9 συχνές δερματικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Η εμμηνόπαυση προκαλεί μια σειρά μεταβολών στο δέρμα λόγω των ορμονικών αλλαγών.

9 συχνές δερματικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας που σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής λειτουργίας.

Χαρακτηρίζεται από σημαντικές ορμονικές αλλαγές αλλά και από ορμονικές διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν διάφορες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος.

Καθώς οι ορμόνες αυξομειώνονται, το δέρμα υφίσταται διάφορες αλλαγές. Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες όπως και συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

5 DIY δροσιστικές μάσκες προσώπου για λαμπερό δέρμα

Τι συμβαίνει στο δέρμα των γυναικών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης

Τα πρώτα σημάδια γήρανσης του δέρματος αρχίζουν μετά τα 30 έτη, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται. Μερικές από τις πιο συχνές αλλαγές είναι η λέπτυνση του δέρματος, η εμφάνιση ρυτίδων , η υπερμελάγχρωση και η καθυστερημένη επούλωση πληγών.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά...

1. Ξηρό δέρμα

Μία από τις πιο συνηθισμένες αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση είναι η ξηροδερμία. Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί να μειώσει την παραγωγή βλεννοπολυσακχαριτών, υαλουρονικού οξέος και φυσικών ελαίων στο δέρμα, οδηγώντας σε απώλεια ενυδάτωσης.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Mechanisms of Ageing and Development» αναφέρει πως «είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το δέρμα επηρεάζεται πολύ από όλες αυτές τις ορμονικές αλλαγές, οδηγώντας σε μείωση της περιεκτικότητας σε κολλαγόνο και σε νερό, της ελαστικότητας επηρεάζοντας την ποιότητα όλων των στρωμάτων του δέρματος».

Υπάρχει, επίσης, μείωση της θερμοκρασίας του δέρματος σε ορισμένες περιοχές του σώματος. Κατά συνέπεια, για την καταπολέμηση της ξηρότητας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση ενυδατική κρέμα που είναι πλούσια σε συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ.

Μια ακόμη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Menopauzalny» αποκάλυψε ότι το έλαιο αργκάν (argan oil) βελτιώνει την ενυδάτωση του δέρματος και βοηθά στην αποκατάσταση της λειτουργίας του δερματικού φραγμού.

Σημείωση: Απλώστε τo argan oil τοπικά στο δέρμα.

Κλιμακτήριος και διαταραχές ύπνου: Πότε φταίνε οι ορμονικές αλλαγές - Τι να κάνετε

2. Ρυτίδες και λεπτές γραμμές

Με τη γήρανση και τη μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου, τι πιο σύνηθες από το να εμφανιστούν ρυτίδες και λεπτές γραμμές; Ένα επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό «Dermato-Endocrinology» περιγράφει την εμφάνιση ρυτίδων γύρω από το στόμα και τα μάτια, ενώ το ανομοιόμορφο χρώμα του δέρματος παρατηρείται στις ρυτίδες του προσώπου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, κρέμες και οροί που περιέχουν ρετινοειδή και αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση της εμφάνισης αυτών των ρυτίδων και να προωθούν στην παραγωγή κολλαγόνου .

Ομορφιά για μαμάδες: Φυσικές μάσκες προσώπου για ενυδάτωση, σύσφιξη, σημάδια

Ομορφιά για μαμάδες: Πώς να μειώσετε τις ρυτίδες στο λαιμό

3. Χαλάρωση του δέρματος

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Physical Anthropology» εξηγεί ότι η γήρανση του προσώπου στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση συνδέεται με χαλάρωση και πτώση των μαλακών ιστών και ρυτίδες γύρω από τη μύτη και τα χείλη.

Αυτό οφείλεται στην απώλεια των ινών ελαστίνης, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ελαστικότητα του δέρματος. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, είναι σημαντικό να ενσωματώσετε ασκήσεις μυϊκής τόνωσης και να χρησιμοποιείτε συσφιγκτικές κρέμες που περιέχουν ενεργά συστατικά όπως βιταμίνη C , φερουλικό οξύ, κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ.

Μαμά, ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να παίρνεις την βιταμίνη D;

Είναι σημαντικό να ενσωματώσετε στη διατροφή σας τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως φρούτα και λαχανικά

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine» δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη προσφέρει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

4. Ευαισθησία του δέρματος

Η ευαισθησία του δέρματος μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ερυθρότητας, κνησμού και ξηρότητας.

Περιποιηθείτε το δέρμα σας με προϊόντα χωρίς αρώματα ή αλκοόλ, καθώς και αποφεύγετε το ζεστό νερό όταν πλένετε το πρόσωπό σας.

5. Σκούρες κηλίδες

Οι σκούρες κηλίδες, γνωστές και ως μέλασμα ή πανάδες, είναι μια άλλη συχνή αλλαγή του δέρματος κατά την εμμηνόπαυση. Μάλιστα, αυτή η υπερμελάγχρωση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον φωτότυπο του δέρματος και την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Μαμά και διατροφή: Μύθοι και αλήθειες για τη βιταμίνη C

Η καθημερινή χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, καθώς και οι αποχρωματιστικές κρέμες που περιέχουν συστατικά όπως το κοζικό οξύ αλλά και η βιταμίνη C, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης αυτών των κηλίδων.

6. Ακμή ενηλίκων

Αν και η εμμηνόπαυση συνδέεται με μείωση των εξάρσεων ακμής, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ακμή ενηλίκων λόγω -προφανώς- ορμονικών αλλαγών. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ήπια προϊόντα καθαρισμού του προσώπου και να επισκέπτεστε ανά τακτά χρονικα διαστήματα μία/έναν δερματολόγο για την κατάλληλη θεραπεία.

«Για όλα φταίνε οι ορμόνες»- Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτή η αφήγηση

7. Κιρσώδεις φλέβες

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν κιρσούς στα πόδια, δεδομένου ότι αυξάνονται οι τελαγγειεκτασίες, οι οποίες είναι μικρές διαστολές των αιμοφόρων αγγείων, ιδίως των τριχοειδών αγγείων, κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο πEuropean Journal of Vascular and Endovascular Surgery» εξηγεί ότι η εμμηνόπαυση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη φλεβικών παθήσεων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να φοράτε κάλτσες συμπίεσης πού και πού.

8. Ξηρό τριχωτό της κεφαλής

Το τριχωτό της κεφαλής μπορεί επίσης να επηρεαστεί κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, καθώς γίνεται πιο ξηρό και επιρρεπές στη φαγούρα . Με τη σειρά τους, τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να μειώσουν την πυκνότητα των τριχών, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών και ηβικών τριχών.

Η χρήση απαλών σαμπουάν μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής και στη μείωση της ξηρότητας. Επιπλέον, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τις σκληρές θεραπείες μαλλιών, όπως είναι η κερατίνη ή η περμανάντ.

Το tip της μαμάς: Τι μπορείτε να καθαρίσετε με το βρεφικό σαμπουάν

9. Εύθραυστα νύχια

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αρκετές γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στην εμφάνιση και την ποιότητα των νυχιών τους, όπως ευθραυστότητα και διάφορες δυσπλασίες .

Διατηρείτε τα νύχια κοντά και να χρησιμοποιείτε προϊόντα ενδυνάμωσης.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved