Ο εγκέφαλος μιας κουρασμένης μαμάς μοιάζει σαν να είναι μεθυσμένη

Η εξάντληση λόγω έλλειψης ύπνου είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για πολλούς νέους γονείς, με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική τους υγεία.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Ο εγκέφαλος μιας κουρασμένης μαμάς μοιάζει σαν να είναι μεθυσμένη

Η εξάντληση είναι σκληρή για τους νέους γονείς... και αγχωτική.Το συχνό ξύπνημα μειώνει τη διάρκεια του βαθύ ύπνου , ο οποίος είναι και ο πιο αναζωογονητικός. Είναι εκείνος που χρειάζεται ένας γονιός για να προετοιμάσει μυαλό και σώμα για την επόμενη μέρα.

Μπορεί να είστε σε θέση να τα βγάλετε πέρα παρά τις νύχτες «κακού ύπνου», αλλά συσσωρεύουμε μία διαρκώς αυξανόμενη κούραση, που κάποια στιγμή πρέπει να «καλυφθεί».

Οι κουρασμένες μαμάδες αντιμετωπίζουν συμπτώματα εξάντλησης τόσο του νου όσο και του σώματος

Η παρατεταμένη κόπωση προκαλεί χάος στην ευημερία. Η διάθεσή πέφτει. Γίνεστε γκρινιάρια, δυσαρεστημένη και απαιτητική. Εκτός αυτού, αρχίζετε να χάνετε την ισσοροπία σας, να γίνεστε αδέξια ακόμα και επιρρεπής σε ατυχήματα. Η ψυχική σας ανθεκτικότητα αρχίζει να καταρρέει. Ξεκινά ένα είδος αλυσιδωτής αντίδρασης, που επιδεινώνει την σωματική και ψυχικήυγεία. Παίρνετε ανεπιθύμητο βάρος, εμφανίζετε ακμή. Μπορεί ακόμα να εμφανίσετε μαστίτιδα... και ούτω καθεξής.

Πότε η ανατροφή των παιδιών γίνεται λιγότερο κουραστική;

30e5c4ee-mama-kourasmeni.jpg

Κουρασμένη μαμά: Πώς να κοιμηθείτε μέσα σε 10, 60 ή 120 δευτερόλεπτα

Γιατί ένας «κουρασμένος» εγκέφαλος λειτουργεί σε χαμηλότερο επίπεδο

Ο διάσημος ερευνητής ύπνου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, δρ David Dinges και η ομάδα του έκαναν ένα πείραμα με μερικούς εθελοντές, μερικοί από τους οποίους κοιμόντουσαν μόνο έξι ώρες τη νύχτα, ενώ άλλοι για οκτώ ώρες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι επιστήμονες μέτρησαν την ικανότητα προσοχής των εθελοντών.

Η ξεκούραστη ομάδα παρέμεινε σε εγρήγορση. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που στερούνταν ύπνου γίνονταν όλο και πιο απρόσεκτοι και μάλιστα μετά από δύο εβδομάδες, η προσοχή τους έπεσε σε επίπεδα που βρίσκεται κανείς όταν είναι μεθυσμένος.

Ο επιστημονικός λόγος που οι μαμάδες είναι κουρασμένες

Ο πραγματικός λόγος που οι μαμάδες είναι τόσο κουρασμένες

Εξαντλημένες μαμάδες, να είστε προσεκτικές

Είναι ανησυχητικό ότι η δημοσκόπηση του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου «Sleep in America» διαπίστωσε ότι το 48% των γονέων παραδέχτηκαν ότι οδηγούν ενώ είναι νυσταγμένοι και το 10% ομολόγησαν ότι έχουν αποκοιμηθεί τουλάχιστον μία φορά «στο τιμόνι».

Όπως συμβαίνει και με την μέθη, η έλλειψη ύπνου προκαλεί κακή κρίση, αργό χρόνο αντίδρασης και μειωμένη μνήμη. Όταν είστε εξαντλημένη, παραπαίετε, τραυλίζετε και λέτε ασυναρτησίες. Στο πιο ακραίες περιπτώσεις, η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει ακόμα και παραισθήσεις .

Με πληροφορίες από: happiestbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved