Επιλόχειος κατάθλιψη στους μπαμπάδες - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είναι αλήθεια: και οι άνδρες μπορούν να βιώσουν επιλόχειο κατάθλιψη.

Επιλόχειος κατάθλιψη στους μπαμπάδες - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Μπορεί να γνωρίζετε κάποιους μπαμπάδες, οι οποίοι πήραν λίγο παραπάνω «βάρος» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους. Αλλά, γνωρίζατε ότι οι νέοι μπαμπάδες μπορούν επίσης να υποφέρουν από επιλόχειο κατάθλιψη;

Μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο, αν σκεφτεί κανείς ότι η επιλόχειος κατάθλιψη έχει συνδεθεί τόσο στενά με τις γυναίκες. Περίπου το 15% των μαμάδων πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη (και ένα άλλο 5% βιώνει επιλόχειο άγχος).

Επιλόχεια κατάθλιψη σε μπαμπάδες: Συμπτώματα, αίτια, αντιμετώπιση

Η επιλόχεια κατάθλιψη έχει συνδεθεί κυρίως με την εγκυμοσύνη , την πίεση του θηλασμού και της φροντίδας του βρέφους και τις μεγάλες ορμονικές αλλαγές. Κι όμως, λοιπόν, οι μπαμπάδες να είναι επίσης ευάλωτοι σε μια κρίση διάθεσης μετά τον τοκετό.

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό, έως και 4 στους 5 νέους γονείς βιώνουν το λεγόμενο «baby blues», το οποίο είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις της διάθεσης, ανησυχίες και συναισθηματική ευερεθιστότητα. Όμως, 1 στους 6 περνούν μια πολύ πιο σοβαρή κατάθλιψη , γνωστή ως επιλόχειος κατάθλιψη.

Έχει αποδειχθεί ότι διάφορες πιέσεις έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν κατάθλιψη, όπως σωματική και ψυχολογική εξάντληση, ανήσυχο μωρό, ορμονικές αλλαγές κ.α.

Κινδυνεύουν και οι μπαμπάδες από επιλόχειο κατάθλιψη;

Οι νέοι γονείς μπορεί να βυθιστούν σε μια άβυσσο βαθιάς θλίψης, σοβαρού τρόμου, αίσθησης απελπισίας αλλά και έλλειψης ευχαρίστησης . Οι ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φέρουν κρίσεις πανικού και αυτοκτονικές σκέψεις.

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι τόσο συχνή που οι γιατροί συνιστούν να εξετάζονται όλες οι μέλλουσες μητέρες πριν και μετά τον τοκετό.

Αλλά, τι γίνεται με την επιλόχειο κατάθλιψη στους άνδρες;

Άνδρες και επιλόχειος κατάθλιψη

Όπως οι νέες μαμάδες, έτσι και οι νέοι μπαμπάδες μπορεί να υποφέρουν από αίσθημα ψυχολογικής υπερφόρτωσης και πολύ άγχους. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις γυναίκες, η κατάθλιψη μετά τον τοκετό στους άνδρες συχνά χαρακτηρίζεται από ευερεθιστότητα, θυμό, δυσαρέσκεια και επιθετικότητα .

Οι άνδρες συχνά προσπαθούν να ξεφύγουν από το άγχος τους μέσω του αλκοόλ, της εργασίας περισσότερες ώρες ή ακόμη και βίαιων ξεσπασμάτων. Είναι, επίσης, πιο πιθανό να εκδηλωθεί με ανεξήγητα σωματικά προβλήματα, όπως πονοκέφαλοι ή στομαχόπονοι

Μια μελέτη στο περιοδικό Hormones and Behavior ανέφερε ότι τα ορμονικά επίπεδα ενός νέου πατέρα μπορούν επίσης να μεταβληθούν και ότι οι άνδρες των οποίων τα επίπεδα τεστοστερόνης έπεσαν ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης.

Επιλόχειος κατάθλιψη σε μπαμπάδες – Γίνεται;

Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν την ορμονική ανισορροπία ως μία αιτία της επιλόχειας κατάθλιψης στους άνδρες, είναι σημαντικό να εξετάζουμε τη συνολική εικόνα.

Οι μπαμπάδες σήμερα είναι συχνά δραστήριοι γονείς, που εμπλέκονται έντονα στη ζωή των παιδιών τους από ό,τι οι πατέρες των προηγούμενων γενεών. Ωστόσο, οι άνδρες έχουν πολύ λιγότερη οικογενειακή υποστήριξη από ό,τι στις προηγούμενες γενιές.

Οι βαθιές αυτές κοινωνικές αλλαγές προσθέτουν επιπλέον πίεση και αβεβαιότητα.Σας αγαπάει το μωρό σας; Είναι ευτυχισμένη η σύντροφός σας; Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε κύματα ανασφάλειας, ενοχής και επιθυμίας διαφυγής.

Σε αυτό το άγχος μπορεί να προστεθεί η ευθύνη της φροντίδας της συντρόφου. Δεν είναι περίεργο που οι άνδρες των οποίων οι σύντροφοι έχουν κατάθλιψη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν επιλόχεια κατάθλιψη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2004.

Σημάδια της επιλόχειας κατάθλιψης στους άνδρες

Τα κοινά σημάδια της επιλόχειας κατάθλιψης στους άνδρες περιλαμβάνουν:

  • Θυμό
  • Δυσαρέσκεια
  • Επιθετικότητα
  • Εργασία περισσότερες ώρες
  • Πονοκέφαλοι
  • Πόνος στο στομάχι
  • Μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης
  • Βίαια ξεσπάσματα
  • Κατανάλωση υπερβολικού αλκόολ

Γιατί να ζητήσετε βοήθεια

Υπάρχει η αντίληψη ότι είναι «θηλυπρεπές» κάποιος άντρας να ζητά βοήθεια, ιδιαίτερα για συναισθηματικά προβλήματα. Έτσι, αν είστε νέος μπαμπάς ή γνωρίζετε έναν νέο μπαμπά, ο οποίος ανησυχεί για το επιλόχειο άγχος , είναι σημαντικό να τον κάνετε να ανοιχτεί.

Είναι φυσικό για τους νέους γονείς να πιστεύουν ότι πρέπει να εκφράζουν μόνο την ευτυχία τους. Για αυτό, το να εκφράζουν πως νιώθουν θυμό, ανησυχία ή θλίψη μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ενοχές .

Μη διστάσετε να ζητήσετε από τους φίλους, την οικογένειά ή από μία/έναν ειδικό υποστήριξη.

Πηγή: happiestbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved