Μπορείς να κάνεις δίαιτα fasting στην εγκυμοσύνη; Σε κάποιες περιπτώσεις, ναι

Η δίαιτα fasting μπορεί να είναι ασφαλής σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό ή τη μαία σας.

Μαργαρίτα Νικολάου
Μπορείς να κάνεις δίαιτα fasting στην εγκυμοσύνη; Σε κάποιες περιπτώσεις, ναι
Bigstock

Η προσωρινή αποχή από το φαγητό και το ποτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ασφαλής σε ορισμένες περιπτώσεις - αλλά είναι σημαντικό να μιλήσετε πρώτα με τον γυναικολόγο σας ή ειδικό διατροφολόγο.

Είναι η δίαιτα fasting ασφαλής για μια έγκυο;

«Η δίαιτα fasting κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αποκλείεται, αλλά θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας», λέει ο Layan Alrahmani, M.D., πιστοποιημένος γυναικολόγος και μέλος της ιατρικής συμβουλευτικής επιτροπής του BabyCenter.

«Μία από τις κύριες ανησυχίες μου θα ήταν να παραμείνει μια γυναίκα ενυδατωμένη, επειδή η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενέχει κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των συσπάσεων και της δυσφορίας, της ζάλης, ακόμη και της λιποθυμίας», εξηγεί ο Δρ Alrahmani.

Οι μελέτες σχετικά με τη νηστεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κάπως αντικρουόμενες. Μπορεί να είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, εν μέρει επειδή οι ασθενείς δεν νηστεύουν πάντα για το ίδιο χρονικό διάστημα ή τις ίδιες ώρες.

vromi-kai-diatrofi.jpg

Είναι ασφαλές να κάνω δίαιτα ενώ είμαι έγκυος;

Fasting και απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι πάντα επικίνδυνη (μπορεί να χάσετε βάρος κατά το πρώτο τρίμηνο λόγω πρωινής ναυτίας, για παράδειγμα). Αλλά η δίαιτα fasting για να χάσετε βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνιστάται - ειδικά κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, χρειάζεστε επιπλέον 340 θερμίδες την ημέρα κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας και περίπου 450 επιπλέον θερμίδες την ημέρα κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Ο Dr. Alrahmani επισημαίνει ότι αυτή η αυξημένη σύσταση θερμίδων δεν ισχύει εάν είστε ήδη υπέρβαρη ή παχύσαρκη ή/και καταναλώνετε περισσότερες από τον συνιστώμενο αριθμό θερμίδων για το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητάς σας κάθε μέρα.

Εάν ξεκινάτε την εγκυμοσύνη υπέρβαρη, μπορεί να είναι ασφαλές για εσάς να πάρετε λιγότερες θερμίδες από ό,τι οι γυναίκες με χαμηλότερο ΔΜΣ, αλλά η απώλεια βάρους μπορεί να σημαίνει ότι στερείτε από τον οργανισμό σας τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτυχθεί. Συζητήστε με το γιατρό ή τον διατροφολόγο σας σχετικά με τους στόχους σας για την αύξηση ή τη μείωση του βάρους σας.

2 τρόποι να διαχειριστείτε την αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη

egkymosyni-kai-diatrofi-sumboules.jpg

Μπορείτε να κάνετε διαλειμματική νηστεία ενώ είστε έγκυος;

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι εντάξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανάλογα με το πρόγραμμα που ακολουθείτε.

Η διαλειμματική νηστεία είναι μια δημοφιλής μέθοδος διατροφής για τη διαχείριση του βάρους και ενδεχομένως για την απόκτηση άλλων οφελών για την υγεία. Περιλαμβάνει καθορισμένες ώρες κατά τις οποίες τρώτε. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να νηστεύει για 16 συνεχόμενες ώρες και να τρώει κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων 8 ωρών. Ή μπορεί να τρώει κανονικά για πέντε ημέρες της εβδομάδας και να περιορίζεται σε ένα γεύμα τις υπόλοιπες ημέρες.

Αυτός ο τύπος νηστείας μπορεί να είναι πιο εύκολος για τον οργανισμό σας, επειδή μπορείτε να πίνετε όσο νερό θέλετε και μπορείτε να οργανώσετε τις ώρες νηστείας σας ώστε να συμπίπτουν κυρίως με τις ώρες ύπνου σας. (Αν νηστεύετε από τις 8 μ.μ. έως τις 10 π.μ., για παράδειγμα, οι περισσότερες από αυτές τις ώρες θα είναι ενώ κοιμάστε).

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων: Επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με τον Dr. Alrahmani, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τα σήματα του σώματός σας αν κάνετε διαλειμματική νηστεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι να προσέξετε αν αποφασίσετε να κάνετε fasting κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πριν πάρετε την απόφαση να ακολουθήσετε μια τέτοια διατροφή θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας για το πώς να το κάνετε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ακολουθούν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές:

Μείνετε ενυδατωμένες: Πιείτε άφθονο νερό και αποφύγετε την καφεΐνη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση.

Μην χάνετε βάρος: Πρέπει να ζυγίζεστε τακτικά και να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι παραμένετε σε ένα υγιές εύρος κιλών για την εβδομάδα κύησης που διανύετε.

Ξεκουραστείτε: Μπορεί να αισθάνεστε πιο κουρασμένες όταν κάνετε fasting, επειδή δεν προσλαμβάνετε ενέργεια με τη μορφή θερμίδων. Γι' αυτό περιορίστε την άσκησή σας και προγραμματίστε περιόδους ξεκούρασης μαζί με τις περιόδους νηστείας σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μειώσετε τις ώρες εργασίας σας, αν είναι δυνατόν, ή να πάρετε επιπλέον βοήθεια στο σπίτι.

Η μεσογειακή δίαιτα συνδέεται με λιγότερες επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη

Μην τρώτε υπερβολικά όταν διακόπτετε τη δίαιτά σας σας, γιατί μπορεί να προκαλέσετε πεπτικά προβλήματα. Αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τα έντονα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ξεκινήστε με ελαφριά γεύματα ή σνακ και - όπως πάντα - αποφύγετε τις κενές θερμίδες και τα πολλά ζαχαρούχα τρόφιμα, τα οποία θα προκαλέσουν γρήγορη άνοδο και στη συνέχεια πτώση του σακχάρου στο αίμα σας (ενδεχομένως να σας ζαλίσουν).

Προσέξτε τις κινήσεις του μωρού σας: Καλέστε το γιατρό σας και ενημερώστε τον για την κινητικότητα του μωρού σας. Αν νομίζετε ότι οι κινήσεις του μωρού σας έχουν αλλάξει (αν κινείται λιγότερο, αν οι κινήσεις του είναι πιο αδύναμες ή αν ξαφνικά φαίνεται υπερβολικά δραστήριο).

Δίαιτα μεταβολισμού στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;

Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε πιο συχνές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της νηστείας. Επίσης, καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν αισθανθείτε λιποθυμία ή ζάλη. Μπορεί να σας προτείνει ένα αλμυρό σνακ και ένα ρόφημα ενυδάτωσης και ξεκούραση ή/και να θέλει να σας δει αμέσως.

«Μπορεί να μην είστε σε θέση να κάνετε fasting όσο καιρό ή τόσο τακτικά όσο πριν από την εγκυμοσύνη, επειδή τώρα έχετε διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις», λέει.

Έτσι, αν κάνετε διαλειμματική νηστεία και αρχίσετε να αισθάνεστε ασυνήθιστα κουρασμένη ή πολύ πεινασμένη, προχωρήστε και φάτε κάτι. Η υγιής εγκυμοσύνη σας είναι πιο σημαντική από την τήρηση ενός διατροφικού προγράμματος.

πηγή: babycenter.com

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Δεν χρειάζεται να στερηθείτε την αγαπημένη σας κουζίνα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved