Μήπως είσαι μια almond mom; Τι σημαίνει και πώς θα το καταλάβεις

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Τι σημαίνει ο όρος «almond mom»;

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένα σύντομο κλιπ από ένα επεισόδιο της σειράς Real Housewives of Beverly Hills το 2014 θα ξεκινούσε μια viral συζήτηση αρκετά χρόνια αργότερα σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που δεν υπήρχε τότε;

Διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία: Πώς θα αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια

Κανείς! Αλλά αυτό συνέβη και μάλιστα προκάλεσε μια τεράστια συζήτηση στο TikTok αλλά και σε όλα τα φόρουμ γονέων. Αν έχετε ακούσει τον όρο «almond mom» δηλαδή στα ελληνικά «μαμά του αμυγδάλου» και δεν είστε σίγουρη τι είναι αυτό -ή αν είστε μία- σε τούτο εδώ το άρθρο θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον όρο αυτό.

https://www.tiktok.com/@alexgfrank/video/7198303643076922670

Πώς προέκυψε ο όρος «almond mom»;

Ο όρος «almond mom» χρονολογείται από το 2014, όταν η Yolanda Hadid, γνωστή από τις Real Housewives, μιλούσε στο τηλέφωνο με την κόρη της, το supermodel Gigi Hadid. Κατά τη διάρκεια της κλήσης, η Gigi είπε στη μαμά της ότι δεν αισθάνεται καλά και η μαμά της της έδωσε κάποιες συμβουλές.

«Πάρε μερικά αμύγδαλα και μάσησέ τα πολύ καλά», πρότεινε στην κόρη της, η οποία ήταν έφηβη εκείνη την περίοδο.

Προφανώς πρόκειται για μια επικίνδυνη συμβουλή και ένας χρήστης του TikTok σκέφτηκε να μοιραστεί το συγκεκριμένο απόσπασμα από αυτή τη συζήτηση στην πλατφόρμα, κάνοντάς τη viral. Όχι μόνο τα έβαλε με τη Yolanda και τις «συμβουλές» της, αλλά κατάφερε να κάνει άλλους χρήστες να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες. Εμπειρίες που είχαν από τις δικές τους «almond moms».

https://www.tiktok.com/@ruunway/video/7260622878570204443

Τι είναι η «almond mom»;

Μπορεί το συγκεκριμένο απόσπασμα να φαίνεται ανόητο, όμως δεν είναι μιας και αρκετοί άνθρωποι εκεί έξω μεγάλωσαν με παρόμοια μηνύματα από τους γονείς τους. Το στιγμιότυπο έγινε viral και προκάλεσε μια τεράστια συζήτηση στο TikTok. Ξεκίνησε επίσης και ένα κίνημα για να τη σωστή ενημέρωση των παιδιών γύρω από το φαγητό, τη διατροφή και την εικόνα του σώματος.

Το hashtag #AlmondMom έχει απογειωθεί και έφερε στο προσκήνιο έναν όρο, άγνωστο για τους γονείς, που έχουν «κολλήσει» στην κουλτούρα της δίαιτας και διαιωνίζουν τα βλαβερά μηνύματα που πιθανώς άκουγαν και οι ίδιοι μεγαλώνοντας. Αυτά τα μηνύματα μπορούν γρήγορα και εύκολα να οδηγήσουν τα παιδιά προς τη διαταραγμένη διατροφή.

Διατροφικές διαταραχές σε εφήβους - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του να είσαι ή να έχεις μια «almond mom»;

Μελέτη του 2015 από το Common Sense Media ανέφερε ότι τα παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών «που πιστεύουν ότι οι μαμάδες τους είναι δυσαρεστημένες με το σώμα τους είναι πιο πιθανό να αισθάνονται δυσαρεστημένα με το δικό τους σώμα», σημειώνει το NBC News. Και υπάρχουν δεκάδες τέτοιες μελέτες και έρευνες.

Κάποιοι συγκρίνουν τους κινδύνους του να είσαι μία «almond mom» με την ορθορεξία, δηλαδή τη διαταραχή πρόσληψη τροφής που μεταμφιέζεται σε «υγιεινή» διατροφή. Αν και δεν αναγνωρίζεται επίσημα στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα National Eating Disorders, μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην ευημερία ενός ατόμου.

«Όπως και η ανορεξία, η ορθορεξία περιλαμβάνει περιορισμό της ποσότητας και της ποικιλίας των τροφίμων που καταναλώνονται, καθιστώντας πιθανό τον υποσιτισμό», εξηγεί η ιστοσελίδα. «Ως εκ τούτου, οι δύο διαταραχές μοιράζονται πολλές από τις ίδιες σωματικές συνέπειες».

Νευρογενής ανορεξία στην εφηβεία – Όταν τα social media δίνουν λάθος παραδείγματα

https://www.tiktok.com/@lileviex/video/7334392126089841953

Ιστορίες και βιώματα κατά των «almond moms»

Μια χρήστης του TikTok, η Dr. Karla, παιδίατρος, λέει ότι αν και φαίνεται ότι οι «almond moms» ανησυχούν για το βάρος των παιδιών τους, στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό. «Οι almond moms είναι εθισμένες στην επιδίωξη του λεπτού σώματος κάνοντας και τα παιδιά τους να ακολουθούν τη δική τους διαταραγμένη διατροφή».

Αν ρίξετε μια ματιά στο hashtag #almondmom θα βρείτε πλήθος ιστοριών από ανθρώπους που μεγάλωσαν με μια παρόμοια μαμά.

Μέχρι στιγμής, τα βίντεο στο TikTok με αυτό το hastgag #AlmondMom έχουν προβληθεί πάνω από 8 εκατομμύρια φορές, και είναι σαφές ότι αυτή η συζήτηση είχε καιρό να γίνει.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους που παλεύουν με τη διαταραγμένη διατροφή;

https://www.tiktok.com/@als31y/video/7368763311904525573

Ο αριθμός των παιδιών που «παλεύουν» με τις διατροφικές διαταραχές είναι πιο σημαντικός από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2023 από την JAMA Pediatrics διαπίστωσε ότι 1 στα 5 παιδιά παγκοσμίως έχουν διαταραγμένη διατροφή. Επιπλέον, το 2019 σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι παρουσίασαν διατροφικές διαταραχές. Καθώς η διαταραγμένη διατροφή και η διατροφική διαταραχή είναι συχνές σε παιδιά κάτω των 17 ετών, οι γονείς είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια, τα συμπτώματα και πώς μπορούν να τα βοηθήσουν.

Σημάδια που δείχνουν διατροφικές διαταραχές στα παιδιά και τους εφήβους

Ως γονιός, η δική σας σχέση με το φαγητό και το σώμα μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στα παιδιά σας. Τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές και τις στάσεις των γονιών. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μιλήστε ανοιχτά για τις «καλές» και «κακές» τροφές, αναφέρετε τα υπέρ και τα κατά μιας δίαιτας και γιατί η ισορροπημένη διατροφή είναι το μυστικό για έναν υγιές σώμα.

με πληροφορίες από το mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved