Εγκυμοσύνη και ασφάλεια: Μπορώ να σκύβω άφοβα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Πώς να προστατεύετε την κοιλιά σας και την υγεία του μωρού σας με απλές, ασφαλείς κινήσεις.

Εγκυμοσύνη και ασφάλεια: Μπορώ να σκύβω άφοβα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Bigstock

Η σημασία του αμνιακού υγρού για την ανάπτυξη του μωρού

Η φύση έχει φροντίσει με τέτοιο τρόπο, ώστε το έμβρυο να μπορεί να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται κανονικά.

Το αμνιακό υγρό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την κίνηση του εμβρύου, επιτρέποντας του να κινείται άνετα και να εξασκεί βασικές δεξιότητες, όπως η αναπνοή και το στριφογύρισμα.

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, η προστασία και η σωστή στάση του σώματος είναι καίριας σημασίας, όχι μόνο για την ασφάλειά του αλλά και για τη δική σας άνεση.

Γιατί το σκύψιμο μπορεί να γίνει επικίνδυνο

Η κοιλιά μεγαλώνει και μαζί της αλλάζουν οι ισορροπίες και η σταθερότητα του σώματος. Σκύβοντας με λάθος τρόπο μπορεί να φέρετε το σώμα σας σε δύσκολη θέση, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει τραυματισμούς και δυσφορία . Επομένως, οι σωστές κινήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε πόνους και ανεπιθύμητα προβλήματα.

Είστε έγκυος και βλέπετε παράξενα όνειρα; Τι τα προκαλεί;

Πιθανοί κίνδυνοι

1. Κίνδυνος πτώσης

Το σκύψιμο κατά την εγκυμοσύνη, ειδικά σε προχωρημένο στάδιο, ενδέχεται να οδηγήσει σε πτώσεις, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στην κοιλιά. Σε αυτή την περίπτωση, η αποκόλληση του πλακούντα από το τοίχωμα της μήτρας είναι ένα από τα σοβαρότερα ενδεχόμενα, καθώς μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και σε ακραίες περιπτώσεις να θέσει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη.

2. Αίσθημα ζαλάδας και απώλεια ισορροπίας

Το σκύψιμο κάνει το αίμα να συσσωρεύεται στο κεφάλι, προκαλώντας ζαλάδα. Αυτό, συνδυασμένο με τη μετατόπιση του κέντρου βάρους λόγω της κοιλιάς, αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας ισορροπίας και, ενδεχομένως, πτώσης. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό.

Εγκυμοσύνη: 5+2 κινήσεις που απαγορεύονται

3. Επιδείνωση της καούρας

Το σκύψιμο μπορεί να επηρεάσει το στομάχι, δημιουργώντας καούρες και παλινδρόμηση οξέων. Η πίεση στο στομάχι μπορεί να μετακινήσει τα οξέα προς τον οισοφάγο, προκαλώντας αίσθηση καύσου. Για να μειώσετε αυτή την αίσθηση, αποφύγετε το σκύψιμο αμέσως μετά το φαγητό και κάντε μικρές κινήσεις.

4. Επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης

Το αυξανόμενο βάρος της κοιλιάς μετατοπίζει το κέντρο βάρους προς τα μπροστά, ασκώντας πρόσθετη πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους μύες της πλάτης. Το σκύψιμο μπορεί να επιδεινώσει αυτήν την κατάσταση, ειδικά αν δεν υποστηρίζεται κατάλληλα από τους μυς των ποδιών και των μηρών.

Μαξιλάρι εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πώς να σκύβετε με ασφάλεια

1. Λυγίστε τα γόνατα, όχι τη μέση

Κάθε φορά που χρειάζεται να σκύψετε, λυγίστε τα γόνατά σας αντί να τεντώνετε τη μέση σας. Αυτή η κίνηση βοηθά στη μείωση της πίεσης στην κοιλιά και διατηρεί το σώμα σας σε ισορροπία.

2. Αργές και σταθερές κινήσεις

Αν σηκώνεστε από χαμηλή θέση, κάντε το σταδιακά, χρησιμοποιώντας τη δύναμη των ποδιών σας. Αποφύγετε να τραβήξετε το βάρος με τους κοιλιακούς μυς, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ένταση στην κοιλιά.

3. Προσέχετε το βάρος των αντικειμένων

Αν χρειαστεί να σηκώσετε κάτι, διατηρήστε το αντικείμενο κάτω από το ύψος της κοιλιάς σας. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείτε το κέντρο βάρους σταθερό και μειώνετε την καταπόνηση στους μυς της πλάτης και της κοιλιάς.

Ο εύκολος τρόπος να μάθετε τη θέση που έχει το μωρό στην κοιλιά σας (vid)

Χρήσιμα tips

  • Ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο, ένα στήριγμα κοιλιάς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης στη μέση και να κάνει πιο άνετες τις κινήσεις σας.
  • Επιλέξτε «σωστά» παπούτσια : Τα σταθερά, άνετα παπούτσια συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας και περιορίζουν τις πιθανότητες πτώσης .
  • Αποφύγετε το σκύψιμο αμέσως μετά το φαγητό:Αν υποφέρετε από καούρα, προσπαθήστε να αποφύγετε το σκύψιμο αμέσως μετά το φαγητό . Αντί για σκύψιμο, δοκιμάστε να καθίσετε ή να διατηρήσετε το σώμα σας σε όρθια θέση για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το γεύμα.

Ό,τι κι αν κάνετε, να το κάνετε με προσοχή, ακούγοντας το σώμα σας και τις ανάγκες του μωρού σας. Κάθε κίνηση έχει σημασία και μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την υγεία σας και την ανάπτυξη του μωρού σας.

Πρώτη δημοσίευση 20/08/2018, ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved