Tο μυστικό κατά της γήρανσης είναι τα περισσότερα παιδιά, λέει η επιστήμη

Bigstock

Άραγε το να έχεις αρκετά παιδιά είναι η μυστική πηγή της νεότητας;

Μια μελέτη που διεξήχθη πριν περίπου 6 χρόνια, εξηγούσε πως το να έχεις πολλά παιδιά μπορεί να έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Οι σακούλες κάτω από τα μάτια σας ίσως να υποδηλώνουν το αντίθετο, αλλά αξίζει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά.

Η μελέτη του καθηγητή δρ Pablo Neopmnaschy και της μεταπτυχιακής ερευνήτριας Barha CK διαπίστωσε ότι το DNA των γυναικών που έχουν γεννήσει παραπάνω από πέντε παιδιά φαίνεται διαφορετικό. Είχαν, στην ουσία, μακρύτερα τελομερή. Τι είναι ένα τελομερές; Το τελομερές είναι μια περιοχή του DNA, χωρίς μεγάλη πληροφοριακή αξία, που βρίσκεται στο τέλος του χρωμοσώματος και προστατεύει τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά. Αυτά τα κομμάτια του DNA είναι υπεύθυνα για την αντιγραφή και τον «κύκλο εργασιών» των κυττάρων αλλά και τη μακροζωία.

Μια οικογένεια, 10 αριστούχοι: Η Αλεξάνδρα Χοροζίδου και τα 9 παιδιά της

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στις τεράστιες αυξήσεις των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Τα οιστρογόνα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα τελομερή από τη σύντμηση. Μόλις ένα τελομερές συρρικνωθεί, δεν μπορεί πλέον να αναπαραχθεί, κάτι που αποτελεί παραδοσιακό σημάδι γήρανσης.

Δημιουργούνται ρυτίδες , υπάρχει εμφανής αλλαγή στην υφή του δέρματος και των μαλλιών επειδή τα κύτταρα δεν αναγεννώνται με τον ίδιο ρυθμό πλέον. Συχνά το βλέπουμε αυτό πρώτα στα μαλλιά και το δέρμα, καθώς είναι περιοχές του σώματος όπου τα κύτταρα αναπαράγονται συχνότερα.

Συναισθηματική υποστήριξη: Το κλειδί για τη νεανική εμφάνιση

Η μελέτη διεξήχθη σε μια κοινότητα της Γουατεμάλα, όπου οι γυναίκες λαμβάνουν κοινωνική στήριξη. Άρα μήπως η υποστήριξη των μαμάδων στην ανατροφή των παιδιών βοηθά να κρατούν ζωντανή την νεανικότητά τους;

Οι ερευνητές υπογράμμισαν πως ο μεταβολισμός των γυναικών λειτουργεί πολύ καλύτερα όταν έχουν ουσιαστική βοήθεια από το οικογενειακό αλλά και φιλικό περιβάλλον.

Πολύτεκνη οικογένεια: 10 must-have πράγματα που πρέπει να έχετε μαζί όταν ταξιδεύετε

Αντί να κυνηγούν όλη την ημέρα τα παιδιά, να μαζεύουν τα ρούχα και τα παιχνίδια που είναι διάσπαρτα στο σπίτι ή να μαγειρεύουν φαγητό που κανείς δεν θέλει να φάει, η ενέργεια αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για την βελτίωση των ιστών (δέρμα, νύχια, μαλλιά κ.λπ.) στο σώμα, γεγονός που βοηθά στην αντιγήρανση.

Από την άλλη πλευρά, η μητρότητα μπορεί να είναι ένας τεράστιος στρεσογόνος παράγοντας, δεδομένου ότι άλλες έρευνες επισημαίνουν ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το σώμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τελομερή σε γυναίκες με πολλά παιδιά είναι «μικρότερα» από ό,τι σε εκείνες που έχουν ένα παιδί ή δεν έχουν καθόλου παιδιά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί ένα παιδί χρειάζεται πολλές φορές περισσότερη σωματική και συναισθηματική ενέργεια ιδιαίτερα εάν είναι ζωηρό.

Το στρες, παράλληλα, επηρεάζει τη γενικότερη σωματική υγεία, ιδιαίτερα την υψηλή αρτηριακή πίεση, έχοντας αποδειχθεί ότι μειώνει το μήκος των τελομερών. Έτσι, αν και η επιστήμη δεν έχει ακόμα ολοκληρωμένες αποδείξεις, ας τονίσουμε την σημασία της υποστήριξης (σωματικής και ψυχολογικής) των μαμάδων ανεξαρτήτως πόσα παιδιά έχουν.

Έχοντας αυτό κατά νου, φροντίστε να δημιουργείτε λίγο χρόνο για αυτοφροντίδα μέσα στην καθημερινότητα. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως το να κρύβεστε για να φάτε το τελευταίο μπισκότο - για να μη σας δουν τα παιδιά σας- κάνοντας ταυτόχρονα scrolling στο Instagram, θα μπορούσε να είναι τόσο ευεργετικό για την εμφάνισή σας;

Πηγή: baby-chick.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved