5 tips για φροντίζετε την οικογένειά σας χωρίς να παραμελείτε τον εαυτό σας

Πολλές μαμάδες αισθάνονται πιεσμένες όταν πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ της φροντίδας των αγαπημένων τους και του εαυτού τους.

5 tips για φροντίζετε την οικογένειά σας χωρίς να παραμελείτε τον εαυτό σας
Bigstock

Η εξισορρόπηση μεταξύ της φροντίδας της οικογένειάς σας και της φροντίδας του εαυτού σας μπορεί να είναι μια συνεχής πρόκληση . Συχνά, βυθιζόμαστε στις ανάγκες και τις ευθύνες των αγαπημένων μας προσώπων, ξεχνώντας πως πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο σε εμάς.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σχόλια όπως «Θέλω πίσω την παλιά μου ζωή» ή «Το να κάνω οικογένεια ήταν κάτι που ήθελα και τώρα δεν μπορώ να το απολαύσω» αφθονούν μεταξύ των γυναικών. Ποια είναι η λύση;

Δεν πρέπει να χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ της αυτοφροντίδας και της φροντίδας της οικογένειάς σας

Η αυτοφροντίδα δε χρειάζεται να αποκλείει το χρόνο που απαιτείται για τις οικογενειακές ευθύνες, αλλά ούτε το αντίθετο. Παρόλο που η φροντίδα των παιδιών συνήθως συνδέεται με τη μητρότητα , οι μπαμπάδες είναι δίπλα μας για να μοιραζόμαστε το «βάρος» και τις υποχρεώσεις.

Παράλληλα, δεν είναι ωφέλιμο για την ψυχική και σωματική σας υγεία το να σκέφτεστε διαρκώς πώς θα γίνεται η τέλεια μαμά, γιατί δεν υπάρχει. Η φροντίδα των παιδιών σας μπορεί να αποτελεί μία πράξη αγάπης, αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να παραγκωνίζετε τις δικές σας ανάγκες.

Συχνά, χανόμαστε στις καθημερινές απαιτήσεις και ευθύνες, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο και ενέργεια για εμάς. Γι' αυτό τον λόγο, συγκεντρώσαμε τρεις πολύτιμες συμβουλές που θεωρούμε πως θα σας βοηθήσουν στο να εξισορροπήσετε τα παραπάνω.

Αντιμετωπίστε τις κρίσεις πανικού και το άγχος με τη διαφραγματική αναπνοή

1. Θέστε όρια

Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε «μαρκάροντας» τις δικές σας δραστηριότητες στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα . Πιο συγκεκριμένα: «κάθε Τρίτη στις 6 το απόγευμα έχω να πάω στο γυμναστήριο και κάθε Πέμπτη στις 10 το πρωί έχω ψυχολόγο». Με αυτόν τον τρόπο, μπαμπάς και παιδιά θα «οργανωθούν» γύρω από τις δικές σας υποχρεώσεις, χωρίς να νομίζουν ότι είστε διαθέσιμη 24/7.

Μερικές φορές, μπορείτε να είστε ευέλικτη, αν είναι απαραίτητο ή αν το δικαιολογεί η περίσταση. Για παράδειγμα, να χάσετε το μάθημα κεραμικής επειδή το παιδί σας αισθάνεται άρρωστο και πρέπει να το πάρετε από το σχολείο.

2. Καταρρίψτε τα στερεότυπα

Πολλές φορές, οι προσωπικές εμπειρίες μας διδάσκουν. Για παράδειγμα, αν μεγαλώσατε σε ένα περιβάλλον όπου η γιαγιά και η μαμά έκαναν όλες τις δουλειές του σπιτιού, μπορεί να έχετε εσωτερικεύσει αυτό το μοντέλο . Ως εκ τούτου, σίγουρα θα προσπαθήσετε να το μιμηθείτε και να εκπληρώσετε αυτές τις «μητρικές προσδοκίες».

Ωστόσο, περισσότερο από το να επαναλαμβάνετε τα πρότυπα των άλλων, αξίζει να αναρωτηθείτε τι ρόλο θέλετε να έχετε στη δική σας ζωή.

Πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αποδεχτεί αυτό που θέλετε να γίνετε, και αυτό δεν σας κάνει λιγότερο γυναίκα ή λιγότερο καλή μητέρα . Αντιθέτως, σας κάνει πιο έναν άνθρωπο ο οποίος σέβεται τον εαυτό του.

Παράλληλα, προσπαθήστε να εντοπίσετε ποιες είναι εκείνες οι περιοριστικές πεποιθήσεις που σας δεσμεύουν ή που σας οδηγούν να δικαιολογείτε διάφορες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, «Αν δεν το κάνω εγώ, δε θα το κάνει κανείς», «Μόνο εγώ ξέρω πώς να μαγειρεύω» ή «Το παιδί μου δεν θα κοιμηθεί αν δεν του διαβάσω εγώ ένα παραμύθι»...

Μπορεί να έχετε δημιουργήσει έναν λαβύρινθο. Έναν λαβύρινθο χωρίς προφανή διέξοδο, όπου μόνο εσείς έχετε το κλειδί.

Επίσης, είναι σημαντικό να μπορείτε να μάθετε να ζητάτε και να δέχεστε βοήθεια.

10 πρακτικές αυτοφροντίδας για νέες μαμάδες

5+1 tips για να βρείτε κίνητρο για γυμναστική ως εργαζόμενη μαμά

3. Ακούστε το σώμα σας

Μερικές φορές, είναι πολύ εύκολο να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες γυναίκες και μαμάδες και να αισθάνεστε ένοχη επειδή δε καταφέρνετε όσα εκείνες ή νιώθετε κουρασμένες για να κάνετε ό,τι κάνουν.

Είναι σημαντικό να μάθετε να επικυρώνετε τα συναισθήματά σας και να κατανοείτε ότι κάθε περίσταση είναι διαφορετική. Επίσης, αποδεχτείτε πως κάνετε ό,τι μπορείτε. Μάθετε να μην είστε τόσο σκληρή με τον εαυτό σας.

Αυτοφροντίδα: Το κλειδί για να φροντίσετε την οικογένειά σας

Τέλος, είναι επίσης σημαντικό να μην πέσετε στην παγίδα της αυτοφροντίδας ως μία ακόμα αγγαρεία. Η κοινωνία «προστάζει» τις μαμάδες να φροντίζουν τον εαυτό τους και να αφιερώνουν χρόνο για να ξεκουραστούν για να έχουν δύναμη, όρεξη και να φαίνονται ξεκούραστες.

Ωστόσο, η αγορά εργασίας τις πιέζει να εργάζονται πολλές φορές περισσότερο από 8 ώρες και να είναι υπεύθυνες για εκατοντάδες πράγματα. Προφανώς όλα αυτά χωρίς υποστήριξη ή βοήθεια .

Με πληροφορίες από: youaremom.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved