Ταπεράκι με κολατσιό: 3 tips για να το φέρνει πάντα άδειο από το σχολείο
Lunch box: Τρία tips για να το παίρνουμε πάντα άδειο – και το παιδάκι μας να είναι πάντα χορτασμένο!
Το μεσημεριανό του παιδιού μας στο σχολείο είναι μεγάλη υπόθεση για όλες τις μαμάδες. Είτε το παιδάκι μας σε γενικές γραμμές «τρώει καλά» είτε θεωρείται «ολιγόφαγο», πάντα εμείς οι μαμάδες έχουμε την αγωνία μας για το αν έφαγε, αν χόρτασε, μήπως πεινάει. Το γεγονός πως ένα από τα βασικά γεύματα της ημέρας – τουλάχιστον – γίνεται μακριά μας, μεγαλώνει την αγωνία μας για το αν τρέφεται σωστά.
Το lunch box του μικρού μαθητή και της μικρής μαθήτριας είναι μεγάλη υπόθεση για όλη την οικογένεια και καλό είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε τα πράγματα να βαίνουν κατά το δυνατόν καλύτερα.
#1 Διαλέγουμε μαζί
Είναι το πρώτο και κύριο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να ξεκινήσουμε με τον καλύτερο τρόπο – και, ως γνωστόν, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Διαλέγουμε λοιπόν μαζί με το παιδάκι μας την τσάντα φαγητού που προτιμά και που το βολεύει περισσότερο, μαζί με τα δοχεία, τα μαχαιροπίρουνα, την πετσετούλα και το παγούρι που του αρέσει. Είτε σούπερ ήρωας, είτε μονόκερος, είτε γοργόνα, είτε αυτοκινητάκια και δεινόσαυροι, πλέον στο εμπόριο κυκλοφορούν τα πάντα και δεν θα δυσκολευτούμε να βρούμε τι προτιμά το παιδί. Το ζήτημα της επιλογής όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τον εξοπλισμό. Αντίθετα αφορά κυρίως στο ίδιο το φαγητό. Το σχολικό lunch box δεν δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να πειραματιστούμε με νέες γεύσεις ή να επιμείνουμε σε πιάτα που το παιδί έχει αποδείξει πως δεν τρώει. Διαλέγουμε μαζί και ενημερώνουμε από πριν για το περιεχόμενο του κουτιού – καλό είναι οι τυχόν δυσάρεστες «εκπλήξεις» να αποφεύγονται…
#2 Προετοιμάζουμε λίστα συνταγών
Η καθημερινότητά μας είναι αρκετά απαιτητική για να την δυσχεραίνουμε ακόμα περισσότερο με χρονοβόρες συνταγές που δεν γνωρίζουμε καν αν θα «πετύχουν». Φτιάχνουμε λοιπόν, κατά προτίμηση μαζί με το παιδί μας, μια λίστα 20-30 συνταγών που είναι δοκιμασμένες, πετυχαίνουν και αρέσουν. Στη λίστα μας προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε όλες τις κατηγορίες πιάτων, λαδερά, όσπρια, ψάρι κλπ και ανατρέχουμε σε αυτή κάθε φορά που πρέπει να ετοιμάσουμε το σχολικό lunch box. Προσοχή, μπορεί οι προτάσεις της λίστας να ταυτίζονται με το φαγητό της οικογένειας, μπορεί όμως και όχι – για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξουμε στη λίστα του lunch box να συμπεριλάβουμε σπιτική πίτσα – που δύσκολα θα θεωρήσουμε κυρίως πιάτο για το γεύμα της ημέρας μιας ολόκληρης οικογένειας.
#3 Προετοιμαζόμαστε εγκαίρως
Η καθημερινότητα, οι ατέλειωτες δραστηριότητες, οι υποχρεώσεις και τα τρεξίματα της εβδομάδας δύσκολα μας αφήνουν περιθώριο να μαγειρέψουμε το φαγητό της επομένης – πόσο μάλλον αν χρειαστεί να βγούμε και να ψωνίσουμε και γι’ αυτό. Επομένως, κάνοντας από το Σαββατοκύριακο – ή όποια μέρα εμείς ορίσουμε μέσα στην εβδομάδα – τα ψώνια για όλο το πρόγραμμα, όλο το μενού, θα έχουμε στο ψυγείο και τα ντουλάπια μας γεμάτα ώστε να μαγειρεύουμε άνετα, εύκολα και ό,τι ώρα μας εξυπηρετεί το φαγητό της επομένης.