5+1 tips για να διατηρήσετε περισσότερο τα φρούτα και λαχανικά φρέσκα

Φρούτα & Λαχανικά – Tips για να τα διατηρήσετε φρέσκα για περισσότερο

5+1 tips για να διατηρήσετε περισσότερο τα φρούτα και λαχανικά φρέσκα
Bigstock

Όλες και όλοι νιώθουμε ενοχές όταν αφήνουμε τα τρόφιμα να χαλάσουν και δεν έχουμε προλάβει να καταναλώσουμε.

Τα φρέσκα λαχανικά και η σαλάτα αποτελούν το 28% των βρώσιμων απορριμμάτων τροφίμων, σύμφωνα με το WRAP.

Το να πετάτε τρόφιμα δεν είναι απλώς σπατάλη χρημάτων, αλλά έχει και αρνητικό αντίκτυπο στον πλανήτη και συμβάλλει αρνητικά στην κλιματική αλλαγή.

Όταν τα τρόφιμα σαπίζουν στις χωματερές, εκπέμπουν μεθάνιο, ένα από τα πιο επιβλαβή αέρια, καθώς και όταν το φαγητό παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται, όλος ο άνθρακας που παράχθηκε πήγε τζάμπα.

Πώς, λοιπόν, θα κάνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας θα διατηρηθούν για περισσότερες μέρες;

Φοκάτσια με καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια και τσιπς πατάτας

1. Ψιλοκόψτε και καταψύξτε

Αν διαπιστώσετε ότι τα κρεμμύδια χαλάνε πριν προλάβετε να τα χρησιμοποιήσετε, ψιλοκόψτε τα και καταψύξτε τα σε ένα πολυμπάγκ. Μόλις παγώσουν, απλά ανακινήστε και βγάλτε όση ποσότητα χρειάζεστε.

2. Φτιάξτε ένα βάζο με λαχανικά

Τυλίξτε υγρές χαρτοπετσέτες γύρω από τις βάσεις των σπαραγγιών ή των βοτάνων ή δοκιμάστε να τα αποθηκεύσετε όρθια σε ένα ποτήρι με λίγο νερό . Αυτό θα τα κρατήσει ενυδατωμένα και δεν θα τα αφήσει να χαλάσουν γρήγορα.

Καύσωνας: Βασικές συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων και νερού

3. Βάλτε τα κρεμμύδια σε καλσόν

Τα κρεμμύδια θα διατηρηθούν για μήνες, εάν αποθηκεύονται με τρόπο που να επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα, καθώς αυτό θα αποτρέψει το να γίνουν σκληρά εξωτερικά.

Ένα καλσόν λεπτό και ουδέτερου χρώματος είναι η κατάλληλη λύση καθώς θα εμποδίσει το φως του ήλιου , το οποίο τα κάνει να βγάλουν φύτρες.

Κόψτε τις άκρες, βάλτε ένα-ένα τα κρεμμύδια και χωρίστε τα μεταξύ τους, δένοντας κόμπους ανάμεσα. Έπειτα τοποθετήστε τα σε δροσερό και ξηρό σημείο.

💡 Η κυκλοφορία του αέρα, του φωτός και της υγρασίας θα κρατήσει τα κρεμμύδια σε άριστη κατάσταση έως και για έξι μήνες.

4. Τυλίξτε το σέλινο σε αλουμινόχαρτο

Το σέλινο μπορεί να μαραθεί γρήγορα, αν δεν αποθηκευτεί σωστά. Για να διατηρηθεί φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα , τυλίξτε το σφιχτά σε αλουμινόχαρτο και αποθηκεύστε το στο ψυγείο.

Το αλουμινόχαρτο αποτρέπει την υπερβολική υγρασία που μπορεί να το αλλοιώσει. Με αυτόν τον τρόπο, το σέλινο μπορεί να διατηρηθεί τραγανό και φρέσκο για περίπου δύο εβδομάδες.

Κανείς δεν σου λέει πόσο θα σου λείψει το πρώτο διάστημα με το νεογέννητο

5. Ανακατέψτε μήλα και πατάτες

Ένας έξυπνος τρόπος να διατηρήσετε τις πατάτες φρέσκες είναι να τις αποθηκεύσετε μαζί με μήλα. Τα μήλα παράγουν αιθυλένιο, ένα αέριο το οποίο προκαλεί πρόωρη αλλοίωση των πατατών.

Βάλτε μερικά μήλα ανάμεσα στις πατάτες σας σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος. Αυτό θα βοηθήσει να αποτρέψετε την ανάπτυξη βλαστών και θα διατηρήσει τις πατάτες σας φρέσκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Tips για μαμάδες: Πώς θα ωριμάσει το αβοκάντο πιο γρήγορα;

6. Μην τα αποθηκεύετε όλα στο ίδιο ντουλάπι

Πολλά φρούτα όπως οι μπανάνες, τα αβοκάντο και τα ροδάκινα, παράγουν αέριο αιθυλενίου, το οποίο δρα ως ορμόνη ωρίμανσης και μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης άλλων φρούτων και λαχανικών.

Αντί να τα βάζετε όλα σε ένα μπολ ή στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου, χωρίστε τα διαφορετικά ράφια.

Πηγή: goodhousekeeping.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved