Σε τι ηλικία έρχεται φυσιολογικά η πρώτη περίοδος και τι να γνωρίζετε

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Bigstock

Στην Ελλάδα ο μέσος όρος της ηλικίας εμφάνισης της έμμηνου ρύσης είναι τα 12,1 έτη. Γενικά από τις διάφορες μελέτες έχει προκύψει, πως στο 84,5% των περιπτώσεων η έμμηνος ρύση θα εμφανιστεί μεταξύ των 11,9 και των 13,25 ετών περίπου.

Καθώς η κόρη σας περιμένει την πρώτη της περίοδο, μπορεί να έχετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το τι θα συμβεί. «Πώς θα νιώθει; Τι πρέπει να κάνω για να την προετοιμάσω»;

Η πρώτη περίοδος είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη ζωή μιας νεαρής κοπέλας. Σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακράς φάσης της ζωής σας (περίπου 40 χρόνια!) κατά την οποία μπορεί να μείνει έγκυος.

Παρόλο που μπορεί να έχει μάθει για την έμμηνο ρύση στο σχολείο, πιθανώς να έχει απορίες σχετικά με το τι να περιμένει. Αυτή η ενότητα έχει σχεδιαστεί για να σας παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε καθώς η μικρή σας πριγκίπισσα πλησιάζει στο να της έρθει για πρώτη φορά περίοδος.

Σε τι ηλικία έρχεται φυσιολογικά η πρώτη περίοδος

Τα περισσότερα κορίτσια έχουν την πρώτη τους περίοδο κάπου μεταξύ 10 και 14 ετών, με μέσο όρο λίγο πάνω από τα 12 έτη. Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πότε θα έρθει η πρώτη περίοδος.

Συνήθως συμβαίνει περίπου δύο χρόνια μετά τα πρώτα σημάδια της εφηβείας (συνήθως την ανάπτυξη του στήθους) και περίπου ένα χρόνο αφότου αρχίσουν να αναπτύσσονται ηβικές τρίχες. Θα παρατηρήσετε επίσης λευκές ή κιτρινωπές κολπικές εκκρίσεις κατά τους μήνες που προηγούνται της περιόδου.

Υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες που πιστεύεται ότι επηρεάζουν την ηλικία της πρώτης περιόδου, όπως

  • Διατροφή
  • Άσκηση
  • DNA
  • Σωματότυπος
  • Τόπος κατοικίας (βόρεια κλίματα έναντι νότιων κλιμάτων)
  • Ασθένεια και άγχος

Η μέση ηλικία της πρώτης περιόδου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Το 1900 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μέση ηλικία της πρώτης περιόδου ήταν μεταξύ 14 και 15 ετών. Η φθίνουσα ηλικία έναρξης της περιόδου φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί τώρα στα 12 έτη.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προβλέψετε ακριβώς πότε θα έρθει η πρώτη περίοδος και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να την κάνετε να ξεκινήσει, εκτός από το να περιμένετε. Αν ανησυχείτε για την πρώτη περίοδο της μικρής σας, μιλήστε με τον οικογενειακό σας γιατρό.

Πώς να την προετοιμάσετε

Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να κάνετε για να την προετοιμάσετε για την πρώτη της περίοδο, εκτός από το να έχετε πρόχειρα προϊόντα γυναικείας υγιεινής και παυσίπονα χωρίς συνταγή, όπως ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη.

Αν η πρώτη φορά συμβεί, χωρίς να έχει στην τσάντα της κάποιο προϊόν περιόδου, το χαρτί υγείας θα λειτουργήσει. Για να μην αντιμετωπίσει ένα τέτοιο αναπάντεχο περιστατικό θα πρέπει να της έχετε μιλήσει και φυσικά να έχει στην τσάντα της ένα kit περιόδου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τσαντάκι που έχει μέσα μωρομάντηλα, σερβιέτες και ένα καθαρό εσώρουχο.

Προϊόντα εμμήνου ρύσεως που πρέπει να γνωρίζει

Σερβιέτες

Οι απορροφητικές σερβιέτες έχουν ένα αυτοκόλλητο υπόστρωμα που κολλά στο εσωτερικό του εσωρούχου. Διατίθενται σε διάφορα μήκη, διαφέρουν ως προς την απορροφητικότητα, ενώ ορισμένα έχουν αυτοκόλλητα «φτερά» που τυλίγονται γύρω από τα πλάγια του εσωρούχου. Οι σερβιέτες πρέπει να αλλάζονται κάθε 4-6 ώρες και να πετιούνται μετά από μία χρήση.

Σερβιετάκια

Πρόκειται για μικρές, λεπτές, απορροφητικές σερβιέτες μίας χρήσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνες τους τις ημέρες με μικρή ροή . Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με ένα ταμπόν, σε περίπτωση διαρροών ή έκκρισης.

Επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες σερβιέτες

Αυτές είναι συνήθως κατασκευασμένες από βαμβάκι, μπαμπού ή άλλες φυσικές απορροφητικές ίνες. Μπορούν να πλυθούν με απορρυπαντικό και να επαναχρησιμοποιηθούν. Ορισμένες έχουν σκρατς για να τα στερεώνονται γύρω από το εσώρουχο.

