5 tips για να αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία τα ξεσπάσματα του παιδιού

Η ψυχραιμία και η κατανόηση είναι τα κλειδιά για να το βοηθήσετε να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και να χτίσετε μια βαθύτερη σχέση μαζί του.

5 tips για να αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία τα ξεσπάσματα του παιδιού
Bigstock

Τα συναισθηματικά ξεσπάσματα των παιδιών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξής τους. Είναι η φωνή της ψυχής τους, ένας τρόπος να εκφράσουν ανάγκες και συναισθήματα που δεν μπορούν να διατυπώσουν με λέξεις .

Όσο, όμως, φυσιολογικά κι αν είναι, δεν παύουν να προκαλούν ανησυχία, άγχος ή ακόμα και εκνευρισμό στους γονείς . Πώς μπορούμε, λοιπόν, να σταθούμε δίπλα στο παιδί μας με ψυχραιμία και κατανόηση;

1. Κατανοήστε τι πραγματικά συμβαίνει

Όταν το παιδί ξεσπά, συνήθως πίσω από την ένταση κρύβεται μια ανεκπλήρωτη ανάγκη. Μπορεί να είναι κούραση, πείνα, απογοήτευση ή ακόμα και μια δυσκολία να διαχειριστεί το περιβάλλον του.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά του και να αναρωτηθείτε: Τι μπορεί να το έχει ενοχλήσει; Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε άμεσα την αιτία, δείξτε στο παιδί ότι το ακούτε.

Φράσεις όπως «Σε βλέπω που είσαι θυμωμένος/η» ή «Καταλαβαίνω ότι κάτι σε πειράζει» μπορούν να το καθησυχάσουν.

Αντιμετώπιση εκρήξεων θυμού στα νήπια: Το «κουτί του θυμού» είναι η καλύτερη λύση

nipio-tantrum.jpg

2. Είστε το παράδειγμά του

Τα παιδιά είναι μικροί «καθρέφτες » των συναισθημάτων μας. Όταν εσείς διατηρείτε την ψυχραιμία σας, δίνετε το παράδειγμα ότι οι δύσκολες στιγμές μπορούν να αντιμετωπιστούν με ηρεμία.

Αντί να αντιδράσετε με θυμό ή αγωνία, πάρτε μια βαθιά ανάσα και δώστε χρόνο τόσο στο παιδί όσο και στον εαυτό σας. Θυμηθείτε: Η δική σας ηρεμία είναι το ασφαλές του καταφύγιο.

3. Αγκαλιάστε τα συναισθήματά του, όχι τη συμπεριφορά του

Δεν είναι πάντα εύκολο να ανεχτούμε τις φωνές , τα κλάματα ή τις ακραίες αντιδράσεις, αλλά είναι σημαντικό να ξεχωρίζουμε τη συμπεριφορά από το συναίσθημα.

Εξηγήστε στο παιδί ότι είναι εντάξει να νιώθει θυμό, λύπη ή απογοήτευση, αλλά καθοδηγήστε το στο να βρει πιο κατάλληλους τρόπους να εκφραστεί.

Μια απλή αγκαλιά ή η φράση «Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο για 'σένα τώρα» μπορεί να του δώσει το μήνυμα ότι τα συναισθήματά του είναι αποδεκτά.

Αν το παιδί σου συμπεριφέρεται άσχημα, μπορεί να υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος

temper-tantrum-paidika-xespasmata.jpg

4. Προτείνετε εναλλακτικές εκφράσεις

Τα παιδιά, ιδιαίτερα σε μικρότερες ηλικίες , συχνά δεν έχουν τα «εργαλεία» να εκφράσουν όσα νιώθουν.

Μπορείτε να τα βοηθήσετε προτείνοντας λέξεις ή εκφράσεις που περιγράφουν το συναίσθημά τους. Για παράδειγμα: «Μήπως νιώθεις στεναχώρια επειδή δεν έγινε όπως ήθελες;»

Έτσι, όχι μόνο τα βοηθάτε να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους, αλλά και να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά στο μέλλον .

Tantrums την ώρα του ύπνου - Γιατί συμβαίνουν και πώς θα τα σταματήσετε

5. Ενισχύστε τη σύνδεσή σας μετά το ξέσπασμα

Αφού ηρεμήσει η κατάσταση, είναι η κατάλληλη στιγμή για μια ήρεμη συζήτηση. Ρωτήστε το παιδί πώς ένιωσε, εξηγήστε του γιατί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν ήταν κατάλληλη και, κυρίως, δείξτε του ότι η αγάπη σας παραμένει σταθερή.

Η μετά-ξεσπάσματος σύνδεση χτίζει εμπιστοσύνη και ενδυναμώνει τη σχέση σας.

Μη ξεχνάτε ποτέ πως η ψυχραιμία είναι το κλειδί για να κάνετε τις δύσκολες στιγμές πολύτιμες ευκαιρίες για μάθηση και αγάπη.

Με πληροφορίες: youaremom.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved