Γιατί οι μαμάδες αγαπούν τη μυρωδιά του νεογέννητου μωρού; Οι επιστήμονες απαντούν

Αχ, αυτή η υπέροχη μυρωδιά που έχει αυτό το μικρό πλασματάκι!

Γιατί οι μαμάδες αγαπούν τη μυρωδιά του νεογέννητου μωρού; Οι επιστήμονες απαντούν
Bigstock

Αποδεικνύεται ότι η επιθυμία σας να το «καταβροχθίσετε» δεν τίποτα παρά μια βιολογική ανάγκη!

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως στις νέες μητέρες, η μυρωδιά του νεογέννητου μωρού τους ενεργοποιεί τα κέντρα του εγκεφάλου που αντιλαμβάνονται την ευχαρίστηση!

Η δρ Donna Bell από το Ινστιτιτούτο Edmonton Journal Obituaries γνωρίζει πολύ καλά τη δύναμη αυτού του υπέροχου αρώματος. Περιγράφει τη μυρωδιά του μόλις τριών μηνών παιδιού της ως «κάπως μοσχοβολιστή αλλά και γλυκιά. Τον μύριζα στα ρούχα μου και ήθελα να τρέξω σπίτι να τον θηλάσω».

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όλα τα θηλαστικά, από τα ποντίκια μέχρι τα πρωτεύοντα θηλαστικά, χρησιμοποιούν την αίσθηση της όσφρησης για να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν έναν δεσμό μητέρας-βρέφους.

Τα νεογέννητα επωφελούνται, επίσης ,όταν τα κρατούν αγκαλιά. Πολυάριθμες μελέτες επισημαίνουν τα σωματικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα μιας μεγάλης αγκαλιάς καθώς αυξάνει την επιθυμία των μητέρων να θηλάσουν .

Όμως η σημασία της όσφρησης για τον ανθρώπινο δεσμό μητέρας-βρέφους δεν είχε μελετηθεί ποτέ πριν με νευροαπεικόνιση. Ο Johannes Frasnelli, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ εξηγεί «Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε την οσμή του σώματος ως κάτι το αρνητικό και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε μελετήσει ακόμη τη σημασία της» και συνεχίζει «Όμως η όσφρησή μας είναι εξίσου ζωτικής σημασίας με τις εικόνες και τους ήχους για την κατανόηση του κόσμου γύρω μας, και όταν πρόκειται για την ανάπτυξη σχέσεων, η όσφρηση μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική».

Οι ερευνητές κατέψυξαν πιτζάμες που είχαν φορέσει νεογέννητα βρέφη για δύο νύχτες αμέσως μετά τη γέννησή τους. Έως και έξι εβδομάδες αργότερα παρουσίασαν στη συνέχεια τις πιτζάμες σε δύο ομάδες 15 γυναικών για να τις μυρίσουν.

Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν γυναίκες που είχαν γεννήσει τρεις έως έξι εβδομάδες πριν από τη μελέτη, ενώ η δεύτερη ομάδα δεν είχε γεννήσει ποτέ.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν απεικονιστικές σαρώσεις του εγκεφάλου ενώ οι γυναίκες εισέπνεαν. Οι εικόνες που προέκυψαν έδειξαν ότι οι νέες μητέρες δέχτηκαν ένα «χτύπημα» ευχαρίστησης.

Το κέντρο ευεξίας που ενεργοποιήθηκε στον εγκέφαλό τους σχετίζεται επίσης με τη μάθηση. «Εάν δεχτείτε έναν λεκτικό έπαινο για μια συγκεκριμένη συμπεριφορά -στην προκειμένη περίπτωση, κρατώντας και μυρίζοντας ένα μωρό- είναι πιθανό να θέλετε να συνεχίσετε αυτή τη συμπεριφορά», εξηγεί η Frasnelli.

Κάπως έτσι λειτουργεί η Natalie Russo από το Μόντρεαλ, μητέρα της δύο μηνών Chloe. «Όταν περνάμε δύσκολες στιγμές , και μόνο που τη μυρίζω βάζει τα πράγματα σε μια άλλη προοπτική και με κάνει να σκέφτομαι: Μαζί θα τα καταφέρουμε».

Η δρ Frasnelli τόνισε τη σημασία αυτού της επιβράβευσης στις νέες μητέρες και το προσομοίασε με την προπόνηση για έναν μαραθώνιο .

«Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να τρέχεις έναν μαραθώνιο, αλλά αν θέλεις να το κάνεις, είναι μια τέλεια εμπειρία. Το να έχεις ένα νεογέννητο μπορεί επίσης να είναι πολύ δύσκολο, αλλά οι γονείς το βρίσκουν εξαιρετικά ευχάριστο».

Όσο για το τι προκαλεί αυτή τη μαγική μυρωδιά , κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι υπολείμματα αμνιακού υγρού ή vernix caseosa, η ουσία που καλύπτει τα μωρά κατά τη γέννηση.

Ό,τι κι αν είναι, αποδεικνύεται πως τα νεογέννητα είναι πραγματικά το μικρό κομματάκι κέικ στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας.

Πηγή: todaysparent.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved