Δεκαπενταύγουστος: Μια σύνδεση με τις ρίζες μας, με την οικογένειά μας

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι το «Πάσχα του καλοκαιριού»

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Δεκαπενταύγουστος: Μια σύνδεση με τις ρίζες μας, με την οικογένειά μας
Bigstock

Θα μπορούσε κανείς να πει πως τον Δεκαπενταύγουστο ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένα απέραντο πανηγύρι. Τα πανηγύρια αποτυπώνουν τόσο την ιδιοσυστασία του τόπου όσο και την πολιτισμική του ταυτότητα. Από την άλλη τα χωριά αποτελούν την ρίζα της οικογενειακής ταυτότητας. Με άλλα λόγια, είναι ο τόπος όπου οι παλιοί φίλοι και οι συγγενείς συναντιούνται κάθε καλοκαίρι για να γιορτάσουν.

Ακόμα και εάν δεν κατάγεστε από κάποιο χωριό αλλά είστε διακοπές σε κάποιο νησί (και όχι μόνο) αξίζει να επισκεφθείτε ένα καθώς σίγουρα στην πλατεία του χωριού θα γίνει τρικούβερτο γλέντι.

Υπό τους ήχους των βιολιών και των ζωηρών βημάτων του μπάλου ή του ικαριώτικου, στήνονται μεγάλα τραπέζια που ενώνουν συγγενείς και φίλους.

Οι διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία για μια οικογένεια να ξεφύγει από την καθημερινή ρουτίνα και να συναντηθεί σε ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον.

5+1 μικρές πράξεις των γονιών που κάνουν τη διαφορά στη ζωή των παιδιών

Τι γιορτάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο

Στις 15 Αυγούστου γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου η οποία περιλαμβάνει δύο στάδια. Το πρώτο είναι ο θάνατος και η ταφή της Παναγίας και το δεύτερο η ανάστασή και η μετάστασή της στους ουρανούς.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση η μητέρα του Ιησού Χριστού, πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της από έναν άγγελο τρεις ημέρες πριν πεθάνει και άρχισε να προετοιμάζεται κατάλληλα. Προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών και έδωσε τα υπάρχοντά της σε δύο γειτόνισσές της, χήρες. Την ημέρα του θανάτου της, επειδή δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, καθώς κήρυτταν «απανταχού γης», μία νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, στο οποίο και έμενε το διάστημα εκείνο. Αφού της έκλεισαν τα μάτια , οι Απόστολοι τη μετέφεραν στον κήπο της Γεθσημανής, όπου και την έθαψαν. Κατά τη μεταφορά του λειψάνου της, φανατικοί Ιουδαίοι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατό της, αλλά τυφλώθηκαν. Μόνο ένας από αυτούς κατόρθωσε να το ακουμπήσει, αλλά μια αόρατη ρομφαία του έκοψε τα χέρια.

Από την κηδεία της, ο μοναδικός απών ήταν ο απόστολος Θωμάς, ο οποίος όταν μετά από τρεις ημέρες πήγε στον τάφο της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Η Παναγία είχε αναστηθεί.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου από όλους τους χριστιανούς ενώ σε πολλές ορθόδοξες και καθολικές χώρες του κόσμου είναι αργία ( όπως και στη χώρα μας). Δεν θεωρείται πένθιμο γεγονός επειδή η Παναγία «μετέστη προς τη ζωήν».

Πολύτεκνη οικογένεια: 10 must-have πράγματα που πρέπει να έχετε μαζί όταν ταξιδεύετε

Πώς να μιλήσετε για τη σημερινή ημέρα στα παιδιά

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι μία ιδιαίτερη ημέρα, την οποία συνήθως περνάμε οικογενειακά. Εξηγήστε στα παιδιά σας τι γιορτάζουμε σήμερα διηγώντας τους την ιστορία για τον θάνατο και την ανάσταση της Παναγίας. Εξάλλου τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες και τα παραμύθια .

Γιαγιά και παππούς: 4 λόγοι που τους κάνουν σημαντικούς στην ανατροφή των παιδιών

Η αξία της οικογένειας

Πολλοί παππούδες και γιαγιάδες μένουν μακριά από την πρωτεύουσα, αλλά με αφορμή τον Δεκαπενταύγουστο τους επισκέπτονται τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες είναι οι φύλακες των παραδόσεων και των εθίμων. Είναι οι ρίζες μας. Οι συναντήσεις αυτές διατηρούν τον δεσμό της οικογένειας δυνατό και ενισχύουν τη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ γενεών.

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι πολλά περισσότερα από μια απλή θρησκευτική γιορτή. Είναι μια ευκαιρία τα παιδιά να συνδεθούν ξανά με τις ρίζες τους, να δημιουργήσουν αναμνήσεις και να διατηρήσουν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα .

Απολαύστε,λοιπόν, την σημερινή ημέρα με τους αγαπημένους σας!

Με πληροροφορίες από: dogma.gr, sansimera.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved