Μπορεί η γρίπη στην εγκυμοσύνη να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού; Τι απαντούν οι ειδικοί
Tι λένε οι ειδικοί όσον αφορά στη σχέση μεταξύ των λοιμώξεων και την αύξηση εμφάνισης αυτισμού.
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση γύρω από το φάσμα του αυτισμού (ΔΦΑ) είναι πλέον επισταμένη και ουσιαστική από τότε που ο όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1911, ώστε να μη θεωρείται «ασθένεια » ή «νόσος», σύμφωνα με το NHS, αλλά αναφέρεται ως ένα σύνολο χαρακτηριστικών που ποικίλλουν ευρέως ως προς τον τύπο και τη σοβαρότητα.
Ωστόσο, μέσα στα χρόνια, οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν πολλές πτυχές του. Αυτό περιλαμβάνει τις υποκείμενες αιτίες που συμβάλλουν στον αυτισμό ή αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής του, αν και η τρέχουσα έρευνα υποδεικνύει κυρίως έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Ένας τέτοιος παράγοντας είναι η λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η γρίπη , η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένων μελετών τόσο σε ζωικά μοντέλα όσο και σε ανθρώπους.
Αν και η σχέση αυτή μπορεί να μην είναι απαραίτητα αιτιώδης, δηλαδή η γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν εγγυάται ότι ένα παιδί θα αναπτύξει αυτισμό, οι έρευνες δείχνουν ότι τέτοιες λοιμώξεις θα μπορούσαν να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει.
Καούρες στην εγκυμοσύνη; 8 θεραπείες που θα «σβήσουν» την φωτιά
Τελικά η γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης «οδηγεί» σε αυτισμό;
«Η μελέτη υποδηλώνει ότι οι έγκυοι που έχουν εμπύρετα επεισόδια, ενώ μπορεί να έχουν υψηλά αντισώματα, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά που στη συνέχεια θα λάβουν διάγνωση ASD», δήλωσε στο Euronews Health ο δρ Ian Lipkin, διευθυντής του κέντρου λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Columbia.
Ο δρ Lipkin ήταν ο κύριος συγγραφέας μιας μελέτης που διερεύνησε την πιθανή σχέση μεταξύ της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του κινδύνου αυτισμού στα παιδιά.
«Τίποτα από όλα αυτά δεν αποτελεί τρομερή έκπληξη», δήλωσε ο δρ Lipkin. «Θέλω να πω πως απαγορεύται στις εγκύους να καταναλώνουν αλκόολ, να μην παίρνουν ορισμένα φάρμακα, να μην καπνίζουν οπότε γιατί να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ένας ακόμα περιβαλλοντικός παράγοντας μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου».
Πότε πρήζεται το στήθος στην εγκυμοσύνη;
Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι αν οι λοιμώξεις συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, αυτό μπορεί να μην οφείλεται στον ίδιο τον ιό, αλλά μάλλον στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας και στη φλεγμονή που προκάλεσε.
Για να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει στο έμβρυο όταν η μητέρα παθαίνει μια λοίμωξη που οδηγεί σε αυτισμό, οι ερευνητές μελέτησαν ζωικά μοντέλα.
Η δρ Irene Sanchez Martin, η οποία είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Cold Spring Harbor στις ΗΠΑ, παρουσίασε πρόσφατα τα ευρήματα της τρέχουσας μελέτης της που βασίζεται σε ζώα και εξετάζει πώς η φλεγμονή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλει σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά.
Φύλο μωρού: 10 τρόποι για να το μάθετε πριν το ραντεβού στο γυναικολόγο
Η έρευνά τη έγινε σε μοντέλα ποντικών και διαπίστωσε ότι η μητρική ανοσολογική ενεργοποίηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με συμπεριφορικά αποτελέσματα παρόμοια με αυτά που θα μπορούσαν να μεταφραστούν ως αυτισμός στους ανθρώπους.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα ποντίκι έχει αυτισμό, επειδή πρόκειται για ένα διαφορετικό σύνδρομο, αλλά μπορούν να εκτοπίσουν κάποιες συμπεριφορές, ανωμαλίες, που μπορεί να σχετίζονται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, που συνήθως είναι ο αυτισμός καθώς και η σχιζοφρένεια», εξήγησε.
Η έρευνα επικεντρώθηκε, επίσης, στη μελέτη των άμεσων επιπτώσεων από την έκθεση των εγκύων ποντικιών σε ιούς , η οποία, σύμφωνα με την δρ Martin, θα μπορούσε να ισοδυναμεί περίπου με το πρώτο τρίμηνο στον άνθρωπο.
Κάνει να βάφετε τα νύχια στην εγκυμοσύνη και να χρησιμοποιείτε ξεβαφτικό νυχιών;
Μόλις «ενεργοποιήθηκε» το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας, υπήρχαν πρώιμα σημάδια αναπτυξιακών ελλειμμάτων στα έμβρυα ακόμη και μέσα σε 24 ώρες από την έκθεση.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα αναπτυξιακά ελλείμματα ήταν κυρίως παρόντα σε αρσενικά έμβρυα παρά σε θηλυκά.
Τα οφέλη του pesto κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
«Η φλεγμονή είναι το θέμα, όχι ο συγκεκριμένος μολυσματικός παράγοντας»
Ενώ η δρ Martin τόνισε ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να μην μεταφράζονται πλήρως στον άνθρωπο , πρόσθεσε πως θα μπορούσαν να φέρουν στο φως στοιχεία που βοηθούν στην εξήγηση παραγόντων που οδηγούν στον αυτισμό.
«Βασικά, αυτό μας κάνει να καταλάβουμε ότι η φλεγμονή είναι ο παράγοντας που συνδέεται με αυτά τα προβλήματα», δήλωσε η ειδικός.
Ο δρ Lipkin πρόσθεσε παράλληλα πως «τα αυξημένα επίπεδα κυτταροκινών που σχετίζονται με τη φλεγμονή» ήταν κοινά σε μαμάδες των οποίων τα παιδιά έχουν διαγνωστεί με αυτισμό.
«Έτσι πιστεύουμε ότι είναι η φλεγμονή το θέμα, όχι ο συγκεκριμένος μολυσματικός παράγοντας, και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αυτές μπορούν να πυροδοτηθούν», κατέληξε.
Πηγή: euronews.com