Tips για μαμάδες: 4 κλασικές σως που μπορείτε να φτιάξετε και μόνες σας
Συνταγές για σπιτικές σως (σος) που θα απογειώσουν τα φαγητά σας.
Οι σως (ή και σος) νοστιμεύουν τα φαγητά, τα σνακ και τις σαλάτες μας. Mπορείτε να τις βρείτε έτοιμες στα σούπερ μάρκετ και σε άλλα μαγαζιά με τρόφιμα, ως γνωστόν όμως κάθε το σπιτικό είναι πάντα πιο υγιεινό, για αυτό και σας προτείνουμε να τις φτιάξετε μόνες σας, με τα χεράκια σας. Ας δούμε λοιπόν τέσσερις βασικές συνταγές.
Barbeque σως (BBQ σως)
Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credits Valeria Boltneva
H BBQ σως είναι η ιδανική για να συνοδεύσετε το κρέας σας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές, η παρακάτω όμως είναι από τις πιο εύκολες.
θα χρειαστείτε:
- 1 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι κέτσαπ
- 1/2 φλιτζάνι κόκκινο ξύδι
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1 κουταλιά της σούπας Worcestershire sauce
- 2 1/2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- 2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- (ελάχιστη καυτερή σάλτσα προαιρετικά)
Τι πρέπει να κάνετε:
Σε ένα blender βάλτε όλα τα παραπάνω υλικά και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Πηγή: allrecipes.com
Σπιτική μαγιονέζα
Η μαγιονέζα απογειώνει τα σάντουιτς και τις αραβικές πίνες, ενώ μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε και για να φτιάξουμε δροσερές μακαρονοσαλάτες ή πατατοσαλάτες το καλοκαίρι.
Θα χρειαστείτε:
- κρόκος από ένα μεγάλο αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 φλιτζάνι σπορέλαιο ή έλαιο αβοκάντο
- 1/4 - 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ανάλογα με το πόσο έντονη θέλετε τη γεύση)
Τι πρέπει να κάνετε:
Σε ένα μπολ βάλτε τον κρόκο του αυγού, τον χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά με το σύρμα. Ενώ συνεχίζετε το ανακάτεμα, προσθέστε σιγά σιγά το σπορέλαιο ή το έλαιο αβοκάντο. Αφού το βάλετε όλο, συνεχίσετε το ανακάτεμα με μεγαλύτερη ισχύ και ταχύτητα μέχρι η σως σας να πήξει καλά.
Πηγή: theendlessmeal.com
Σως με μέλι και μουστάρδα για τις σαλάτες σας (και όχι μόνο)
Πηγή φωτογραφίας: thenovicechefblog.com
Μία γλυκόξινη σως, ιδανική για τις σαλάτες ή τις πατάτες σας.
Θα χρειαστείτε:
- 1/3 φλιτζάνι μουστάρδα
- 1/4 φλιτζάνι μέλι
- 1/4 φλιτζάνι μαγιονέζα
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
Τι πρέπει να κάνετε:
Η διαδικασία είναι πολύ απλή και γρήγορη. Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα παραπάνω υλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχετε μία σως με παχύρευστη υφή. Δοκιμάστε για να δείτε αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερο πιπέλι ή κάποιο από τα άλλα υλικά.
Πηγή: thenovicechefblog.com
Δροσερή σως γιαουρτίου
Το καλοκαίρι ειδικά, θα θέλετε να τη φτιάχνετε ξανά και ξανά. Συνοδεύει τέλεια, τ κεφτεδάκια, τις πατάτες και ό,τι άλλο θέλετε σείς.
Θα χρειαστείτε:
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- 2 κουταλιές της σούπας φύλλα μέντας
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
Τι πρέπει να κάνετε:
1.Ψιλοκόψτε τα φύλλα μέντας (εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε δυόσμο ή άλλα αρωματικά φυτά)
2. Σε ένα μπολ βάλτε το γιαούρτι, τη μέντα, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τον χυμό λεμονιού και ανακατέψτε.
3. Προσθέστε τη σκελίδα σκόρδο στη μέση για άρωμα και γεύση και σερβίρετε.
Πηγή: cooking.nytimes.com