Προβλήματα κατά τον θηλασμό: Εννέα προειδοποιητικά σημάδια
- Ο κάθε θηλασμός διαρκεί πολύ λίγο ή πάρα πολύ
- Το μωρό φαίνεται πεινασμένο ακόμα και μετά από έναν θηλασμό
- Το νεογέννητο χάνει γεύματα και κοιμάται πολλές ώρες το βράδυ
- Στην ηλικία των δύο εβδομάδων το μωρό ζυγίζει λιγότερο από όταν γεννήθηκε
- Επτά μέρες μετά τον τοκετό έχει λιγότερες από έξι βρεγμένες πάνες την ημέρα
- Πέντε μέρες μετά τον τοκετό νιώθετε το στήθος σας «άδειο»
- Το στήθος είναι σκληρό, πρησμένο και πονάει
- Το στήθος παραμένει γεμάτο και σκληρό μετά από έναν θηλασμό
- Πόνος κατά τη διάρκεια του θηλασμού
Διάφορα προβλήματα μπορεί να προκύψουν που αφορούν στη διαδικασία του θηλασμού. Το στήθος μπορεί να μην παράγει επαρκή ποσότητα γάλακτος, το μωρό ίσως δυσκολεύεται να πιάσει τη θηλή, η μαστίτιδα και γενικά η συμφόρηση γάλακτος ίσως ταλαιπωρήσει τη θηλάζουσα μητέρα και τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα. Το σημαντικό είναι τα προβλήματα αυτά να γίνουν αντιληπτά εγκαίρως, ώστε αφενός να αντιμετωπιστούν και αφετέρου να μην αναταράξουν τη διατροφή του βρέφους.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μαρτυρούν προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Δείτε τις παρακάτω και εάν παρατηρήσετε κάποιες από αυτές, καλό είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
Ο κάθε θηλασμός διαρκεί πολύ λίγο ή πάρα πολύ
Όταν η διάρκεια θηλασμού είναι δέκα λεπτά ή και λιγότερο τους πρώτους μήνες πιθανά σημαίνει ότι το μωρό δεν καταναλώνει επαρκή ποσότητα γάλακτος ή ότι το στήθος δεν παράγει επαρκή ποσότητα για το βρέφος. Οι θηλασμού που κατ’ εξακολούθηση διαρκούν περισσότερο από πενήντα λεπτά, επίσης υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα όπως ότι το μωρό δυσκολεύεται να θηλάσει ή ότι η ροή του γάλακτος δεν είναι αρκετή.
Το μωρό φαίνεται πεινασμένο ακόμα και μετά από έναν θηλασμό
Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να μην καταναλώνει αρκετό γάλα. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο και ζυγίστε το μωρό για να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να παίρνει το απαραίτητο βάρος. Επίσης, μπορείτε να ελέγξετε εάν η θέση θηλασμού βοηθά το μωρό και εάν χρειάζεται να δοκιμάσετε κάποια νέα θέση κατά την οποία το μωρό θα έχει πιο εύκολη πρόσβαση στη θηλή.
Το νεογέννητο χάνει γεύματα και κοιμάται πολλές ώρες το βράδυ
Οι τακτικοί θηλασμοί ανά μερικές ώρες είναι αναγκαίοι για την υγιή διατροφή του νεογέννητου και για να πάρει το απαραίτητο βάρος. Εάν το νεογέννητο κοιμάται σερί για περισσότερες από τέσσερις ώρες το βράδυ, θα πρέπει να το ξυπνήσετε για να το θηλάσετε. Ακούστε με προσοχή εάν καταπίνει το γάλα που πίνει. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημάδι για να καταλάβετε ότι το μωρό δεν πιπιλίζει απλώς τη θηλή, αλλά παράλληλα τρώει.
Στην ηλικία των δύο εβδομάδων το μωρό ζυγίζει λιγότερο από όταν γεννήθηκε
Το βάρος του νεογέννητου δηλώνει πολλά για την διατροφή του. Μετά τον τοκετό τα νεογέννητα είθισται να χάνουν βάρος, το οποίο όμως παίρνουν συνήθως σε διάστημα δύο εβδομάδων. Εάν σε αυτήν την ηλικία το μωρό ζυγίζει λιγότερο από όταν γεννήθηκε ή εάν δεν παίρνει τουλάχιστον 140-200 γραμμάρια την εβδομάδα από όταν ξεκινήσατε τον θηλασμό, αποτελεί ένδειξη ότι το παιδί δεν καταναλώνει αρκετό γάλα.
Επτά μέρες μετά τον τοκετό έχει λιγότερες από έξι βρεγμένες πάνες
Κρατήστε ένα αρχείο κάθε φορά που αλλάζετε το μωρό. Μετά την πρώτη εβδομάδα, οι λιγότερες από έξι βρεγμένες πάνες με ούρα την ημέρα και οι λιγότερες από τέσσερις λερωμένες πάνες με κενώσεις ή τα σκουρόχρωμα ούρα, είναι ένδειξη ότι το μωρό δεν τρέφεται επαρκώς και είναι πιθανά αφυδατωμένο.
Πέντε μέρες μετά τον τοκετό νιώθετε το στήθος σας «άδειο»
Ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την παραγωγή του μητρικού γάλακτος με αποτέλεσμα το μωρό να μην μπορεί να θηλάσει. Ελέγξτε το βάρος του νεογέννητου και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Το στήθος είναι σκληρό, πρησμένο και πονάει
Σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία θηλασμού δυσκολεύει για εσάς αλλά και για το μωρό. Το βρέφος δεν μπορεί να πιάσει τη θηλή κι εσείς νιώθετε έντονο πόνο σε κάθε προσπάθεια. Ίσως χρειαστεί να αντλήσετε μητρικό γάλα με το θήλαστρο μέχρι να νιώσετε το στήθος σας πιο μαλακό.
Το στήθος παραμένει γεμάτο και σκληρό μετά από έναν θηλασμό
Πιθανά αυτό αποδεικνύει ότι το μωρό δεν πίνει επαρκή ποσότητα γάλακτος ή ότι δεν πιάνει σωστά τη θηλή.
Πόνος κατά τη διάρκεια του θηλασμού
Ο έντονος πόνος παρεμποδίζει τη διαδικασία του θηλασμού. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τυχόν λοίμωξη ή μαστίτιδα και θηλάστε το μωρό από το στήθος που δεν πονάει ή πονάει λιγότερο.
Με πληροφορίες από healthychildren.org