Ταμπόν

Πρόκειται για μικρά, κυλινδρικά προϊόντα από απορροφητικό υλικό μίας χρήσης (βαμβάκι ή/και ρεγιόν) που εισάγονται στον κόλπο για να απορροφήσουν τη ροή της περιόδου.

Τα ταμπόν έχουν ένα κορδόνι στην άκρη τους έτσι ώστε να μπορούν να τραβηχτούν μετά έξω. Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη αναλόγως τη ροή και την απορροφητικότητα που προσφέρουν.

Τα ταμπόν πρέπει να αλλάζονται κάθε 4-6 ώρες και να απορρίπτονται.

Κύπελλο εμμήνου ρύσεως

Είναι ένα γυναικείο εξάρτημα υγιεινής κατασκευασμένο από πολύ ανθεκτικό υλικό, το οποίο μοιάζει με καμπάνα σε σχήμα. Το κύπελλο εισάγεται μέσα στον κόλπο, όπου συλλέγει το αίμα της περιόδου. Χάρη στο κενό, συγκρατείται τέλεια στη θέση του και δεν αφήνει κανένα υγρό να διαρρεύσει. Το κύπελλο μπορεί να εναλλάσσεται με ταμπόν ή σερβιέτες ή να χρησιμοποιείται επανειλημμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Τέλος, πρέπει να αδειάζει κάθε 8-12 ώρες.

Σερβιέτα ή ταμπόν;

Οι ειδικοί προτείνουν τα νεαρά κορίτσια να χρησιμοποιούν σερβιέτες την πρώτη φορά και γενικότερα τα πρώτα χρόνια της περιόδου και να αποφεύγουν τα ταμπόν.

Κάθε γυναίκα έχει τις δικές της προτιμήσεις και ό,τι λειτουργεί καλύτερα για το σώμα της είναι μια χαρά!

Συμπτώματα πρώτης περιόδου

Μπορεί να θυμάστε πως η πρώτη περίοδος έρχεται και φεύγει με ελάχιστα συμπτώματα ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι η κόρη σας αισθάνεται αρκετή δυσφορία. Τα συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς
  • Ευαισθησία στο στήθος
  • Πόνος στην πλάτη
  • Διάρροια ή ναυτία
  • Ζάλη

Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα δεν διαρκούν πολύ και μπορούν να αντιμετωπιστούν με κάποιο παυσίπονο που χορηγείται χωρίς συνταγή για την ανακούφιση από τον πόνο.

Μια θερμοφόρα στην κοιλιά ή στο κάτω μέρος της πλάτης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.

Πόσο διαρκεί η πρώτη περίοδος

Η πρώτη περίοδος διαρκεί περίπου 2 έως 7 ημέρες. Μπορεί να είναι πολύ «ελαφριά», με λίγες μόνο κηλίδες καφετί αίματος. Ή μπορεί να ξεκινά και να τελειώνει πιο καφετί, αλλά να είναι πιο έντονα κόκκινη τις ημέρες με πιο έντονη ροή.

Πότε θα είναι η επόμενη περίοδος

Είναι αδύνατο να προβλέψετε πότε θα ξεκινήσει η επόμενη περίοδος. Τα περισσότερα κορίτσια και γυναίκες περνούν περίπου 28 ημέρες από την πρώτη ημέρα της μιας περιόδου έως την πρώτη ημέρα της επόμενης, αλλά οπουδήποτε από 21-35 ημέρες είναι φυσιολογικό.

Ειδικά τα πρώτα χρόνια της περιόδου, μπορεί να είναι αρκετά ακανόνιστη. Ενθαρρύνετε τη μικρή σας να παρακολουθεί την περίοδό της και να καταγράφει τις ημερομηνίες σ’ ένα ημερολόγιο (ημέρα έναρξης, αριθμός ημερών αιμορραγίας, τυχόν συμπτώματα ) ή ένα app περιόδου, για να αρχίσει παρατηρεί ένα μοτίβο με την πάροδο του χρόνου.

Τι γίνεται αν η περίοδος δεν έρχεται ή αν αρχίζει όταν είναι πολύ μικρή σε ηλικία;

Αν δεν έχει την πρώτη της περίοδο μέχρι την ηλικία των 15 ετών ή αν έχουν περάσει περισσότερα από δύο με τρία χρόνια από τότε που άρχισε να αναπτύσσεται το στήθος , καλό είναι να μιλήσετε με την/τον γιατρό σας.

Αντίθετα, εάν έχει περίοδο πολύ μικρή, στα 8 ή τα 9 της χρόνια, συνήθως είναι επειδή η κόρη σας αναπτύχθηκε πιο γρήγορα. Ωστόσο, καλό είναι να δείτε την/τον γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλες υποκείμενες παθήσεις ή να επισκεφθείτε έναν/μία ενδοκρινολόγο.

Πηγή: yourperiod.ca

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved