Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

  • Κολατσιό στο σχολείο: Η σημασία του στη διατροφή των παιδιών
  • Πέντε συνταγές για το κολατσιό στο σχολείο
Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

Κολατσιό στο σχολείο: Η σημασία του στη διατροφή των παιδιών

Το κολατσιό στο σχολείο είναι ένα σημαντικό γεύμα στην παιδική διατροφή. Είναι το γεύμα που μεσολαβεί ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό και που κρατά τα παιδιά χορτάτα τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο.

Για τα παιδιά η διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, όχι μόνο με τα την υγεία του οργανισμού, αλλά και με την ανάπτυξή τους: τη σωματική, την εγκεφαλική, τη συναισθηματική. Η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη για αυτό και είναι σημαντικό το ημερήσιο διαιτολόγο των παιδιών να περιλαμβάνει γεύματα υψηλής διατροφικής αξίας.

Εμείς, όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και σήμερα, μοιραζόμαστε μαζί σας συνταγές για το κολατσιό των παιδιών την ερχόμενη εβδομάδα.

Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών

Δευτέρα

Μπισκότα βρόμης με 3 υλικά


https://www.instagram.com/tv/Cbabhl_oiAX/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Υλικά:

  • 1,5 φλιτζάνι βρώμη
  • 2 μέτριες, ώριμες μπανάνες
  • 1/3 φλιτζανιού σταγόνες σοκολάτας

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο:



Τρίτη

Τυροπιτάκια με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

tiropitakia kolatsio

Υλικά:

  • 2,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμμάρια σπορέλαιο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 20 γραμμάρια baking powder
  • φέτα θρυμματισμένη
  • 1 αβγό
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο γάλα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το σπορέλαιο, το γιαούρτι και το baking powder. Μόλις η ζύμη σας είναι έτοιμη, φτιάξτε σε ένα δεύτερο μπολ τη γέμιση, ανακατεύοντας το γάλα, με τη φέτα, το αβγό και το ελαιόλαδο. Γεμίστε τα τυροπιτάκια σας και ψήστε τα.

Τετάρτη

Ψωμί με μύρτιλα και μπανάνα

psomi me murtila kai mpanana kolatsio

Πηγή φωτογραφίας: YouTube / The Serious Fitness

Υλικά:

  • 2 μπανάνες μεσαίου μεγέθους
  • 2 αυγά
  • 55 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
  • ½ φλιτζάνι έλαιο καρύδας
  • 110 γραμμάρια γιαούρτι
  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 55 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι μύρτιλα

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε όλα τα υγρά υλικά και ανακατέψτε πολύ καλά. Στη συνέχεια, ρίξτε μέσα στο δεύτερο μπολ το περιεχόμενο του πρώτο και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώστε μία μακρόστενη φόρμα και στο κάτω μέρος τοποθετήστε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.

Ρίξτε μέσα το μείγμα και ψήστε για 55 με 60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C. Αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το κόψετε.

Πέμπτη

Κροκέτες πατάτας

patata kroketas kolatsio

Υλικά:

  • 3 μεγάλες πατάτες βρασμένες
  • 50 γρ. τυρί κρέμα
  • 1⁄4 κούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 1⁄4 κούπας κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κρόκο αυγού
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 ασπράδι ελαφρά χτυπημένο με 2 κουταλιές λάδι
  • 1 κούπα κορν φλεικς σπασμένα σε ψιλά κομματάκια

Εκτέλεση:

Λιώστε τις πατάτες μαζί με τα τυριά, την κρέμα γάλακτος, το κρεμμύδι, τον κρόκο αυγού, αλάτι και πιπέρι έως ότου να ενωθούν και περάστε το μείγμα από μηχάνημα για πουρέ. Αν είναι πολύ μαλακό, προσθέστε και άλλη παρμεζάνα. Αν είναι σφιχτό, προσθέστε λίγη ακόμα κρέμα γάλακτος. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει και πλάστε το σε μικρά μπαλάκια. Βουτήξτε τα ένα-ένα στο χτυπημένο ασπράδι και τυλίξτε τα στα κορν φλεικς. Αραδιάστε τα κροκετακια σε ένα μεγάλο δίσκο και βάλτε τα στο ψυγείο να σφίξουν. Ψήστε τα στους 200 βαθμούς 30' περίπου. Μπορείτε επίσης να τα τηγανίσετε μέσα σε καυτό λάδι.

Παρασκευή

Κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι (χωρίς βούτυρο)

keik me taxini portokali kolatsio

Υλικά:

  • 1 ½ κούπα (345 γρ.) καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά*
  • 250 γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 κάψουλες βανιλίνη
  • 1 κούπα (250 ml) χυμό από πορτοκάλι
  • 1 ½ κούπα (300 γρ.) φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ ρίξτε τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατέψτε σε μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Στη συνέχεια, προσθέστε το Ταχίνι με Πορτοκάλι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, καθώς και τις βανιλίνες και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τέλος, κι ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία, προσθέστε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και ανακτέψτε μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να δημιουργήσει έναν παχύρευστο χυλό.

Ρίξτε το μείγμα σε καλά λαδωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήστε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη ζύμη, να βγαίνει καθαρό.

Όταν το κέικ έχει ψηθεί, αφαιρέστε το από τον φούρνο και τοποθετήστε τη φόρμα σε μια σχάρα για μερικά λεπτά να κρυώσει. Στη συνέχεια, αναποδογυρίστε τη φόρμα στο πιάτο που θα σερβίρετε και πασπαλίστε το κέικ με ζάχαρη άχνη.

Μία συνταγή από την mamatsita.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved