Σύκα και μωρά: Σε ποια ηλικία να τα καταναλώσουν και ποια τα οφέλη
Πότε μπορούν τα μωρά και τα παιδιά να φάνε σύκα;
Τα σύκα παρέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, αλλά πριν τα σερβίρετε ή συστήσετε στα παιδιά σας θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά πράγματα.
Οι γονείς συχνά ρωτούν τον παιδίατρο του παιδιού τους πότε μπορούν να βάλουν τα σύκα στη διατροφή του, λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.
Το σύκο είναι ένα απολαυστικό, θρεπτικό φρούτο. Έχει σκούρο πράσινο ή μοβ χρώμα και είναι γεμάτα με μικροσκοπικούς βρώσιμους σπόρους. Έχουν γλυκιά γεύση γι' αυτό και τα περισσότερα παιδιά τα λατρεύουν.
Πότε μπορούν τα μωρά να φάνε σύκα;
Τα περισσότερα μωρά μπορούν να φάνε φρέσκα, ώριμα σύκα από την ηλικία των έξι μηνών. Μόλις προσαρμοστούν στη γεύση και την πεπτικότητα του σύκου (μέσα από τις φρουτόκρεμές τους), μπορείτε να τα προσθέσετε και σε άλλα τρόφιμα. Μόλις το μωρό σας γίνει εννέα έως δέκα μηνών, μπορείτε να του σερβίρετε μικρά κομμάτια (σε μέγεθος μπουκιάς) χωρίς να τα πολτοποιήσετε ή να τα αναμείξετε με άλλα φρούτα.
Τα μωρά μεταξύ έξι και 12 μηνών δεν πρέπει να τρώνε αποξηραμένα σύκα. Εάν θέλετε να ταΐσετε αποξηραμένο σύκο σε μωρά μικρότερα των 12 μηνών, σερβίρετέ τα μαγειρεμένα. Βράστε τα μέσα σε νερό μέχρι να μαλακώσουν και κάντε τα πουρέ.
Η διατροφική αξία του σύκου
Τα σύκα έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως διαιτητικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες A, B, E, K και C .
Σύκα στη διατροφή των παιδιών: Τα 5 απίθανα οφέλη
Σύκα και παιδιά: Πιθανά οφέλη για την υγεία
Τα σύκα θα μπορούσαν να προσφέρουν στο παιδί σας τα ακόλουθα οφέλη:
Χαρίζουν ενέργεια και ενυδάτωση: Ένα μικρό, φρέσκο σύκο (40 g) παρέχει 30 kcal ενέργειας και σημαντική ποσότητα νερού. Αυτά είναι απαραίτητα για τα μικρά μωρά που έχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες για να διατηρήσουν την ταχεία ανάπτυξή τους.
Προσφέρουν ζωτικά μικροθρεπτικά συστατικά: Τα σύκα είναι εξαιρετική πηγή καλίου, σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου, ασβεστίου, βιταμίνης Α, Β και διαιτητικών ινών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για διαφορετικές φυσιολογικές λειτουργίες που τελικά υποστηρίζουν την ανάπτυξη του μωρού.
Παρέχουν αντιοξειδωτικά: Τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και οι φαινολικές ενώσεις, όπως το γαλλικό οξύ, το χλωρογενικό οξύ και η επικατεχίνη, παρέχουν στο σύκο τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την υγεία γενικότερα.
Ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος: Τα σύκα περιέχουν σημαντικές ποσότητες διαιτητικών ινών, κυρίως κυτταρίνη, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
με πληροφορίες από το momjunction.com