8 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στην εγκυμοσύνη

Φαίνεται ότι θα κάνετε καιρό για να απολαύσετε ξανά το αγαπημένο σας σούσι με ένα ποτήρι λευκό κρασί.

8 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στην εγκυμοσύνη
Bigstock

Υπάρχουν πολλά πράγματα που περιμένετε να αλλάξουν όταν είστε έγκυος, αλλά υπάρχουν και μερικά πράγματα που ίσως δεν είχατε σκεφτεί πριν. Φυσικά, θα κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε το μικρό σας ασφαλές, αλλά ο κατάλογος των «πρέπει» και «δεν πρέπει» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι κάπως αυστηρός.

Αναμφίβολα θα βρείτε στο διαδίκτυο πληθώρα απαντήσεων για κάθε μικρή σας ανησυχία. Αλλά αν ψάχνετε για τα σημαντικά «όχι», εδώ είναι η λίστα με τα οκτώ κορυφαία:

1. Μην τρώτε τις παρακάτω τροφές

Κυρίως λόγω του κινδύνου μόλυνσης από σαλμονέλα ή λιστέρια, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να απολαμβάνατε πριν από την εγκυμοσύνη, αλλά για τους επόμενους 9 μήνες είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ωμό κρέας και οστρακοειδή
  • Καπνιστά θαλασσινά
  • Ωμά αλλαντικά
  • Ωμά αυγά
  • Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο
  • Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Μαλακά τυριά

2. Μη χρησιμοποιείτε μπογιά τοίχου

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι πρέπει να αποφεύγετε μόνο τα χρώματα με βάση το λάδι , αλλά καλό θα ήταν να μένετε μακριά γενικότερα από χημικές ουσίες σε όλες τις μορφές χρωμάτων. Το ασφαλέστερο είναι να αναθέσετε αυτή την εργασία στο σύντροφό σας, σε έναν φίλο ή ακόμα καλύτερα σ' έναν επαγγελματία.

Pregnant Woman Sitting On Sofa At Home, Closeup

3. Μην παίρνετε φάρμακα χωρίς συνταγογράφηση γιατρού

Υπάρχουν πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία ο γιατρός σας θα θεωρούσε πολύ επικίνδυνα για να τα πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κοινά παυσίπονα, φάρμακα για το κρυολόγημα και για τις αλλεργίες. Η βασική γραμμή εδώ είναι να μην υποθέσετε ποτέ ότι οποιοδήποτε φάρμακο είναι ασφαλές για εσάς και το μωρό μέχρι να ακούσετε την/τον γυναικολόγο σας να το επιβεβαιώνει.

4. Μην καθαρίζετε το κουτί άμμου της γάτας

Την επόμενη φορά που η άμμος της γατούλας χρειάζεται φρεσκάρισμα, μπορείτε να πείτε στον σύντροφό σας ότι λόγω του κινδύνου μιας παρασιτικής ασθένειας, γνωστής ως τοξοπλάσμωση, κάτι τέοιο είναι ενάντια στις ιατρικές εντολές.

5. Μην καπνίζετε

Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο για κάποιες, αλλά μελέτες αποκαλύπτουν ότι το 12-20% των εγκύων γυναικών καπνίζουν. Η συνήθεια αυτή δεν είναι μόνο κακή για τη μαμά, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα θα πρέπει να απαγορεύεται στις μέλλουσες μητέρες.

6. Μην πίνετε πολύ καφέ

Η μέτρια κατανάλωση περίπου 150 -300 mg καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλής. Όμως, οι εθισμένες γυναίκες στον καφέ πρέπει να κάνουν θυσίες, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, ενώ μπορεί επίσης να «περάσει» από τον πλακούντα στο μωρό.

7. Μην πίνετε αλκοόλ

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα εδώ ή εκεί είναι ασφαλές, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν ακράδαντα. Στην πραγματικότητα, το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο δεν έχει συνδεθεί με κάποια συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ και γι' αυτό είναι καλύτερο να αποφεύγετε εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ.

8. Μη χρησιμοποιείτε το υδρομασάζ

Οποιαδήποτε δραστηριότητα, η οποία αυξάνει σημαντικά τη θερμοκρασία του σώματός σας θα πρέπει να αποφεύγεται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όταν οι αυξημένες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένες γενετικές ανωμαλίες.

Πηγή: lanermc.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved