Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο πρώτος βρεφονηπιακός σταθμός στο Ολυμπιακό Χωριό είναι γεγονός

Ο πρώτος βρεφονηπιακός σταθμός στο Ολυμπιακό Χωριό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, λένε οι αθλήτριες, αλλά μένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο πρώτος βρεφονηπιακός σταθμός στο Ολυμπιακό Χωριό είναι γεγονός

Instagram/ @clarisse_agbegnenou

Τόκιο 2020- Η κατακραυγή που «άνοιξε» τον δρόμο

Ακριβώς έξω από το Ολυμπιακό Χωριό στο Τόκιο το 2020 υπήρχε ένας χώρος, ειδικά διαμορφωμένος για τις αθλήτριες με μικρά παιδιά και βρέφη.

«Το δωμάτιο αυτό είχε απλά μερικές καρέκλες για τις μητέρες που θήλαζαν», σύμφωνα με το ζευγάρι Πολυχρονίδη-Πατρώνη το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στο άθλημα Μπότσια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Καλωσόρισαν το πρώτο τους παιδί τον Μάιο του 2021 και ταξίδεψαν για το Τόκιο μόλις λίγους μήνες αργότερα.

«Ήταν μικρό, χωρίς παράθυρα και σκοτεινό», πρόσθεσε η Edina Müller, η οποία εκπροσωπεί τη Γερμανία στο κάνοε-καγιάκ και θήλαζε τον γιο της καθ' όλη τη διάρκεια των Αγώνων του Τόκιο.

DIY ολυμπιακά μετάλλια - Πώς θα τα φτιάξετε (βίντεο)

https://www.instagram.com/p/C87jwB9O-IU/

Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας εκείνη την εποχή σήμαιναν ότι οι επισκέπτες - συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των φροντιστών - δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο Ολυμπιακό Χωριό. Τα αυστηρά προπονητικά προγράμματα και η παρακολούθηση μέσω GPS που ίσχυε για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας δυσκόλευαν τις αθλήτριες να επισκέπτονται τα μωρά τους.

«Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε κοντά το μωρό μας», δήλωσε η Κατερίνα Πατρώνη, «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς αλλιώς θα πηγαίναμε στο Τόκιο».

Για τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη, δεν ήταν επιλογή να αφήσουν το παιδί τους στο σπίτι. «Ή θα πηγαίναμε και οι τρεις μας ή κανένας μας [...] Είναι πολύ σημαντικό και συγκινητικό να βλέπουμε την Ολυμπιακή Επιτροπή να μας καταλαβαίνει και να μην μας αποθαρρύνει λέγοντας "αν θέλετε να κάνετε μωρό , μείνετε σπίτι σας"», προσθέτει.

Με την πάροδο του χρόνου, οι γυναικείες φωνές έχουν υψωθεί και απαιτούν εξίσωση των όρων για τις αθλήτριες και αθλητές με παιδιά.

Οι εκκλήσεις «ολυμπιακών» μαμάδων, όπως η Καναδή μπασκετμπολίστρια Kim Gaucher, η Αμερικανίδα ποδοσφαιρίστρια Alex Morgan και η δρομέας Aliphine Tuliamuk, πίεσαν την Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο να επιτρέψει στους αθλητές-γονείς να φέρουν τα παιδιά τους που θηλάζουν στους Αγώνες εκείνης της χρονιάς.

Ένας αγώνας αν-ισότητας

Η Παραολυμπιονίκης κανόε-καγιάκ, Edina Müller, γέννησε το 2019, την ίδια χρονιά που προπονούνταν για να προκριθεί στους Αγώνες του Τόκιο. Έφερνε τον γιο της και μία babysitter σε κάθε προπόνηση και αγώνα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόκρισης, πληρώνοντας τα πάντα η ίδια. Το συνολικό κόστος ξεπέρασε τα 10.000 ευρώ. Όταν το 2018 ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της στο προπονητικό της κέντρο έχασε τη χρηματοδότηση και της ευχήθηκαν συγχαρητήρια για... την αποχώρησή της.

«Ποτέ δεν είπα ότι θα αποσυρθώ. Σχεδίαζα να αγωνιστώ ξανά και ο στόχος μου ήταν να αγωνιστώ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αυτό ήταν λίγο απογοητευτικό.»

«[...] Προκρίθηκα αργότερα το καλοκαίρι. Κανείς δεν το περίμενε. Mάλιστα πριν από πέντε χρόνια, σε ένα περιοδικό, με αποκαλούσαν "πρωτοπόρα". Αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν τόσες πολλές αθλήτριες μαμάδες που απλά παραγκωνίζονται. Δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος, επειδή τα μέσα ενημέρωσης δεν τις προβάλλουν. Τώρα, είμαστε. Τώρα, ο κόσμος αναγνωρίζει ότι "είμαστε τόσες πολλές". Αλλά μάλλον δεν είμαστε περισσότερες από ό,τι πριν- απλώς είμαστε παρούσες και πιο δυνατές», δήλωσε περήφανα.

https://www.instagram.com/p/C8UtxJfow4K/

Η επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών

Ένα όνειρο που έγινε όραμα και μετά πραγματικότητα

Η Allyson Felix, 11 φορές Ολυμπιονίκης και μητέρα δύο παιδιών, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Pampers και μαζί δημιούργησαν τον πρώτο βρεφονηπιακό σταθμό στο Ολυμπιακό Χωριό.

«Ήταν πρώτο μου μέλημα να υποστηρίξουμε τις αθλήτριες που είναι μητέρες. Θα είναι ένας χώρος όπου οι οικογένειες μπορούν να ξεφύγουν από όλα αυτά και να έχουν κάποιες από τις ανέσεις του σπιτιού . Μπορούν να παίξουν και να έχουν μέρη για να ταΐσουν τα μωρά τους. Πρέπει να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους», είχε δηλώσει στο NBC Olympics.

https://www.instagram.com/p/Chqdgm5prsX/

Η Ολυμπιονίκης είναι η «φωνή για τις μητέρες-αθλήτριες»

«Είναι η φροντίδα των παιδιών. Είναι εδώ για να αισθάνονται οι μητέρες και οι οικογένειες ότι υποστηρίζονται. Το να υπάρχει κάποια κανονικότητα είναι σπουδαίο, απλά να υπάρχει ένας πραγματικός χώρος αφιερωμένος σε αυτό», είχε προσθέσει στη συνέντευξή της.

Η Allyson Felix είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς η ίδια είχε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της πρώτης της εγκυμοσύνης καθώς είχε διαγνωσεί με προεκλαμψία . Η συγκεκεριμένη επιπλοκή αργότερα έγινε η αιτία θανάτου της συναθλήτριάς της, Tori Bowie.

Η Αμερικανίδα Ολυμπιονίκης επέστρεψε στα στάδια και τους μεγάλους αγώνες, όμως οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ήταν πολλές: «Ήταν δύσκολο ακόμη και με τρόπους που δεν περίμενα, όπως το να μένεις σε ξενοδοχεία, να πλένεις μπιμπερό, όλα τα πράγματα που πρέπει να φέρεις μαζί σου, να ταΐζεις το μωρό σου στα γήπεδα, ποιος θα προσέχει το μωρό σου. Ήταν δύσκολο, αλλά έμαθα πολλά για το πώς τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα», είχε εξηγήσει.

«Πρόκειται για μια αλλαγή στην κουλτούρα, ότι η μητρότητα δεν είναι το τέλος. Αν επιλέξεις να γίνεις μητέρα εν μέσω της καριέρας σου, μπορείς ακόμα να πας και να κάνεις απίστευτες επιδόσεις», τονίζει.

Αν συμμετείχαν μωρά στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Ξεκαρδιστικό βίντεο

Πώς μοιάζει ο «ολυμπιακός» βρεφονηπιακός σταθμός

Ο χώρος είναι αρκετά μικρός και γι’ αυτό το ανώτατο όριο ατόμων είναι τα 6 άτομα ενώ μπορούν να συνυπάρξουν στον χώρο μέχρι και δύο οικογένειες. Έχει έναν αέρα από Ολυμπιακούς Αγώνες αφού στο πάτωμα υπάρχει ζωγραφισμένη μία πίστα στίβου και οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με ζωάκια που κάνουν διάφορα αθλήματα.

Παράλληλα, υπάρχουν πουφ και καρεκλάκια αλλά και ένα μέρος το οποίο καλύπτεται με παραβάν, όπου μπορούν οι μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους. Υπάρχουν, επίσης, πολλά βιβλία και μικρά παιχνίδια. Τέλος, το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με πάνες και μαντηλάκια.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερες αθλήτριες να συνεχίζουν την καριέρα τους μετά την απόκτηση παιδιών. Γνωρίζω πως είναι δύσκολο να συνδυάσεις και τα δύο, αλλά η εγκυμοσύνη και η μητρότητα δεν χρειάζεται να σημαίνουν το τέλος της καριέρας για τις αθλήτριες», δήλωσε η Emma Terho, πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ και δύο φορές Ολυμπιονίκης στο χόκεϊ επί πάγου με τη Φινλανδία κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014.

Συνεχίζοντας, είπε: «Είναι σημαντικό να διευκολύνουμε τον συνδυασμό αυτών των πτυχών της ζωής και να υποστηρίζουμε τις αθλήτριες εντός και εκτός γηπέδου. Η γονική μέριμνα είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής εκτός γηπέδου . Είναι επίσης πολύ σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα ότι η καριέρα δεν τελειώνει με τη μητρότητα. Ο ενθουσιασμός και τα θετικά σχόλια που λαμβάνουμε από τις αθλήτριες για τη δημιουργία του ρεφονηπιακού σταθμού είναι ασταμάτητα».

Παρόλο που ο βρεφονηπιακός σταθμός αποτελεί καινοτομία ως προς την υποστήριξη για τις μητέρες αθλήτριες, δεν αίρει όλα τα εμπόδια.

Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γονείς αθλητές και κυρίως οι μαμάδες αθλήτριες έχουν αναγνωριστεί από αθλητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η Εθνική Ολυμπιακή και Αθλητική Επιτροπή της Γαλλίας σχεδίασε επιπλέον δωμάτια στο ξενοδοχείο Pleyel κοντά στο Χωριό για θηλάζουσες μητέρες και οικογένειες , καθώς και ειδικές κάρτες για γονείς με μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων.

https://www.instagram.com/p/ClUGT9uLGEY/

Πώς θα φτιάξετε κότινο - Το στεφάνι αγριελιάς που στεφάνωναν τον νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων

Υπάρχει πρόοδος αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς

«Υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν στο παρασκήνιο, πολλές συζητήσεις και πολλά άτομα που εργάζονται πάνω σε αυτό, αλλά πολλές αθλήτριες έχουν τα ίδια προβλήματα που είχα κι εγώ πριν από πέντε χρόνια», δήλωσε η Edina Müller.

«Προσπαθούμε να λαμβάνουμε υπόψη μας όλα τα σχόλια και τα μηνύματα. Ακούμε και συνεργαζόμαστε με τους αθλητές και τις αθλήτριες. Αυτή είναι η πρώτη φορά, οπότε μετά από αυτό, θα δούμε πιο ξεκάθαρα και απλά τα μελλοντικά βήματα και τις πρωτοβουλίες», υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ, Emma Terho, ενώ κατέληξε με ένα ηχηρό μήνυμα: «Ο αθλητισμός είναι και για τις οικογένειες, όπως είναι για όλους. Όλοι πρέπει να συμπεριλαμβάνονται».

Πηγές: womensagenda.com.au, edition.cnn.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved