10 οικογενειακοί κανόνες για εφήβους

Κανόνες που θα βοηθήσουν το έφηβο παιδί σας να απολαύσει την ελευθερία του με... όρια, ασφάλεια και φυσικά σεβασμό προς εσάς.

Μαργαρίτα Νικολάου
10 οικογενειακοί κανόνες για εφήβους

Οικογενειακοί κανόνες για παιδιά ηλικίας 10-17 ετών - Κανόνες για εφήβους

Bigstock

Έπρεπε να φτάσει η κόρη μου στην εφηβεία για να ανακαλύψω ότι η ανατροφή ενός έφηβου παιδιού είναι μια δύσκολη υπόθεση. Αυτή η περίοδος συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις. Η μια πρόκληση είναι τα όρια που πρέπει να βάλει ένας γονιός και η άλλη η ελευθερία των ίδιων των παιδιών. Πώς θα ισορροπήσουν αυτά τα δύο σε μια λεπτή κλωστή; Πώς θα καταφέρουμε να τα βοηθήσουμε να γλιτώσουν από τα «στραβοπατήματα;»

10 οικογενειακοί κανόνες

1. Ο σεβασμός δεν είναι επιλογή

Για να σας σεβαστούν θα πρέπει να τα σέβεστε και εσείς. Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες από τα παιδιά σας, αν εσείς οι ίδιοι δεν τα σέβεστε. Χτυπήστε την πόρτα του δωματίου τους πριν μπείτε μέσα, μη φωνάζετε χωρίς λόγο και πάντα να ζητάτε ευγενικά ό,τι θέλετε να κάνουν.

2. Όλοι πρέπει να κάνουν κάτι μέσα στο σπίτι

Η μαμά δεν είναι η υπηρέτρια κανενός. Το ίδιο ισχύει και για τον μπαμπά. Πολλά παιδιά σε αυτή την ηλικία φωνάζουν: «Μπαμπά , νερό», «Μαμά, πεινάω». Ο καθένας στο σπίτι είναι υπεύθυνος για κάποιες δουλειές. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα που για παράδειγμα τα αγόρια θα μάθουν να πλένουν το πιάτο που έφαγαν, που τα κορίτσια θα βάζουν τα άπλυτα ρούχα τους στο καλάθι των βρώμικων ρούχων, που τα παιδιά γενικότερα θα τακτοποιούν τα σιδερωμένα ρούχα που έχετε αφήσει στο κρεβάτι τους, που θα σκουπίζουν το σπίτι αν χρειαστεί.

Μοντεσσοριανή εκπαίδευση: Δουλειές του σπιτιού για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους

3. Η ειλικρίνεια είναι το παν

Αν το παιδί σας έρθει στο σπίτι καθυστερημένο, θα πρέπει να σας πει πού ήταν. Αν έχει πρόβλημα με τους φίλους του, θα πρέπει να το ξέρετε. Η γονεϊκότητα είναι δύσκολη. Όταν τα παιδιά κάνουν πράγματα κρυφά πίσω από την πλάτη μας, που κρύβουν την αλήθεια ή απλά λένε ψέματα είναι αδύνατο να μπορέσετε να τα προστατέψετε σε μια δύσκολη στιγμή. Με λίγα λόγια θα πρέπει να τους εξηγήσετε ότι περιμένετε να είναι ειλικρινή μαζί σας, όσο δύσκολο και αν τους είναι κάποιες φορές.

4. Το σχολείο είναι η «δουλειά» τους

Τα παιδιά μπορεί να μην πηγαίνουν στη δουλειά κάθε μέρα, όμως εργάζονται. Η δική τους δουλειά είναι το σχολείο. Οι εργασίες, τα τεστ , η μελέτη, οι στόχοι τους - αυτή είναι η δουλειά τους. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί στο σχολείο. Μην περιμένετε τους τέλειους βαθμούς. Απλά ενισχύστε την αγάπη του και το ενδιαφέρον του για τη μάθηση.

5. Ελέγξτε το πού βρίσκονται

Όχι δεν παραβιάζετε την ιδιωτικότητά τους, ούτε δεν τα εμπιστεύεστε. Ο έλεγχος, μέσα από μια πλατφόρμα, συμβαίνει για δικό τους καλό και φυσικά για να έχετε εσείς το κεφάλι σας ήσυχο ό,τι είναι καλά.

Πρέπει να σέβονται οι γονείς την ιδιωτικότητα των εφήβων;

6. Όρια στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών

Τα κινητά τηλέφωνα πλέον έχουν γίνει η προέκταση των χεριών τους. Παρακολουθούν τα μηνύματά τους, ανταλλάσσουν φωτογραφίες με μηνύματα στο Instagram, δημιουργούν τα δικά τους βιντεάκια στο TikTok και γενικότερα είναι εξοικειωμένα και έχουν μια άνεση με τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχουν όρια. Μπορείτε για παράδειγμα να επιτρέπετε ελεύθερα τη χρήση τους αλλά όταν έρχεται η ώρα της μελέτης, το κινητό να μένει εκτός δωματίου. Επίσης θα πρέπει και το βράδυ να υπάρχουν όρια. Η συσκευή θα πρέπει να κλείνει μισή ώρα πριν πέσουν για ύπνο και φυσικά να μην μένει μέσα στο δωμάτιό τους.

Όσο για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ; Επιτρέψτε τα όταν έχουν ελεύθερο χρόνο και πάντα να βάζετε χρόνο (π.χ. μία ώρα την ημέρα) που μπορούν να παίζουν είτε μόνα, είτε online με τους φίλους τους.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του παιδιού όταν παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια

7. Γίνετε ο καθοδηγητής

Είναι σημαντικό να βάλετε κανόνες πριν το έφηβο παιδί σας αρχίσει τα ραντεβού. Το παιδί σας θα πρέπει να ξέρει τι επιτρέπεται και τι όχι. Μεταξύ άλλων μιλήστε τους για τις υγιείς σχέσεις και τις τοξικές σχέσεις . Πότε πρέπει να φεύγουν από μια σχέση, πότε να λένε όχι και πότε να ζητούν βοήθεια.

8. Οικογενειακός χρόνος χωρίς οθόνες

Ο οικογενειακός χρόνος είναι σημαντικός για τη διατήρηση των δεσμών και της επικοινωνίας της οικογένειας. Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες όπως επιτραπέζια παιχνίδια, βόλτες ή ακόμα. Το να τρώτε το μεσημεριανό ή το βραδινό μαζί είναι επίσης σημαντικό. Αυτός ο χρόνος δίνει την ευκαιρία να μιλήσει ο καθένας για τη μέρα του.

Γρίφοι για παιδιά - Κάρτες που μπορείτε να εκτυπώσετε

9. Η αξία των χρημάτων

Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά την αξία των χρημάτων και πώς να τα διαχειρίζονται. Μπορείτε να τους δώσετε ένα μικρό χαρτζιλίκι με αντάλλαγμα για συγκεκριμένες δουλειές στο σπίτι. Επίσης, διδάξτε πώς να αποταμιεύουν και να ξοδεύουν υπεύθυνα.

10. Υγιεινές Συνήθειες

Ενθαρρύνετε το έφηβο παιδί σας να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες όπως η καλή διατροφή , η τακτική άσκηση και η τακτική υγιεινή του σώματος. Συζητήστε για τη σημασία του ποιοτικού και αρκετού ύπνου και τη μείωση του χρόνου μπροστά από οθόνες. Αυτές οι συνήθειες θα το βοηθήσει να αναπτύξει έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα το συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή του.

Πρώτη δημοσίευση 15 Σεπτεμβρίου 2023, ανανεώθηκε

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved