Πώς αλλάζει ο άνδρας όταν γίνεται μπαμπάς

Bigstock

Η πατρότητα φέρνει αλλαγές όχι μόνο για τις μαμάδες αλλά και για τους μπαμπάδες.

Οι μαμάδες περνούν πάρα πολλές σωματικές αλλαγές τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά τον τοκετό . Αυτοί οι εννέα μήνες επηρεάζουν και τους άντρες, των οποίων τα σώματα αλλάζουν καθώς μεταβαίνουν στο στάδιο της πατρότητας.

1. Χαμηλότερη τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την ανδρική σεξουαλική ορμή, την ανάπτυξη των τριχών στο σώμα και για πολλά άλλα. Μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες βρίσκουν πιο ελκυστικούς τους άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Επιπλέον, μία μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης στους νέους μπαμπάδες πέφτουν κάτω από τα μέσα επίπεδα. Άλλες μελέτες έχουν βρει ακόμα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία: Για παράδειγμα, όσο περισσότερο πέφτει η τεστοστερόνη ενός νέου μπαμπά, τόσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή του στις δουλειές του σπιτιού και στα καθήκοντα που σχετίζονται με το μωρό .

2. Υψηλότερη οξυτοκίνη

Η οξυτοκίνη - η ορμόνη της αγάπης - αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού, ενισχύοντας τον δεσμό της νέας μαμάς με το μωρό της.

Συνηθίζαμε να πιστεύουμε ότι μόνο οι μαμάδες είχαν υψηλή ωκυτοκίνη. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι οι νέοι μπαμπάδες έχουν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης από τους άνδρες χωρίς παιδιά.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ωκυτοκίνη στις μαμάδες ενεργοποιείται περισσότερο όταν καθυσηχάζουν το μωρό τους ενώ κλαίει, ενώ στους μπαμπάδες «ενεργοποιείται» από το παιχνίδι με τα παιδιά τους.

Πώς να γίνεις ο πατέρας που χρειάζεται η κόρη σου

Οι πατεράδες πρέπει να υποστηρίζονται, τόσο από την οικογένεια όσο και τον κοινωνικό περίγυρο

3. Αλλαγές στον εγκέφαλο

Εκτός από τις ορμονικές αλλαγές, ο εγκέφαλος ενός νέου μπαμπά υφίσταται επίσης αλλαγές. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι ο «μπαμπαδίστικος» εγκέφαλος αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που βιώνουν οι νέες μαμάδες: Μέχρι τις 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό, τα τμήματα που συνδέονται με την ενσυναίσθηση, τη φροντίδα και την συναισθηματική προσκόλληση πυκνώνουν.

Φυσικά, η μορφοποίηση και οι απίστευτες αλλαγές που βιώνουν οι μπαμπάδες είναι μικροσκοπικές σε σύγκριση με τις μαμάδες. Αλλά τώρα πια γνωρίζουμε πως η γονεϊκότητα δεν επηρεάζει μόνο τις γυναίκες σωματικά.

4. Αλλαγές στη φυσική κατάσταση και τον ύπνο

Οι νέοι μπαμπάδες συχνά αντιμετωπίζουν αλλαγές στη φυσική τους κατάσταση λόγω της έλλειψης ύπνου και της νέας ρουτίνας . Η σωματική κόπωση και οι αλλαγές στον ύπνο μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε μείωση της ενέργειας.

5. Ψυχολογικές αλλαγές

Η μετάβαση στην πατρότητα συχνά συνοδεύεται από ψυχολογικές προκλήσεις όπως αυξημένο άγχος και στρες . Η προσαρμογή στον νέο ρόλο μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία, αυξάνοντας την ανάγκη για υποστήριξη και κατανόηση από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.

Πηγή: happiestbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved