Γέμιση για γαλοπούλα ή για συνοδευτικό στο γιορτινό τραπέζι

Mamatsita
Γέμιση για γαλοπούλα ή για συνοδευτικό στο γιορτινό τραπέζι

Η πιο νόστιμη συνταγή για γέμιση είναι αυτή.

Δεν θα μπορούσα να μην σας δείξω το πιάτο για το οποίο γίνεται "μάχη" στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.

Τη γέμιση της γαλοπούλας τη σερβίρω και ως συνοδευτικό μ' ένα μόνιμο άγχος κάθε Χριστούγεννα για το αν «θα φτάσει».

Κάστανα, μανιτάρια, μήλα και κράνμπερι είναι μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιώ.

https://www.instagram.com/reel/C1MhXMLoeXd/

Υ.Γ. Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.

Με ♥️ Mamatsita

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

Προετοιμασία: 10'

Eκτέλεση: 15'

Υλικά

  • 600 γρ κιμά (300 μοσχαρίσιο, 300 χοιρινό)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ μανιτάρια
  • 1 ποτήρι μαυροδάφνη
  • 100 γρ κάστανα βρασμένα
  • 1 μήλο κομμένο σε κύβους
  • 2 κ σ κουκουνάρι
  • 2 κ σ κράνμπερι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ γλ μοσχοκάρυδο
  • 1 κ γλ κανέλα
  • αλάτι-πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια (προαιρετικά)
  • 500 γρ ρύζι μακρύκκοκο parboiled

Βήματα

  • Σ’ ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος με καπάκι, σοτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις καραμελώσει προσθέτω τον κιμά.
  • Τον σοτάρω αρκετά καλά μέχρι να πάρει χρώμα και στη συνέχεια προσθέτω τα μανιτάρια.
  • Λίγο ακόμη σοτάρισμα και στη συνέχεια σβήνω με την μαυροδάφνη κι ανακατεύω μέχρι να απορροφηθεί.
  • Συνεχίζω προσθέτοντας τα κάστανα, το μήλο, το κουκουνάρι, τα κράνμπερι και το ξύσμα.
  • Αλατοπιπερώνω και προσθέτω τα μπαχαρικά.
  • Σ’ αυτή την φάση, ή αφήνω την γέμιση να κρυώσει και στη συνέχεια γεμίζω τη γαλοπούλα, ή προσθέτω δύο ποτήρια χλιαρό νερό, σκεπάζω το σκεύος και σιγοβράζω τη γέμιση για 15 λεπτά περίπου.
  • Στο μεταξύ ετοιμάζεις το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού που αναγράφονται στη συσκευασία.
  • Όταν το ρύζι είναι έτοιμο το τοποθετώ σε φόρμα και το πιέζω ελαφρά μ’ ένα κουτάλι.
  • Το αφήνω για ένα με δυο λεπτά να σταθεροποιηθεί και το ξεφορμάρω στην πιατέλα που θα σερβίρω.
  • Στρώνω περιμετρικά αλλά και στο κέντρο τη γέμιση.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved