4 τρόποι για να συνδεθείτε καλύτερα με το έφηβο παιδί σας

Πώς να χτίσετε  ισχυρές σχέσεις με το παιδί σας στην εφηβεία. 

4 τρόποι για να συνδεθείτε καλύτερα με το έφηβο παιδί σας
Bigstock

Πιθανόν να νομίζετε πώς γνωρίζετε τα πάντα για το παιδί σας καθώς μεγαλώνει, ωστόσο θα αναθεωρήσετε όταν θα μπει στην εφηβεία.

Θα αναρωτηθείτε πολλές φορές τι του συμβαίνει, γιατί είναι αντιδραστικό, γιατί δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε για τα πιο απλά πράγματα.

Οι ειδικοί (αλλά και η εμπειρία) έχει δείξει ότι αν έχετε έφηβο στο σπίτι θα πρέπει να οπλιστείτε με τεράστια υπομονή. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε πώς θα την αποκτήσετε, θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο.

Παράλληλα, προσπαθήστε να έχετε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας ακόμα κι όταν επαναλαμβάνει 40 φορές την ημέρα ότι δεν το καταλαβαίνετε. Πρέπει να γνωρίζει ότι είστε πρόθυμοι να το ακούσετε, ότι είστε ανοιχτόμυαλοι.

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη ανεξαρτησία τους, οι έφηβοι εξακολουθούν να σας χρειάζονται. Για να μπορέσετε να συνδεθείτε καλύτερα μαζί τους, χρειάζεστε θετική διάθεση.

Τι άλλο θα βοηθήσει; Διαβάστε τι έγραψε η Cassidy Littleton, μια 21χρονη φοιτήτρια κολεγίου στη στήλη «Teen Talk».

efiveia.jpg

Μάθετε να ακούτε

Η εύρεση κοινού πεδίου συζήτησης είναι το κλειδί για να κάνετε τον έφηβό σας να ανοιχτεί. Δεν χρειάζεται να προσποιείστε ότι καταλαβαίνετε όλα όσα περνάει το παιδί σας. Όμως η προσπάθεια να το καταλάβετε και να το ακούσετε είναι ένα ουσιαστικό βήμα για να σας νιώσει κοντά του.Κάντε ερωτήσεις σχετικά με αυτά που σας λέει και μην αντιδράτε αρνητικά αν δεν σας αρέσουν όσα ακούτε ή αν ακόμα διαφωνείτε.

Σεβαστείτε την ανάπτυξη του εφήβου

Καλό είναι να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ πειθαρχίας, καθοδήγησης και υποστήριξης του εφήβου. Σε αυτό το στάδιο της ζωής του θέλει να του συμπεριφέρεστε περισσότερο σαν ενήλικα παρά σαν παιδί και να του δείχνετε σεβασμό. Εκτιμήστε τις αναπτυσσόμενες δεξιότητες και την ωριμότητα του εφήβου σας, ώστε να αισθάνεται ότι το σέβεστε.

proimi-efiveia-koritsi-(2).jpg

7 συμβουλές για να επικοινωνείτε περισσότερο με το έφηβο παιδί σας

Υποστηρίξτε το έφηβο παιδί σας

Βασικά, πρέπει να είστε παρών στη ζωή του έφηβου παιδιού σας. Αυτό δεν σημαίνει μόνο να παρευρίσκεστε σε αθλητικούς αγώνες ή ρεσιτάλ ή να του δίνετε χρήματα για ρούχα και εξόδους. Το να το υποστηρίζετε σημαίνει ότι είστε δίπλα του στις καλές και δύσκολες στιγμές, διακριτικά. Μπορεί να είναι δύσκολο για έναν έφηβο να ανοιχτεί όταν δυσκολεύεται, γι΄αυτό πρέπει να είστε υπομονετικοί. Δείξε του την αγάπη σας χωρίς να νιώσει ότι το …πνίγετε.

Βρείτε χρόνο για να είστε μαζί

Μπορεί να νιώθετε ότι ο έφηβος το μόνο που θέλει είναι η ησυχία του αλλά στην πραγματικότητα θέλει να περνάει χρόνο μαζί σας αλλά με τους όρους του.

Η ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων χρειάζονται χρόνο. Να είστε υπομονετικοί, ανοιχτοί και αληθινοί και θα διαπιστώσετε ότι εφηβεία δεν είναι τελικά τόσο τρομακτική.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved