Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα
Πέντε συνταγές για υγιεινό κολατσιό.
Το κολατσιό είναι το γεύμα που κρατά τα παιδιά χορτάτα τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο και είναι ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή του παιδιού. Τα συσκευασμένα, γεμάτα «κακά» λιπαρά ή ζάχαρη γεύματα δεν είναι η καλύτερη εναλλακτική μία και πρόκειται για τροφές χαμηλής διατροφικής αξίας που κάνουν το παιδί να πεινάσει πιο γρήγορα.
Τα σπιτικά γεύματα είναι σίγουρα μία καλύτερη επιλογή. Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και σήμερα μοιραζόμαστε μαζί τις συνταγές για το κολατσιό όλη της επόμενης εβδομάδας.
Δευτέρα
Muffins τυριού
Υλικά:
- 1 1/5 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί της επιλογής σας ή φέτα σπασμένη σε κομμάτια
- 1 αυγό
- 1 φλιτζάνι γάλα
- Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε κομμένο κολοκύθι, μυρωδικά ή αλλαντικά.
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 210 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το τυρί.
Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ ανακατέψτε το αυγό, το γάλα με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μείγμα με τα υγρά και ανακατέψτε ξανά.
Μοιράστε το μείγμα σε 12 θήκες για muffin γεμίζοντάς τις κατά 1/3.
Ψήστε για 10-12 λεπτά.
Τρίτη
Μπισκότα με μπανάνα, φυστικοβούτυρο και βρόμη
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι βρώμη
- 2 ώριμες μπανάνες
- 3/4 φλιτζανιού σταγόνες σοκολάτας
- 1 κ.σ. γεμάτη φυστικοβούτυρο
Εκτέλεση:
Βγάλτε τις φλούδες από τη μπανάνα και κόψτε τις σε μικρά κομματάκια, Πιέστε τις με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει πουρές. Προσθέστε το φυστικοβούτυρο τη βρόμη και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε ξανά.
Για να φτιάξετε τα μπισκότα βάλτε μία κουταλιά από το μείγμα στο ταψί, πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και επαναλάβετε για όλο το μείγμα. Ψήστε στους 180 βαθμούς C σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Τετάρτη
Biscotti με ψίχα καρυδιού, ελαιόλαδο και χυμό πορτοκάλι
Υλικά:
- 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
- 1 κρασοπότηρο φυσικό χυμό πορτοκάλι
- 1 κρασοπότηρο κρυσταλλική ζάχαρη
- ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
- 1 κ.τ.γ μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.τ.γ. μαγειρική σόδα
- 240 γραμμάρια τριμμένη καρυδόψιχα (λέω 240 γραμμάρια, γιατί μετρώντας τα τόσο βγήκαν τα καρύδια που ήδη είχα στο σπίτι, γι' αυτό και σας βάζω ακριβώς τη δοσολογία που εγώ χρησιμοποίησα)
- 550 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εδώ θα συμπληρώσω, όσο αλεύρι σηκώσει, γιατί κρασοπότηρο με κρασοπότηρο διαφέρει)
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάλτε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και ανακατέψτε. Πάνω από τη λεκάνη ανακατέψτε μέσα στον χυμό πορτοκαλιού τη μαγειρική σόδα. (λέω πάνω από τη λεκάνη, γιατί θα φουσκώσει και θα χυθεί. Οπότε προτιμότερο είναι να χυθεί μέσα στο μπολ και όχι στον πάγκο)
Αφού ανακατέψτε το μείγμα προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν και την καρυδόψιχα. Ανακατέψτε καλά και έπειτα προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι. Αφήστε στην άκρη το σύρμα που ανακατεύατε, φορέστε ένα γαντάκι και συνεχίστε το ανακάτεμα - ζύμωμα με το χέρι. Μόλις έχετε μια σφιχτή ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια σας, είναι έτοιμη.
Αφήστε στην άκρη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί και έπειτα χωρίστε τη ζύμη στα τρία. Πλάστε τρία μπαστούνια μεγάλα και χοντρά και βάλτε τα στο ταψί σας, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους.
Πατήστε τα ελαφρά με το χέρι σας και με ένα μαχαίρι χαρακώστε τα (όπως αν τα κόβατε σε φέτες) και ψήστε τα στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά.
Αφαιρέστε από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι, κόψτε τα παξιμαδομπισκοτάκια σας όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που σας έχω βάλει και ξαπλώστε τα στο πλάι. Βάλτε τα ξανά στον φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και βγάλτε τα.
Μόλις κρυώσουν καλά, βάλτε τα σε ένα μπολ που σφραγίζει καλά και απολαύστε τα με τον καφέ σας, το τσάι σας ή σκέτα.
Πέμπτη
Σπιτικό ψωμί με παντζάρι και λεμόνι
Υλικά:
- 2 ασπράδια αυγού
- 55 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
- ¼ φλιτζάνι έλαιο καρύδας
- ¼ φλιτζάνι γάλα
- 28 γραμμάρια πουρές αχλαδιού
- 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
- 110 γραμμάρια παντζάρια βρασμένα
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- λίγο αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
- 5 καρύδια ψιλοκομμένα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάλτε τα ασπράδια αυγού και τη ζάχαρη και ανακατέψτε. Προσθέστε όλα τα υγρά υλικά και ανακατέψτε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά. Αδειάστε στο μπολ με τα υγρά το μείγμα με τα στερεά, και ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Βουτυρώστε μία μακρόστενη φόρμα και απλώστε στο κάτω μέρος ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Αδειάστε το μείγμα και βάλτε τα ψιλοκομμένα καρύδια στο πάνω μέρος. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180 βαθμούς C, για 55 με 60 λεπτά, όπως και στις προηγούμενες συνταγές.
Παρασκευή
Μπάρες granola χωρίς ζάχαρη
Υλικά:
- 1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρόμης (150 γραμμάρια)
- 1 φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι (225 γραμμάρια)
- ½ φλιτζάνι διογκωμένο ρύζι (12.5 γραμμάρια) (προαιρετικά)
- ¼ φλιτζάνι αμύγδαλα (35 γραμμάρια)
- ¼ φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries (31 γραμμάρια)
- ¼ φλιτζάνι φυστικοβούτυρο (60 ml)
- ½ φλιτζάνι μέλι (60 ml)
- ¼ φλιτζάνι σπόροι κολοκύθας (32 γραμμάρια)
- 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Διαδικασία:
Βάλτε τους χουρμάδες στο blender και «χτυπήστε» τους μέχρι να γίνουν μία ομοιογενής πάστα.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, καβουρδίστε τη βρόμη για 2-3 λεπτά. Στη συνέχει αφήστε την στην άκρη. Με τον ίδιο τρόπο καβουρδίστε το διογκωμένο ρύζι εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στη συνταγή σας.
Έπειτα, στο ίδιο τηγάνι καβουρδίστε τα αμύγδαλα, τους σπόρους κολοκύθας και τον λιναροσπορο και 2-3 λεπτά.
Μεταφέρετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το αλάτι, τα αποξηραμένα cranberries και ανακατέψτε καλά.
Στο τηγάνι, τώρα προσθέστε το φυστικοβούτυρο και το μέλι και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέστε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Προσθέστε έπειτα τους χουρμάδες και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία επιφάνεια. Προσθέστε μερικούς σπόρους κολοκύθας και cranberries ως έξτρα από πάνω. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Κόψτε τις μπάρες σε κομμάτια και έτοιμο. Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες.
Προσθέστε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Προσθέστε έπειτα τους χουρμάδες και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία επιφάνεια.
Προσθέστε μερικούς σπόρους κολοκύθας και cranberries ως έξτρα από πάνω και βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Κόψτε τις μπάρες σε κομμάτια και έτοιμο. Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες.