Πότε είναι καλύτερα να γυμνάζεστε: Πρωί ή βράδυ;

H καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι το πρωί ή το βράδυ;

Νίκη Παπανικολάου
Πότε είναι καλύτερα να γυμνάζεστε: Πρωί ή βράδυ;
Bigstock

Αν ξεκινήσετε γυμναστική ή το έχετε στα άμεσα σχέδιά σας, είναι πιθανόν να αναρωτιέστε πότε είναι καλύτερα να ασκείστε: πρωί ή βράδυ;

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η έναρξη της ημέρας με άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου και να μειώσετε την αρτηριακή πίεση.

5+1 tips για να βρείτε κίνητρο για γυμναστική ως εργαζόμενη μαμά

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η καλύτερη ώρα για προπόνηση είναι αυτή που ταιριάζει με το πρόγραμμά σας, έτσι ώστε να είστε συνεπείς.

gimnastiki-kai-periodos.jpg

Γυμναστική το πρωί ή το βράδυ;

Μπορεί να υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο στις πρωινές όσο και στις βραδινές προπονήσεις, αλλά η συνέπεια είναι το κλειδί. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συμβουλεύει να κάνετε 150 λεπτά αερόβιας άσκησης , όπως ποδηλασία, γρήγορο περπάτημα ή τζόκινγκ, την εβδομάδα. Δηλαδή, 30 άσκησης, πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Γυμναστική στο σπίτι για μαμάδες: Ποιος είναι ο καλύτερος και οικονομικός εξοπλισμός

Προπόνηση το πρωί

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πρωινές προπονήσεις έχουν πολλά οφέλη, όπως η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και η απώλεια βάρους. Επίσης, η γυμναστική το πρωί:

  • Τονώνει τη διάθεσή σας
  • Σας βοηθά να κάνετε υγιεινές επιλογές
  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
  • Μειώσει την αρτηριακή πίεση
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους

Μειονεκτήματα

Η πρωινή προπόνηση ενδέχεται για ορισμένους να έχουν και ορισμένα μειονεκτήματα, όπως:

  • Μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Έρευνες έχουν δείξει ότι η θερμοκρασία του σώματός σας είναι χαμηλότερη πριν ξυπνήσετε με αποτέλεσμα οι μύες να είναι άκαμπτοι και ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγαλύτερος.
  • Σας προκαλεί κόπωση. Μπορεί να μην έχετε αρκετή ενέργεια για να κάνετε σωστά την προπόνησή σας εάν ξυπνήσετε πεινασμένοι. Φροντίστε να τρώτε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη πριν πάτε για ύπνο ή να τρώτε μια μπανάνα το πρωί.

Γυμναστική για μαμάδες: Κάψτε 500 θερμίδες με αυτό το 30λεπτο cardio πρόγραμμα

somatiki-askisi-kai-karkinos.jpg

Προπόνηση το βράδυ

Οι πρωινές προπονήσεις έχουν πολλά οφέλη, αλλά τι γίνεται αν δεν μπορείτε να τις κάνετε με συνέπεια; Έχετε την επιλογή να ασκηθείτε το βράδυ.

Οφέλη

Τα οφέλη της άσκησης το απόγευμα ή το βράδυ περιλαμβάνουν:

  • Βελτιώνει τον ύπνο: Έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτριας έντασης δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τον βαθύ ύπνο ο οποίος βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και αυξάνει την ενέργεια.
  • Βοηθά στην αύξηση της μυϊκής δύναμης: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 διαπίστωσε ότι οι μύες έχουν κιρκάδιο ρυθμό παρόμοιο με τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μυϊκή δύναμη είναι συνήθως υψηλότερη το απόγευμα και το βράδυ.
  • Ανακουφίζει από το άγχος: Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση μετά τη δουλειά μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες ενισχύουν τη διάθεσή σας και μειώνουν το άγχος.
  • Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού: Μελέτη του 2021 διαπίστωσε επίσης ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη το βράδυ, γεγονός που βοηθάει να ζεσταθούν οι μύες σας. Η προθέρμανση βοηθά στη βελτίωση της ευελιξίας και σας κάνει λιγότερο επιρρεπείς σε διαστρέμματα και καταπονήσεις.

Γυμναστική για μαμάδες: Ενεργοποιήστε τους μυς των χεριών μέσα σε 10 λεπτά

Fitness At Home
Fitness sport training and lifestyle concept. Pretty woman with exercise ball at home.Bigstock

Μειονεκτήματα

Λάβετε υπόψη αυτά τα μειονεκτήματα πριν αποφασίσετε να ασκηθείτε αργότερα μέσα στην ημέρα. Οι κίνδυνοι μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αϋπνία:Αν κάνετε ασκήσεις υψηλής έντασης, αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειάς σας και ενδέχεται να μη μπορείτε να κοιμηθείτε. Επιλέξτε λοιπόν δραστηριότητες ελαφριάς ή μέτριας έντασης, όπως γιόγκα ή γρήγορο περπάτημα στο βραδινό πρόγραμμα γυμναστικής.
  • Κούραση: Λόγω της συσσωρευμένης κούρασης είναι πιθανό - και λογικό - να προτιμάτε τον καναπέ από το γυμναστήριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην τηρείτε το πρόγραμμα γυμναστικής που έχετε επιλέξει.

Με πληροφορίες από το health.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved