Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα

Αγοράκι τρώει τοστ στην αυλή του σχολείου.

Bigstock

Συνταγές για νόστιμο και υγιεινό κολατσιό.

Το κολατσιό είναι το ενδιάμεσο από το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα και είναι σημαντικό στην καθημερινή διατροφή του παιδιού. Είναι αυτό που κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, αυτό που του δίνει την ενέργεια που χρειάζεται μέσα στη μέρα και μπορεί να είναι πηγή θρεπτικών συστατικών.

Όπως κάθε Παρασκευή, και σήμερα έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για υγιεινό και νόστιμο κολατσιό. Μίας και τη Δευτέρα είναι Καθαρά Δευτέρα και τα παιδιά δεν έχουν σχολείο, οι συνταγές μας για την εβδομάδα 27/2-05/3 είναι οι εξής τέσσερις:

Τρίτη

Πιτάκια με τυρί και σπανάκι

Υλικά:

  • 200 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 1/2 κούπες φέτα τριμμένη
  • 1 σπανάκι ζεματισμένο
  • 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • λίγο πιπέρι
  • (νερό για το ζυμάρι)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε την τριμμένη φέτα, το ζεματισμένο σπανάκι, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Αφήστε το στην άκρη. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, με λίγο αλάτι, 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο και νερό κουταλίτσα-κουταλίτσα μέχρι να φτιάξετε ένα σφιχτό ζυμάρι. Μόλις η ζύμη σας είναι έτοιμη, ανοίξτε τη σε φύλλο.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, αέρα. Κόψτε τη ζύμη σε τετράγωνα κομμάτια και γεμίστε τα με το μείγμα της φέτας. Κλείστε τα φτιάχνοντας τριγωνάκια. Πατήστε τις άκρες με ένα πιρούνι.

Ψήστε μέχρι να ροδίσουν (περίπου 10 λεπτά η κάθε πλευρά).

Τετάρτη

Muffins με βρόμη και μήλα

Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Verstappen Photography

Υλικά:

  • 3 κούπες τριμμένη βρόμη
  • 1 κ.τ.γ κανέλα
  • 2 κ.τ.γ baking powder
  • μια πρέζα αλάτι
  • 240 ml γάλα
  • 2 αβγά
  • 250 γραμ. πουρέ μήλου
  • 3 κ.τ.σ μέλι
  • 1 βανίλια

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.

Πέμπτη

Λουκανοπιτάκια με σπιτική ύμη

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι γάλα (250ml)
  • 1 αυγό (65 γρ.)
  • 3 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (437g)
  • 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη (50 γρ.)
  • 2 και ¼ κουταλάκι του γλυκού στιγμιαία μαγιά (6-7 γρ.)
  • 1 κουταλάκι αλάτι (5 γρ.)
  • 4 κουταλιές ανάλατο βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)

Για τη γέμιση

  • 16 λουκάνικα
  • 1 αυγό + 2 κουταλιές γάλα χτυπημένο
  • 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι

Εκτέλεση:

Χτυπάτε σε ένα μπολ το γάλα με το αυγό και στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Ανακατεύετε απαλά μέχρι να γίνει μια αφράτη ζύμη. Αφήστε την να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά και προσθέστε το βούτυρο. Πλάστε τη ζύμη καλά και αφού απορροφήσει το βούτυρο, πασπαλίστε λίγο αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια και ζυμώστε την για μερικά λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική.

Ραντίζετε με λίγο λάδι ένα μπολ, βάζετε την ζύμη και την αφήνετε μια ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει το μέγεθός της. Μόλις είναι έτοιμη την ζυμώνετε για λίγο και την κόβετε σε 16 μικρά κομμάτια. Τα πλάθετε σε μπάλες και τις αφήνετε για 10 λεπτά. Ανοίγετε την μπάλα με ένα πλάστη και τοποθετείτε το λουκάνικο στη μέση. Δεξιά και αριστερά χαράζετε σε λωρίδες τη ζύμη και τις «πλέκετε» καλύπτοντας το λουκάνικο.

Με ένα πινέλο απλώνετε το αυγό με το γάλα και τέλος ρίχνετε το σουσάμι. Ψήνετε τα λουκανοπιτάκια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις προδιαγραφές του φούρνου σας.

Παρασκευή

Κέικ με μήλο και καρότο

Υλικά:

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 4 αυγά
  • 1 και μισή κούπα ζάχαρη
  • 3/4 κούπας καλαμποκέλαιο
  • 1 φλ του καφέ γάλα
  • 1 κ γλ κανέλα
  • 2 μήλα κομμένα σε κύβους
  • 2 καρότα τριμμένα για την επάλειψη
  • 200 γρ κρέμα τυριού
  • 2 κ σ ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
  • 50 γρ βούτυρο
  • 1/2 μήλο κομμένο σε κύβους
  • 1 κ σ καστανή ζάχαρη
  • 1 κ γλ κανέλα

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε το αλεύρι με το baking powder και αφήστε το στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και προσθέστε το καλαμποκέλαιο, το γάλα, την κανέλα και στο τέλος το αλεύρι με το baking.

Σταματήστε το μίξερ και προθέστε τα μήλα και τα καρότα τα οποία ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ.

Βουτυρώστε και αλευρώστε καλά το ταψάκι ή την φόρμα που θα χρησιμοποιήσετε και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή.

Στο μεταξύ ετοιμάστε την επικάλυψη ανακατεύοντας καλά την κρέμα τυριού με την ζάχαρη άχνη.

Ετοιμάστε και την γαρνιτούρα σοτάροντας τα κυβάκια του μήλου στο βούτυρο και πασπαλίστε με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.

Στρώστε την επικάλυψη στο κέικ το οποίο έχω ξεφορμάρει κι έχει κρυώσει καλά και γαρνίρω με τα καραμελωμένα μήλα.

Μία συνταγή από τη mamatsita.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved