7 θρεπτικές τροφές για την έναρξη της συμπληρωματικής σίτισης

Mάθετε ποια είναι η ιδανική προσέγγιση για την έναρξη της συμπληρωματικής διατροφής. 

7 θρεπτικές τροφές για την έναρξη της συμπληρωματικής σίτισης

Εάν το μωρό σας έχει ήδη συμπληρώσει τους έξι μήνες και θηλάζει, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να εισάγετε κι άλλες τροφές στη διατροφή του. Τα πολτοποιημένα τρόφιμα σε αυτή τη φάση είναι ιδανικά για να ξεκινήσετε τη συμπληρωματική σίτιση, καθώς είναι ασφαλή για το μωρό και απλά όσον αφορά στην προετοιμασία τους.

Επιπλέον, οι πολτοποιημένες τροφές αποτελούν μια ασφαλή πηγή θρεπτικών συστατικών για τα μωρά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέγετε τις πιο θρεπτικές επιλογές και εκείνες με χαμηλό κίνδυνο αλλεργίας .

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε την/τον παιδίατρό σας.

Τι συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο ΠΟΥ, σε μια έκθεση του 2023, εξηγεί ότι, στην ηλικία των έξι μηνών περίπου, οι διατροφικές ανάγκες ενός μωρού είναι υψηλότερες από εκείνες που παρέχει το μητρικό γάλα.

Η Ισπανική Ένωση Παιδιατρικής τονίζει ότι η νεφρική, γαστρεντερική, νευρολογική και ανοσολογική ανάπτυξη είναι απαραίτητη για να ξεκινήσετε με τις νέες τροφές. Η περίοδος της συμπληρωματικής διατροφής κυμαίνεται από 6 έως 24 μήνες.

Τι είναι οι πολτοποιημένες τροφές

Οι πολτοποιημένες τροφές προκύπτουν από το μαγείρεμα τροφών πλούσιων σε νερό, όπως λαχανικά ή όσπρια, τα οποία στη συνέχεια πολτοποιούνται. Ένας άλλος τρόπος είναι η ανάμειξη δημητριακών με γάλα ή ζεστό νερό ή ακόμα και η άλεση ωμών τροφών, όπως φρούτα, μπισκότα ή γιαούρτι .

Τα πέντε λάθη που κάνουμε οι γονείς προσπαθώντας να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να τρώνε υγιεινά

1656120487131-362246071-paidi-den-troei-avgo-4.jpg

7 τροφές για να ξεκινήσετε την συμπληρωματική σίτιση

Όταν ξεκινάμε τη συμπληρωματική σίτιση, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νέες τροφές που θα εισαχθούν είναι υψηλής διατροφικής αξίας . Επιπλέον, δεν πρέπει να αποτελούν κίνδυνο για το μωρό κατά την κατάποσή τους. Παρακάτω, θα σας μιλήσουμε για μερικές από τις καλύτερες πολτοποιημένες τροφές για τα μικρά παιδιά.

1. Πουρές αβοκάντο και μπανάνα

Aφού πλύνετε και καθαρίσετε τα φρούτα, κόψτε τα σε κομμάτια πρωτού τα ρίξετε στο μούλτι.

Αυτός ο χυλός παρέχει στα μωρά τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στις μπανάνες και παρέχουν ενέργεια για την ανάπτυξή τους. Επίσης, περιέχουν φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS), οι οποίοι, σύμφωνα με το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής, είναι ένα είδος πρεβιοτικού που δρα ως θρεπτικό συστατικό για την υγιή ανάπτυξη των εντερικών βακτηρίων.

Σοκολατένια πουτίγκα με αβοκάντο, μπανάνα, άγλυκο κακάο και φυστικοβούτυρο

Παράλληλα, το αβοκάντο αποτελεί πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, όπως το ελαϊκό λιπαρό οξύ, το οποίο χαρακτηρίζει το ελαιόλαδο . Αυτό το λιπαρό οξύ συνδέεται με οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.

2. Χυλός από κρέας

Τα κρέατα αποτελούν την κύρια πηγή πρωτεΐνης και αιμικού σιδήρου στη διατροφή. Μια μικρή μόνο μερίδα είναι αρκετή για να συμπληρώσει τις πρωτεϊνικές ανάγκες ενός μωρού.

Ωστόσο, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης πρωτεΐνης , κάντε μια μικρή δοκιμή με το μικρό σας σε περίπτωση που δεν μπορεί να το χωνέψει.

Οι συνιστώμενες επιλογές είναι ο μοσχαρίσιος κιμάς ή το κοτόπουλο αναμεμειγμένα με λίγη ντομάτας χωρίς φλούδα.

3. Πουρές καρότου

Τα καρότα είναι ένα από τα αγαπημένα λαχανικά των μωρών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Περιέχουν φυσικά σάκχαρα που παρέχουν ενέργεια στα μωρά και, κυρίως, βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη .

Μαμά, ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να παίρνεις την βιταμίνη D;

Αυτή η βιταμίνη φροντίζει για την καλή υγεία της όρασης, το δέρμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μωρά ηλικίας 6 έως 12 μηνών πρέπει να προσλαμβάνουν 500 μικρογραμμάρια ρετινόλης την ημέρα.

4. Μπρόκολο με πατάτες

Οι πρώτοι μήνες της συμπληρωματικής σίτισης είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενσωματώσετε λαχανικά όπως το μπρόκολο.

Καλό είναι να βράζετε το μπρόκολο στον ατμό για να μαλακώσει και για να μην αποσυντεθεί εντελώς η βιταμίνη C . Στη συνέχεια, συνδυάστε το με μερικά κομμάτια μαγειρεμένης πατάτας, τα οποία θα μαλακώσουν την έντονη γεύση του. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο για να το εμπλουτίσετε.

Μήπως το παρακάνετε με τις φυτικές ίνες;

5. Πλιγούρι βρώμης με μήλο

Το πλιγούρι βρώμης είναι ένα από τα πιο συχνά συνιστώμενα δημητριακά για παιδικές τροφές. Περιέχει 70% καλούς υδατάνθρακες καθιστώντας το κύρια πηγή ενέργειας.

Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σε φυτικές ίνες , όπως η β-γλυκάνη.

Παράλληλα, τα μήλα όπως και οι μπανάνες, παρέχουν φρουκτολιγοσακχαρίτες. Με αυτόν τον τρόπο, μεταφέρουν πρεβιοτικά στην εντερική μικροχλωρίδα του μωρού.

6. Χυλός γλυκοπατάτας

Το κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας μεταφράζεται ως πηγή βιταμίνης Α. Οι φυτικές ίνες που περιέχει βελτιώνουν την πέψη , ενώ τα φυσικά σάκχαρα λειτουργούν ως πηγή ενέργειας.

Η διαδικασία της πέψης (χώνεψης) των τροφών

Αφαιρέστε τη φλούδα, τυλίξτε την σε αλουμινόχαρτο και ψήστε την στον φούρνο για να μαλακώσει. Στη συνέχεια, πολτοποιείτε και, αν θέλετε, σουρώνετε.

7. Χυλός κινόα

Τα μέταλλα που περιέχει η κινόα είναι αμέτρητα: ψευδάργυρος, σίδηρος, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, καλύπτουν το 30% των αναγκών ενός παιδιού. Επιπλέον, η αξία των φυτικών ινών του επιτρέπει την καλή πέψη και η πρωτεϊνική του αξία -μεταξύ 12 και 18%- αποτελεί σημαντική πηγή αζώτου.

Μπορείτε να συνδυάσετε διαφορετικές τροφές για να τις εμπλουτίσετε και να προσθέσετε ακόμη και μητρικό γάλα. Ως υπενθύμιση, ο μητρικός θηλασμός είναι η αποκλειστική και πιο υγιεινή διατροφή κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του μωρού.

Διατροφή: Αυτά είναι τα απαγορευμένα τρόφιμα μετά από μια καισαρική τομή

Σημαντική σημείωση: Ο παιδίατρος και ο διατροφολόγος σας θα σας παράσχουν την κατάλληλη καθοδήγηση σχετικά με το ποια τρόφιμα πρέπει να ενσωματωθούν στη διατροφή του μωρού σας και σε τι ποσότητες.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved