Messy play: Γιατί τα παιδιά αγαπούν να παίζουν με τη λάσπη

Bigstock

Το παιχνίδι με τη γη προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη γνωστική, σωματική, ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Η 29η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Λάσπης. Με αφορμή λοιπόν αυτό, αξίζει να σημειώσουμε πως το ελεύθερο παιχνίδι με τη λάσπη αποτελεί μια πολυαισθητηριακή εμπειρία.Τα παιδιά αγγίζουν, μυρίζουν, επεξεργάζονται τη λάσπη, ένα αρκετά εύπλαστο φυσικό υλικό που προσφέρει άφθονές δυνατότητες για πειραματισμούς.

Η μαλακή της υφή βοηθά στην εξάσκηση του συντονισμού των χεριών, στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων καθώς και των ικανοτήτων εστίασης της προσοχής .

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα από το παιχνίδι με τη λάσπη, τα παιδιά έχουν ευκαιρίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης .

Πώς το παιχνίδι με τη λάσπη ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα

Πόλλοι νέοι γονείς έχουν εμμονή με την καθαριότητα και την υγιεινή. Καθαρίζουν διαρκώς τα χέρια των παιδιών, χρησιμοποιούν συνέχεια μαντηλάκια με αλκοόλη ή τα αλλάζουν μόλις έχουν μια μικρή βρωμιά στα ρούχα τους.

Αλλά ποιο παιδί δεν λατρεύει να περπατά ξυπόλητο ή να σκαρφαλώνει; Είναι φυσικό για τα παιδιά να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση. Επιπλέον, μία πρόσφατη μελέτη διαππίστωσε πως η εμμονή με την καθαριότητα μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των αλλεργιών, του άσθματος και των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Ακόμα και εάν κάποιο παιδί καταπιεί ελάχιστο χώμα δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ιδανική «προπόνηση» του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η Mary Ruebush , PhD, συγγραφέας του βιβλίου «Why Dirt is Good: 5 Ways to Make Germs Your Friends» δήλωσε: «Όταν ένα παιδί βάζει πράγματα στο στόμα του, εξερευνά το περιβάλλον γύρω του. Αυτό παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού».

Τα παιδιά που μεγαλώνουν στην επαρχία και εκτίθενται σε όλα τα είδη ζωυφίων, σκουληκιών και φυσικών στοιχείων έχουν αποδεδειγμένα λιγότερες αλλεργίες και αυτοάνοσα προβλήματα σε σχέση με τα παιδιά των πόλεων που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε εσωτερικούς χώρους.

Η λάσπη δεν είναι κάτι το βρώμικο

Η λάσπη δεν είναι βρώμικη. Σε μια μελέτη του 2012, διαπιστώθηκε ότι η έκθεση νεαρών ποντικιών σε σε μικρόβια βοήθησε το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιστέκεται σε ασθένειες και λοιμώξεις .

Το πιο σημαντικό σημείο της έρευνας είναι ότι κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής συμβαίνουν κάποιες κρίσιμες βιολογικές εξελίξεις που δεν μπορούν να αναπαραχθούν αργότερα στη ζωή - και η δημιουργία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος είναι μία από αυτές.

Το παιχνίδι στο χώμα χτίζει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε να ταΐσετε το παιδί σας χώμα , απλά σας ενημερώνουμε πως μπορείτε να σταματήσετε να ανησυχείτε τόσο πολύ για τη βρωμιά και τα μικρόβια. Γνωρίζουμε πως ως μαμά κυριαρχεί ο φόβος του να μην αρρωστήσει το παιδί σας.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται να λειτουργεί ενάντια στον φυσικό ρυθμό της ζωής. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η έκθεση στη βρωμιά είναι ευεργετική. Τα παιδιά την αγαπούν ενστικτωδώς.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και απολαύστε το πόσο χαρούμενο είναι το παιδί σας παίζοντας στο χώμα, γνωρίζοντας παράλληλα ότι αναπτύσσει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ας προστατέψουμε αυτόν τον αυθόρμητο και φυσικό τρόπο παιχνιδιού. Ας δείξουμε στα παιδιά πόσο όμορφα είναι τα παιχνίδια της δημιουργίας και της ανακάλυψης της γης, ας αφήσουμε τις οθόνες και το διαδίκτυο !

Με πληροφορίες από: wakeup-world.com, outdoorsqueensland.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved