε να φύγετε από το κατάστημα, ανεξάρτητα από το αν τελειώσατε ή όχι τα ψώνια σας.
Πείτε: «Το συζητήσαμε αυτό και δεν με άκουσες. Τώρα πρέπει να πάμε σπίτι». Τηρήστε, λοιπόν, το λόγο σας και φύγετε.
6. Επιβραβεύστε με δραστηριότητες, όχι με αντικείμενα
Σκεφτείτε να ανταμείβετε το νήπιό σας με άυλες απολαύσεις - όπως επιπλέον παραμύθια πριν τον ύπνο αυτή την εβδομάδα ή μια πολύωρη βόλτα στο πάρκο - αντί για αντικείμενα, ώστε να μην ταυτίζει αυτόματα τις ανταμοιβές με υλικά πράγματα.
Μπορείτε επίσης να διδάξετε τη χαρά της προσφοράς , εμπλέκοντας το παιδί σας σε ένα φιλανθρωπικό ή εθελοντικό έργο, και αφήστε το να βιώσει από πρώτο χέρι την ηθική ικανοποίηση των ανιδιοτελών πράξεων.
7. Αγοράστε το δώρο με σκοπό
Υπάρχουν φορές που θα πείτε ναι στα αιτήματα του παιδιού σας, ίσως επειδή είχε καλή συμπεριφορά ή επειδή πήρατε μια μεγάλη επιστροφή φόρου!
Αν σκοπεύετε να του κάνετε ένα δώρο, ενημερώστε το εκ των προτέρων ότι μπορεί να διαλέξει ένα δώρο και εξηγήστε του το γιατί.
Εκπλήσσοντας το παιδί σας με ένα μικρό δώρο -κάτι που δεν ζήτησε- μαθαίνετε στο μικρό σας ότι δεν είναι όλα τα δώρα αποτέλεσμα κόπου.
Πηγή: whattoexpect.com