5 tips για να τελειοποιήσετε το διαδραστικό τρόπο σίτισης (responsive feeding)

Bigstock

Ο διαδραστικός τρόπος σίτισης είναι κάτι παραπάνω από μια διατροφή.

Ο διαδραστικός τρόπος σίτισης είναι μια μέθοδος που βασίζεται στη συνεργασία και την επικοινωνία με το μωρό σας κατά τη διάρκεια της σίτισης.

Στόχος του είναι να αντιλαμβάνεστε τα σημάδια που δείχνουν πείνα ή κορεσμό, ώστε το μωρό να αναπτύξει υγιείς συνήθειες και θετική σχέση με το φαγητό.

Ας δούμε, λοιπόν, πέντε απλά αλλά ουσιαστικά tips για να βελτιώσετε αυτή τη διαδικασία.

1. Παρατηρήστε και απαντήστε στα «σημάδια» πείνας και κορεσμού

Τα μωρά εκφράζουν το πότε πεινάνε ή χόρτασαν μέσω διάφορων «σημάτων» - από το να κοιτούν το φαγητό με ενδιαφέρον μέχρι να στρέφουν το κεφάλι τους όταν είναι χορτάτα. Αγνοώντας αυτά τα σημάδια, μπορεί αυτό να οδηγήσει σε υπερσίτιση ή υποσίτιση.

Παρατηρήστε τις εκφράσεις αλλά και τις αντιδράσεις του μωρού σας. Όταν δείχνει ενθουσιασμό, συνεχίστε. Όταν στρέφει το βλέμμα αλλού ή φαίνεται αδιάφορο, είναι ένα σημάδι κορεσμού. Αυτή η ανταπόκριση στις ανάγκες ενισχύει την εμπιστοσύνη και την αίσθηση ελέγχου του παιδιού.

Είναι ασφαλές για το παιδί σας να πίνει τσάι;

2. Δημιουργήστε ένα ήρεμο και ευχάριστο περιβάλλον

Το περιβάλλον στο οποίο γίνεται η σίτιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον βοηθά το παιδί να επικεντρωθεί στο φαγητό και να το απολαύσει. Αποφύγετε περισπασμούς όπως οθόνες ή δυνατούς θορύβους που μπορεί να επηρεάσουν τη συγκέντρωσή του.

Διαλέξτε ένα ήσυχο σημείο και προσπαθήστε να κρατήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα. Επίσης, δημιουργήστε μια ρουτίνα: Για παράδειγμα καθίστε μαζί στο τραπέζι και μιλήστε με χαμηλή, ήρεμη φωνή . Αυτές οι συνήθειες συμβάλλουν σε μια θετική εμπειρία.

Διατροφή του παιδιού - Ο ρόλος των γονέων

3. Αφήστε το μωρό να γίνει αυτόνομο

Ένα σημαντικό κομμάτι του διαδραστικού τρόπου σίτισης είναι η ενθάρρυνση της αυτονομίας του μωρού. Το αίσθημα της ανεξαρτησίας ενισχύει την αυτοπεποίθησή του και την αίσθηση ελέγχου.

Επιτρέψτε στο μωρό να αγγίζει το φαγητό , να δοκιμάζει με τα χέρια του και να πειραματίζεται με τις υφές και τις γεύσεις. Προσφέρετε μικρά μαλακά κομμάτια, που μπορεί να χειριστεί εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η περιέργεια και το ενδιαφέρον του για το φαγητό.

Σε ποια ηλικία μπορούν τα μωρά να τρώνε γιαούρτι;

4. Δώστε χρόνο

Πολλές φορές, οι γονείς πιέζουν τα παιδιά να φάνε συγκεκριμένη ποσότητα ή να δοκιμάσουν συγκεκριμένα τρόφιμα. Αυτή η πίεση μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς το παιδί νιώθει ανασφάλεια και αρνητικά συναισθήματα για το φαγητό. Αφήστε τo να καθορίσει μόνο του την ποσότητα που θα καταναλώσει.

Δώστε στο μωρό αρκετό χρόνο για να δοκιμάσει το φαγητό, ακόμα και αν καθυστερεί ή δείχνει δισταγμό. Εάν δε θέλει να φάει κάτι, μην επιμείνετε. Η διαδικασία αυτή βασίζεται στη λογική της εμπιστοσύνης ότι το παιδί ξέρει πότε και πόσο χρειάζεται να φάει.

5. Εμπιστευτείτε τη διαδικασία

Η συνέπεια στον διαδραστικό τρόπο σίτισης βοηθά το μωρό να αναπτύξει εμπιστοσύνη σε εσάς και στον εαυτό του. Όταν ανταποκρίνεστε σταθερά στα «σημάδια» που σας δίνει, ενισχύετε τη θετική σχέση του με το φαγητό γενικότερα.

Προσπαθήστε να διατηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα, χωρίς απότομες αλλαγές. Εάν μια μέρα το μικρό σας δεν έχει όρεξη, δείξτε υπομονή και κατανόηση. Αυτή η σταθερή και ήρεμη προσέγγιση θα του κάνει να νιώσει ασφαλές .

Με πληροφορίες sbm.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved