Picky eater: Ο χαρακτήρας του παιδιού επηρεάζει το τι επιλέγει να φάει

Bigstock

Η διατροφική συμπεριφορά των παιδιών είναι στενά συνδεδεμένη με τον χαρακτήρα τους. 

Το φαινόμενο των picky eaters , των ιδιότροπων-επιλεκτικών παιδιών με το φαγητό τους, είναι αρκετά συχνό. Μάλιστα, η ώρα του μεσημεριανού ή του βραδινού στο τραπέζι της κουζίνας μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε πεδίο μάχης.

Όταν ένα παιδί δεν θέλει να δοκιμάσει νέες τροφές ή έχει μόνο ένα αγαπημένο, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις συνήθειες ή το προσωπικό γούστο, αλλά και με τον χαρακτήρα του.

Κάθε παιδί έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να διαφέρει. Μάλιστα, σε κάποια ηλικία είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο να είναι απρόθυμο να δεχτεί ορισμένες τροφές ή να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο όταν του προσφέρεται ένα συγκεκριμένο φαγητό.

Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορα δεν εξηγείται απλώς από το γεγονός ότι είναι παιδί. Μπορεί να οφείλεται στον χαρακτήρα του.

Τι είναι η διατροφική συμπεριφορά

Καθώς μεγαλώνει, το παιδί εκτίθεται στο φαγητό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Στην αρχή της ζωής του, η βασική τους τροφή είναι το γάλα . Αυτό αλλάζει καθώς μεγαλώνει και είναι σημαντικό να του παρουσιάζετε συνεχώς νέες γεύσεις.

Η σχέση που δημιουργεί ένα παιδί με το φαγητό είναι αυτό που ονομάζουμε «διατροφική συμπεριφορά». Πιο συγκεκριμένα, έχει να κάνει με το πώς παρατηρεί τη σχέση της οικογένειάς του με το φαγητό, την κοινωνική τάξη, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής ή της χώρας. Αρκετοί είναι, λοιπόν, οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ενός παιδιού γύρω από το φαγητό.

7 τρόποι για να βοηθήσετε το picky eater νήπιο παιδί σας να δοκιμάσει νέα φαγητά

5 tip να ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέες τροφές

Τύποι παιδικής διατροφικής συμπεριφοράς

1. Έχουμε το παιδί που προσαρμόζεται στις διάφορες καταστάσεις και στις αλλαγές που βιώνει. Αυτό το παιδί είναι χαρούμενο και έχει τακτικές συνήθειες και προβλέψιμη συμπεριφορά. Του είναι εύκολο να αλληλεπιδρά με τους άλλους και το επίπεδο της προσοχής του είναι καλό.

2. Έπειτα, υπάρχει το παιδί που είναι πολύ δραστήριο και αφηρημένο. Όταν έρχεται αντιμέτωπο με μεταβαλλόμενες καταστάσεις, μπορεί να γίνει δύστροπο. Είναι πιο δύσκολο να καθιερώσει και να ακολουθεί μια ρουτίνα, ενώ παράλληλα τα ξεσπάσματα είναι συνηθισμένα όταν πρόκειται για τον ύπνο ή το φαγητό.

3. Τέλος, έχουμε το παιδί με χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις και αλλαγές. Αυτό το παιδί μπορεί να είναι κοινωνικό, επιδιώκοντας πάντα την αποδοχή των γονέων του.

Ο θυμός , ο οποίος παρατηρείται συνήθως σ' ένα «δύσκολο» παιδί, συνήθως το κάνει πιο ιδιότροπο όταν πρόκειται να δοκιμάσει το φαγητό.

Αντίθετα, η ηρεμία που χαρακτηρίζει ένα «εύκολο» παιδί, το κάνει να δοκιμάσει πιο εύκολα μια ποικιλία τροφών.

3 συνταγές για να κάνετε το νήπιο παιδί σας να φάει φρούτα

Τι είναι το «toddler dinner» και γιατί αξίζει να το δοκιμάσετε

Πώς ο χαρακτήρας του παιδιού επηρεάζει το τι επιλέγει να φάει

Σε γενικές γραμμές, τα προβλήματα με τα παιδιά- picky eaters σχετίζονται με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Δυσκολίες και προβλήματα που βιώνουν τα παιδιά στη σχέση με τους γονείς τους ή το ευρύτερο περιβάλλον τους επηρεάζουν την όρεξή τους.

Ενώ αυτό έχει να κάνει με τα συναισθήματά τους, ο βαθμός ευαισθησίας του παιδιού συνδέεται με την προσωπικότητά του, πράγμα που σημαίνει πως αυτά τα δύο είναι αμφίδρομα.

Οι δύο κατηγορίες των παιδιών που «απορρίπτουν» τη δοκιμή των νέων τροφών χωρίζονται σε :

  1. Εκείνα που αρνούνται να φάνε λόγω της υφής ή του χρώματός του φαγητού και θεωρούνται παιδιά με αισθητηριακές διαταραχές .
  2. Εκείνα που εμφανίζουν τελειοθηρικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας (τελειομανία ) την ώρα του φαγητού και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τροφές δεν πρέπει να αναμειγνύεται μεταξύ τους.

Αυτό που πρέπει να κάνετε ως πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε την ιδιαίτερη συμπεριφορά του παιδιού σας και να καταλάβετε σε βάθος τα αίτια που την πυροδοτούν. Εάν δυσκολεύστε, συμβουλευτείτε μία/ έναν ειδικό.

Με πληροφορίες από: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved