Το κολατσιό κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο. Το σπιτικό κολατσιό, δε, αποτελεί σίγουρα μία πιο υγιεινή επιλογή και είναι πηγή θρεπτικών συστατικών.
Όπως κάθε Παρασκευή και σήμερα έχουμε συγκεντρώσει τις προτάσεις μας για το κολατσιό της εβδομάδας. Πέντε συνταγές εύκολες, υγιεινές και λαχταριστές.
Δευτέρα
Κέικ λεμονιού χωρίς αυγά, γάλα ή βούτυρο
Υλικά:
- 100 ml σπορέλαιο
- 275 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- ξύσμα από ένα λεμόνι + χυμό από το μισό
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το σπορέλαιο με τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμόνι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το baking powder.
Βάλτε το αλεύρι με τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά και ανακατέψτε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάλτε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα κέικ αφού πρώτα στρώσετε ένα κομμάτι λαδόκολλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Εάν θέλετε να κάνετε το γλάσο, ανακατέψτε σε ένα μπολ τη ζάχαρη άχνη και τον χυμό λεμονιού και περιχύστε το γλάσο πάνω από κρύο κέικ.
Τρίτη
Ανιθοπιτάκια με μοτσαρέλα
Υλικά:
Για τη ζύμη
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- 1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
- 1 χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
- Αλεύρι όσο σηκώσει (περίπου 2 μεγάλα φλιτζάνια)
- 1 κρόκο αυγού για το ψήσιμο
Για τη γέμιση
- Τυρί τσένταρ, μορτσαρέλα ή τυρί φέτα
- μαύρο σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Έπειτα προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώστε καλά.
Χωρίστε σε μπαλάκια και ανοίξτε τα και γεμίστε τα με το τυρί όπως φαίνεται και στο βίντεο.
Περάστε με έναν κρόκο από πάνω, πασπαλίστε με το μαύρο σουσάμι και βάλτε σε αντικολλητικό χαρτί που θα έχετε τοποθετήσει επάνω σε ένα ταψί.
Ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. (περίπου 11-15 λεπτά)
Τετάρτη
Μπάρες granola χωρίς ζάχαρη
Ιδανική εναλλακτική για κολατσιό αν το μικρό σας προτιμά τις γλυκιές γεύσεις.
Υλικά:
- 1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρόμης (150 γραμμάρια)
- 1 φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι (225 γραμμάρια)
- ½ φλιτζάνι διογκωμένο ρύζι (12.5 γραμμάρια) (προαιρετικά)
- ¼ φλιτζάνι αμύγδαλα (35 γραμμάρια)
- ¼ φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries (31 γραμμάρια)
- ¼ φλιτζάνι φυστικοβούτυρο (60 ml)
- ½ φλιτζάνι μέλι (60 ml)
- ¼ φλιτζάνι σπόροι κολοκύθας (32 γραμμάρια)
- 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Βάλτε τους χουρμάδες στο blender και «χτυπήστε» τους μέχρι να γίνουν μία ομοιογενής πάστα.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, καβουρδίστε τη βρόμη για 2-3 λεπτά. Στη συνέχει αφήστε την στην άκρη. Με τον ίδιο τρόπο καβουρδίστε το διογκωμένο ρύζι εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στη συνταγή σας.
Έπειτα, στο ίδιο τηγάνι καβουρδίστε τα αμύγδαλα, τους σπόρους κολοκύθας και τον λιναροσπορο και 2-3 λεπτά.
Μεταφέρετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το αλάτι, τα αποξηραμένα cranberries και ανακατέψτε καλά.
Στο τηγάνι, τώρα προσθέστε το φυστικοβούτυρο και το μέλι και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέστε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Προσθέστε έπειτα τους χουρμάδες και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία επιφάνεια. Προσθέστε μερικούς σπόρους κολοκύθας και cranberries ως έξτρα από πάνω. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Κόψτε τις μπάρες σε κομμάτια και έτοιμο. Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες.
Προσθέστε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Προσθέστε έπειτα τους χουρμάδες και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία επιφάνεια.
Προσθέστε μερικούς σπόρους κολοκύθας και cranberries ως έξτρα από πάνω και βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Κόψτε τις μπάρες σε κομμάτια και έτοιμο. Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες.
Πέμπτη
Muffins καρότου με βρόμη και ελαιόλαδο
Υλικά:
- 2 αυγά
- 1/2 κούπα (115 γρ.) καστανή ζάχαρη
- 1/3 κούπας (80 ml ) ελαιόλαδο
- 150 γρ. φαρίνα ολικής άλεσης
- 100 γρ. νιφάδες βρώμης (αλεσμένες)
- 1 κ. γλ. κανέλα
- 150 γρ. γιαούρτι
- 2 καρότα τριμμένα
- έξτρα νιφάδες βρώμης για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής:
Βάλτε σε ένα βαθύ μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο.
Χτυπήστε τα καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά (πλην τις νιφάδες βρώμης που είναι για το πασπάλισμα).
Ανακατέψτε απαλά το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης για να ομογενοποιηθεί. Μοιράστε το μείγμα σε θήκες τις οποίες γεμίζετε κατά τα 2/3 και πασλαλίστε με τις έξτρα νιφάδες βρώμης.
Ψήστε τα μάφινς σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 40-45 λεπτά μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
(Συνταγή από τη mamatsita)
Παρασκευή
Ψωμάκια με φέτα
Υλικά για 15 ψωμάκια:
- 1 ποτήρι του κρασιού χλιαρό νερό
- 1 ποτήρι του κρασιού χλιαρό γάλα
- 1/2 ποτήρι του κρασιού σπορέλαιο
- 1 μαγιά νωπή (1 τετραγωνάκι)
- 1 κ.τ.σ ζάχαρη
- λίγο αλάτι
- αλεύρι κάτι λιγότερο από κιλο
- 1 ασπράδι αυγού
- 1/2 κιλό τριμμένη φέτα
- μαργαρίνη
Εκτέλεση:
Βάζετε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη (εκτός από το αλεύρι) ανακατεύετε με έναν αβγοδαρτη μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Μετά ρίχνετε το αλεύρι και ζυμώνετε.
Αφού δημιουργήσετε μια αφράτη ζύμη, την αφήνετε στην άκρη να φουσκώσει. Μόλις η ζύμη σας φουσκώσει, την κόβετε σε μπαλάκια, επάνω στα οποία θα τοποθετήσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη.
Στη συνέχεια θα ανοίξετε τα μπαλάκια ζύμης με τα δάχτυλα και θα απλώσετε τη μαργαρίνη, όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω. Γεμίστε με τριμμένο τυρί, ρολάρετε τη ζύμη για να την τυλίξετε και έπειτα δέστε τη κόμπο.
Περάστε από πάνω με το χτυπημένο ασπράδι, πασπαλίστε με σουσάμι αν θέλετε και ψήστε για 5-10 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.