Έρευνα: Τα ταμπόν περιέχουν τοξικά μέταλλα, μόλυβδο και αρσενικό

Ανησυχητικά στοιχεία για τα ταμπόν - Μόλυβδος και αρσενικό μπορεί να κρύβονται στα ταμπόν, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη.

Έρευνα: Τα ταμπόν περιέχουν τοξικά μέταλλα, μόλυβδο και αρσενικό
Bigstock

Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης αποδεικνύουν πως τα ταμπόν μπορεί να κρύβουν τοξικά βαρέα μέταλλα όπως αρσενικό και μόλυβδο. Ερευνητές από το UC Berkeley και το Columbia University εξέτασαν διάφορους τύπους και μάρκες ταμπόν και βρήκαν μέταλλα σε όλα τα δείγματα στην πρώτη μελέτη που σχεδιάστηκε για να εξετάσει την περιεκτικότητα των ταμπόν σε βαρέα μέταλλα.

Πώς τοποθετείται το ταμπόν; (vid)

Εκατομμύρια γυναίκες που χρησιμοποιούν ταμπόν κάθε μήνα, γεγονός που καθιστά τα ευρήματα ανησυχητικά, αλλά οι ερευνητές τονίζουν ότι ακόμη δεν γνωρίζουν πώς αυτά τα βαρέα μέταλλα επηρεάζουν τον οργανισμό.

«Δεν ξέρουν, ακόμη, εάν τα μέταλλα απορροφώνται από τον οργανισμό», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας του της μελέτης, Jenni Shearston και προσθέτει: «Επομένως, δεν μπορούμε ακόμη να εκτιμήσουμε σε ποιο βαθμό τα μέταλλα στα ταμπόν συμβάλλουν σε οποιαδήποτε προβλήματα υγείας και σίγουρα χρειάζεται περισσότερη έρευνα».

10 ερωτήσεις για το ταμπόν και οι απαντήσεις τους χωρίς ντροπή

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International και αξιολόγησε τα επίπεδα 16 βαρέων μετάλλων σε 30 ταμπόν από 14 διαφορετικές μάρκες κορυφαία σε πωλήσεις. Οι συγκεντρώσεις των μετάλλων φάνηκε να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα στην οποία παρασκευάστηκαν, αν ήτα από βαμβάκι και ανάλογα με τη μάρκα του καταστήματος έναντι της επώνυμης μάρκας.

Οι ερευνητές δεν μοιράστηκαν τα ονόματα των brands που εξέτασαν, αλλά σημείωσαν ότι τα μέταλλα ανιχνεύθηκαν σε κάθε τύπο ταμπόν που εξετάστηκε και ότι καμία κατηγορία ταμπόν δεν είχε σταθερά χαμηλότερη ή περισσότερη ποσότητα μετάλλων.

Ο μόλυβδος ήταν υψηλότερος στα ταμπόν ρεγιόν, ενώ το αρσενικό ήταν υψηλότερο στα ταμπόν από βαμβάκι. Παράλληλα, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα καδμίου, ασβεστίου, χαλκού, υδραργύρου, νικελίου και ψευδαργύρου .

Τα δύο μέταλλα που προλαμβάνουν την άνοια στις γυναίκες

Πώς τα βαρέα μέταλλα καταλήγουν στα ταμπόν

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα βαρέα μέταλλα μπορούν να καταλήξουν στα ταμπόν. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τις βαρέα μετάλλα στις παιδικές τροφές και στους χυμούς φρούτων.

Τα μέταλλα μπορούν να εισέλθουν στα ταμπόν με διάφορα μέσα – με το βαμβάκι που απορροφά μολυσμένο νερό, αέρα ή έδαφος , ή μέσω της σκόπιμης προσθήκης των κατασκευαστών ως μέρος μιας χρωστικής ουσίας.

«Αν και τα τοξικά μέταλλα είναι πανταχού παρόντα και εκτιθέμεθα σε αυτά ανά πάσα στιγμή, η μελέτη δείχνει πως σαφώς τα μέταλλα υπάρχουν και στα προϊόντα εμμήνου ρύσεως και ότι οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης αφού τα χρησιμοποιούν κάθε μήνα», υπογραμμίζει η συν-συγγραφέας της μελέτης Kathrin Schilling, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Columbia.

7 λόγοι για να τρώτε κεράσια -Τα οφέλη για την υγεία και τη διαχείριση του σωματικού βάρους

Τι να κάνετε εάν ανησυχείτε

Όπως δήλωσε ο η δρ Shearston, δεν γνωρίζουμε ακόμη ακριβώς πόσες από αυτές τις τοξίνες απορροφώνται από τον οργανισμό και τι επιπτώσεις έχουν στην υγεία . Γνωρίζουμε, όμως, ότι η έκθεση στον μόλυβδο συνδέεται με νευρολογικά προβλήματα και διαταραχές στην γονιμότητα.

Μπορώ να κάνω μπάνιο στη θάλασσα αν έχω περίοδο;

Μπορείτε, λοιπόν, να επιλέξετε αντί για ταμπόν ένα κύπελλο περιόδου ή να χρησιμοποιείτε ταμπόν και σερβιέτες, τα οποία είναι από βαμβάκι. Στην αγορά υπάρχουν πια και τα εσώρουχα περιόδου .

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved