Μπαμπάδες, μην αγχώνεστε για τα ρούχα που επιλέγουν οι έφηβες κόρες σας

Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για τις επιλογές των ρούχων της χωρίς να την φέρετε σε δύσκολη θέση.

Μπαμπάδες, μην αγχώνεστε για τα ρούχα που επιλέγουν οι έφηβες κόρες σας
Bigstock

Σε ένα απόσπασμα από το νέο της βιβλίο, η συγγραφέας Kimberly Wolf εξηγεί πως οι ενδυματολογικές επιλογές των έφηβων κοριτσιών είναι συχνά πιο αθώες από ό,τι υποθέτουν οι γονείς.

«Ένας φίλος μου, ο Τζόναθαν, μια μέρα καθώς γυρνούσε σπίτι, η δεκαεξάχρονη κόρη του ήταν έτοιμη να βγει βόλτα με τις φίλες της. Φορούσε ένα κροπ μπλουζάκι και ένα κοντό σορτσάκι. Αναστατωμένος, κοίταξε τη γυναίκα του. "Νόμιζα ότι της αγόρασες καινούργιο σορτσάκι επειδή το άλλο ήταν πολύ κοντό!" είπε. Ατάραχη, η γυναίκα του απάντησε: "Αυτά είναι τα καινούργια σορτσάκια .", και η συγγραφέας συνεχίζει: «Ρώτησα τον Τζόναθαν ποια ήταν η κύρια ανησυχία του εκείνη τη στιγμή. "Η κόρη μου δεν ξέρει τι σκέφτονται τα έφηβα αγόρια όπως εγώ", είπε. «Δε γνωρίζει τι είναι ικανά να κάνουν. Αλλά αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να πω κάτι για το τι φοράει, γιατί δεν θέλω να τη φέρω σε δύσκολη θέση.»

Η Kimberly θυμήθηκε και τον δικό της πατέρα: «[...] Θυμάμαι τον πατέρα μου να φρικάρει με τα ρούχα που επέλεγα. Θυμάμαι να γουρλώνω τα μάτια μου και να σκέφτομαι: "Χαλαρώσε μπαμπά , δεν είναι τόσο σπουδαίο". Πήγαινα σε σχολείο που απαιτούσε στολή, και στο γυμνάσιο ήμουν πολύ συχνά στο γραφείο της διευθύντριας για να απολογηθώ γιατί η φούστα μου ήταν τόσο κοντή. Δεν το έκανα επίτηδες, απλά ψήλωνα πολύ γρήγορα. Βέβαια, ο άλλος λόγος που δεν φορούσα μακριές φούστες ήταν επειδή πίστευα ότι έδειχναν άσχημες και πως δεν ήταν καθόλου κολακευτικές. Αλλά όπως και να 'χει, δεν θεωρούσα ότι οι ενδυματολογικές μου επιλογές ήταν τόσο μεγάλη υπόθεση - και πιθανώς ούτε η κόρη σας το πιστεύει.»

Η δρ Lisa Damour, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Untangled: Guiding Teenage Girls Through the Seven Transitions into Adulthood» επισημαίνει πως ένας από τους λόγους που οι γονείς αγχώνονται είναι επίσης «τα ρούχα των κοριτσιών».

Εξηγεί πως τα νεαρά κορίτσια δεν προσπαθούν να στείλουν σεξουαλικά μηνύματα (κάτι που φοβούνται οι γονείς). Οι ενδυματολογικές επιλογές τους είναι συχνά πιο αθώες από ό,τι υποθέτετε.

«Είναι πολύ συνηθισμένο για τα κορίτσια στην εφηβεία να πειραματίζονται με ρούχα που τις κάνουν να δείχνουν ελκυστικές και να μιμούνται αυτό που βλέπουν στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο ή στα περιοδικά», δηλώνει η δρ Damour. «Δεν σκέφτονται το πώς μπορεί θα τις δούνε οι άλλοι ή το πώς μπορεί να το εκλάβουν οι ενήλικες. Τα δεκαπεντάχρονα κορίτσια δεν είναι σε θέση να δουν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια ενός τριαντάρη» .

Στο Πανεπιστήμιο Northwestern, η δρ Onnie Rogers μελετά την ανάπτυξη της ταυτότητας των κοριτσιών. Στην έρευνά της για το βιβλίο αυτό, εξηγεί τη σημασία της σωματικής εμφάνισης για τα κορίτσια.

Close Up Of Three Teenage Girls In Casual Clothes Drinking Tasty Lemonade On The Go. Happy Female Fr

Αν και είναι δύσκολο κανείς να πει ξεκάθαρα τι ακριβώς παρακινεί κάθε κορίτσι να επιλέγει τα ρούχα του κάθε φορά που ντύνεται, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι «στην εφηβεία, τα έφηβα παιδιά κυριολεκτικά δοκιμάζουν διαφορετικά στιλ και ανακαλύπτουν ποια είναι, και αυτό εκδηλώνεται εν μέρει μέσα από την εμφάνισή τους. Οι ενδυματολογικές επιλογές, οι επιλογές των μαλλιών και το μακιγιάζ είναι όλα σημάδια αυτής της διαδικασίας» .

Η δρ Rogers καταλαβαίνει το άγχος των μπαμπάδων, οι οποίοι αισθάνονται τρομοκρατημένοι ή και προσβεβλημένοι από τις επιλογές ρούχων των έφηβων κοριτσιών τους. Αλλά όπως και η δρ Damour, ως γονείς πρέπει να διακρίνετε το φόβο και το άγχος σας από τις πραγματικές προθέσεις της κόρης σας.

«Το άγχος τους είναι συχνά περισσότερο για τι μήνυμα περνούν στους γύρω τους, σε αντίθεση με το αν οι ίδιες, προσπαθούν ή όχι να επικοινωνήσουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα ή όχι», καταλήγει η ειδικός.

Μη ξεχνάμε πως λέγοντας οτιδήποτε για τα ρούχα της κόρης σας, κινδυνεύετε να την ντροπιάσετε για το σώμα της, κάτι που μπορεί να ξεκινήσει έναν καυγά και να έχει μόνιμες αρνητικές συνέπειες.

Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να μένετε σιωπηλοί και να αφήνετε την κόρη σας ελεύθερη να φοράει ό,τι θέλει, όποτε θέλει.

Πώς μπορείτε να μιλάτε στην κόρη σας για τις επιλογές των ρούχων της

Τι να πείτε

  • Πώς θα περιέγραφες το προσωπικό σου στυλ;
  • Ποιες είναι η κύρια έμπνευσή σου για τον τρόπο που ντύνεσαι;
  • Είναι αυτό (το ρούχο που θέλει να αγοράσει) της μόδας αυτή τη στιγμή;
  • Ποιες είναι οι αγαπημένες σου μάρκες ρούχων; Γιατί;
  • Σε εμπιστεύομαι, αλλά δεν εμπιστεύομαι όλους τους άλλους που θα είναι γύρω σου, και ανησυχώ ότι μπορεί να λάβεις ανεπιθύμητη ή και επικίνδυνη συμπεριφορά αν φορέσεις κάτι τέτοιο. Εσύ τι πιστεύεις;

Τι να μην πείτε

  • Φαίνεσαι σα να ζητάς κάτι...
  • Ο κόσμος θα νομίζει διάφορα αν το φορέσεις αυτό.
  • Δεν σου το αγοράζω αυτό, γιατί δεν μου αρέσει. (Θα σκεφτεί ότι δεν την καταλαβαίνετε και δεν προσπαθείτε να την καταλάβετε, πράγμα που πιθανότατα θα προκαλέσει αρνητική αντίδραση ).
  • Γιατί δεν ντύνεσαι περισσότερο σαν τη τάδε φίλη σου;

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved