Έρευνα: 5 στις 10 μαμάδες νιώθουν αγχωμένες και μόνες

Οι ειδικοί και οι ψυχοθεραπευτές δεν εκπλήσσονται από τα αποτελέσματα της έρευνας 

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Έρευνα: 5 στις 10 μαμάδες νιώθουν αγχωμένες και μόνες
Bigstock

Kατά τη διάρκεια των δεκαετιών που η κλινική ψυχολόγος Rosalind S. Dorlen, PsyD, ABPP, καταγράφει το άγχος των γυναικών και ειδικά των μαμάδων , φαίνεται πως η πλειονότητα αναφέρει ότι αισθάνεται πως κουβαλά ένα βαρύ ψυχικό φορτίο.

«Ενώ οι αιτίες του στρες είναι διαφορετικές ανά τις δεκαετίες, οι γυναίκες φαίνεται να το βιώνουν πιο ξεκάθαρα ή να το αναγνωρίζουν πιο εύκολα», δήλωσε η δρ Dorlen.

Συγκεκριμένα, η έρευνα «Stress in America» της APA η οποία διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο και περιελάμβανε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περισσότερων από 3.000 ενηλίκων, οι γυναίκες ανέφεραν υψηλότερο μέσο επίπεδο στρες από ό,τι οι άνδρες (5,3 έναντι 4,8 στα 10) και ήταν πιο πιθανό να βαθμολογήσουν τα επίπεδα στρες τους μεταξύ 8 και 10 από ό,τι οι άνδρες (27% έναντι 21%).

Επιπλέον, οι γυναίκες και ειδικότερα οι μαμάδες δήλωσαν πως «συμφωνούν απόλυτα» στην ερώτηση που αφορούσε πως κανείς δεν καταλαβαίνει πόσο στρεσαρισμένες είναι και ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν το άγχος δίχως βοήθεια ειδικού.

«Οι άνδρες βιώνουν διαφορετικά το άγχος», δήλωσε η δρ Dorlen. Πράγματι, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εσωτερικεύουν το άγχος και κατά συνέπεια να εμφανίσουν σωματικές και ψυχικές διαταραχές - ενώ οι άνδρες τείνουν να το εξωτερικεύουν με τη μορφή επιθετικότητας .

Αν και οι ψυχολόγοι δεν εκπλήσσονται από το γεγονός πως οι γυναίκες νιώθουν διαρκώς καταβεβλημένες, ανησυχούν βαθιά και θεωρούν τα αποτελέσματα της έρευνας ως έκκληση για δράση.

Η ψυχολόγος Taisha Caldwell-Harvey, PhD και ιδρύτρια της οnline πλατφόρμας ψυχολογικής υποστήριξης «The Black Girl Doctor» εξηγεί: «Δεν υπάρχει μία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους και σε όλες, δεδομένου ότι τα ερεθίσματα που προκαλούν το στρες διαφέρουν σημαντικά με βάση την ατομική ταυτότητα ».

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε το άγχος

Πηγές άγχους μεταξύ των μαμάδων

Η υγεία και τα οικονομικά ήταν οι κυριότερες πηγές άγχους . Ωστόσο, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από τους άνδρες να αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι «κατακλύζονται ψυχολογικά» από οικονομικά προβλήματα (50% έναντι 44%), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται τόσο με βασικές όσο και με δευτερεύουσες δαπάνες.

Οι γυναίκες ήταν επίσης πιο πιθανό από τους άνδρες να αναφέρουν τις οικογενειακές ευθύνες (58% έναντι 52%) ως βασικό παράγοντα άγχους στη ζωή τους.

«Υπάρχει γενικότερα η αίσθηση πως οι μαμάδες επιβαρύνονται από τις ευθύνες της οικογενειακής ζωής, ενώ προσπαθούν να προοδεύσουν επαγγελματικά, αναφέροντας πως αισθάνονται ότι οι άνδρες σύντροφοί τους δεν επωμίζονται ίσο μερίδιο αυτών των ευθυνών , γεγονός που επιδεινώνει το αίσθημα της απογοήτευσης και τα επίπεδα άγχους επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχική τους υγεία», αναφέρει η ειδικός.

Τι αγχώνει περισσότερο τις μαμάδες; Τα 4 πιο συχνά αίτια

agxo-ipogonimotitas.jpg

Αποτελεσματική αντιμετώπιση του στρες

Οι γυναίκες αναγνωρίζουν πιο εύκολα από τους άνδρες ότι θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό (68% έναντι 63%). Συνεπώς, τα καλά νέα είναι ότι το στίγμα της ψυχοθεραπείας φαίνεται να υποχωρεί.

Η δρ Dorlen εξηγεί πως κατανοούν σε βάθος τις ψυχοσωματικές επιπτώσεις του καθημερινού άγχους και αντιλαμβάνοντας πως ο διαρκής «αγώνας» της προσπάθειας να έχουν τα πάντα υπό έλεγχο, σε τάξη και ισσοροπία μπορεί να τις τραυματίσει ψυχολογικά. Η απάντηση, λοιπόν, στην αποτελεσματική αντιμετωπίση φαίνεται πως είναι μονόδρομος και κρύβεται στη λέξη «ψυχοθεραπεία».

Πηγή: apa.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved