Τι σημαίνει στην πραγματικότητα «υγιεινό γεύμα»; Μια μαμά εξηγεί
Η Ciara Attwell, μαμά, blogger και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής εξηγεί γιατί η λέξη «υγιεινό» είναι πραγματικά τόσο υποκειμενική.
Η φράση «υγιεινό γεύμα» είναι πραγματικά τόσο υποκειμενική. Αυτό που είναι μπορεί να είναι για ένα άτομο εντελώς ανθυγιεινό για κάποιο άλλο να μην είναι.
Μια ψητή πατάτα για κάποιον που ακολουθεί μια διατροφή χαμηλών λιπαρών είναι μία υγιεινή επιλογή καθώς οι πατάτες είναι γεμάτες ενέργεια, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και είναι χαμηλές σε λιπαρά. Αλλά για κάποιον ή κάποια που ακολουθεί μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες , αυτό είναι ίσως ένα από τα χειρότερα πράγματα που θα μπορούσε να φάει.
Ο κανόνας 80/20
Η προσέγγιση της λέξης «υγιεινό» αναφέρεται συνήθως στο ότι ακολουθείται ο κανόνας 80/20 όταν πρόκειται να φάει μια οικογένεια .
Το 80% θα είναι από μία τροφή πλούσια σε θρεπτικές ουσίες που θα προσφέρει παράλληλα το αίσθημα του κορεσμού αλλά και θα ενισχύει την σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Το υπόλοιπο 20% θα αποτελείται από μια ομάδα τροφών που μπορεί να είναι λίγο πιο επεξεργασμένα – τα λεγόμενα «comfort food»- όπως κατεφυγμένα ψάρια και λιχουδιές όπως παγωτό ή κέικ .
Αυτό για μένα είναι ένα ισορροπημένο. Ξέρω έτσι ότι τα παιδιά μου παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, ενώ δεν δαιμονοποιούν καμία τροφή . Καταλαβαίνω ότι ορισμένοι γονείς θέλουν να ακολουθήσουν την 100% «υγιεινή» διαδρομή και αυτό είναι απολύτως εντάξει.
Αν έγραφα στο blog ή στα βιβλία συνταγών μόνο 100% υγιεινό σπιτικό φαγητό, θα ένιωθα πως έκανα κάτι εντελώς ψεύτικο και0, ανέντιμο.
Είναι καλό να είμαστε ειλικρινείς και αληθινοί. Να κάνουμε αληθινό απολογισμό της διατροφής μας και με συνταγές όχι τόσο «μπελαλίδικες» για τις ημέρες που δεν εχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε.
Πηγή: myfussyeater.com